Νεσεσέρ, πορτατίφ, κρουασάν, προφιτερόλ, μακιγιάζ, νεγκλιζέ και πολλές άλλες λέξεις που υπάρχουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, προέρχονται από την γαλλική γλώσσα (το κρουασάν και το προφιτερόλ σίγουρα στις απαγορευμένες). Τέσσερις επάξιοι αντιπρόσωποι της Γαλλίας στο χώρο της μόδας και της τέχνης, του τότε και του σήμερα, σας παρουσιάζονται ευθύς αμέσως.

Brigitte Bardot

1560633_10202464060276640_1583965145_n

Ηθοποιός, μοντέλο, τραγουδίστρια και style icon, μεσουρανούσε τις δεκαετίες του 1950 και του1960. Γεννημένη στο Παρίσι, από μικρή είχε κλίση στο χορό και τον κινηματογράφο και το 1950 σε ηλικία 16 ετών έκανα το πρώτο της εξώφυλλο στο περιοδικό ELLE. Έξι χρόνια αργότερα παίρνει το ρόλο στην ταινία «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα», που την καθιέρωσε ως σύμβολο του σεξ και την σύστησε στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Τότε ξεκινά ο μύθος της, η ΒΒ (Μπεμπέ), με τα ξανθά μακριά μαλλιά, γεμάτα μπούκλες, έντονο μαύρο eye-liner, ροδαλά πλούσια χείλη και σώμα θηλυκό με καμπύλες που σκοτώνουν, να ποζάρει γεμάτη σεξαπίλ μπροστά στο φακό. Ρούχα, εφαρμοστά και σέξι ή και με καθόλου, ο αντρικός πληθυσμός έπεφτε στα πατώματα για χάρη της και αν ήταν τώρα στην επικαιρότητα θα άκουγε στο χαρακτηρισμό «τούμπανο» (φωτιά θα πέσει να με κάψει).  Έκανε διάσημο το κόψιμο «χαμόγελο» στις μπλούζες αφού αναδείκνυαν τους σέξι ώμους της και το μπικίνι, ειδικά όταν το 1953 φωτογραφήθηκε σε κάθε παραλία της νότιας Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών (τέλος τώρα playboy καταντήσαμε). Μετά από ασταμάτητο και επίπονο κυνηγητό με τους παπαράτσι, κάνει μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας την ημέρα των γενεθλίων της. Από το 1977 μέχρι και σήμερα ασχολείται με την υπεράσπιση δικαιωμάτων των ζώων και ιδρύει το αντίστοιχο ίδρυμα. Το 1995 κατατάσσεται στο νούμερο 9 στις 100 πιο σέξι σταρ του κινηματογράφου και το 2009, στα 75 της γενέθλια ανοίγει η πρώτη έκθεση στο Παρίσι για την επιρροή και την κληρονομίας της.

Carine Roitfeld

1609560_10202464061476670_801093989_n

Για όσους δεν γνωρίζουν η Carine ήταν editor-in-chief της Γαλλικής Vogue από το 2001 μέχρι το 2011. Τώρα θα με ρωτήσετε «γιατί δεν έβαλες αυτή που είναι τώρα editor και έβαλες την προηγούμενη;» Και θα σας απαντήσω «γιατί εμένα αυτή μ’ αρέσει!». Στο θέμα μας λοιπόν. Κλασσικό, minimal και σέξι, το στυλ της χαρακτηρίζεται από σχεδόν συγκεκριμένα κομμάτια και χρώματα. Pencil φούστες, πουκάμισα, κυρίως σε μαύρο, άσπρο και καφέ αποχρώσεις, παπούτσια να σου τρέχουν τα σάλια και το χαρακτηριστικό ίσιο ατημέλητο μαλλί με τα smokey eyes. Στα 18 της ξεκίνησε το modeling και στη συνέχεια προσλαμβάνεται ως ανεξάρτητη στυλίστρια στο γαλλικό ELLE. Το 1990 γνωρίζει ένα από τους ανθρώπους- σταθμούς για την καριέρα της, τον Mario Testino (τον φωτογράφο) και από τότε οι δυο τους δουλεύουν σαν ομάδα στην Γαλλική και Αμερικάνικη Vogue. Τέσσερα χρόνια μετά γνωρίζει τον δεύτερο άνθρωπο σταθμό της ζωής της, τον Tom Ford. Μετά από τηλέφωνα και παρακαλετά του Tom, η Carine δέχεται να συνεργαστούν στους οίκους Gucci και Yves Saint Laurent. Κατάφεραν και στους δύο, να δώσουν νέα πνοή, να τους ξεκολλήσουν από τα κλασσικά και να γίνουν πιο mainstream και τολμηροί. Η συνεργασία τους κρατά έξι χρόνια, μέχρι το 2001 που της γίνεται πρόταση να αναλάβει την Γαλλική Vogue. Το 2011 και μετά την αποχώρηση της από τη Vogue, επιβεβαιώνει τις φήμες για τη δημιουργία δικού της περιοδικού “CR”. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 2012 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει άλλα τρία, συν μία ταινία- ντοκιμαντέρ “Mademoiselle C” ακολουθώντας την στο νέο της ξεκίνημα (να τη δείτε όπωσδήποτε). Το 2013 πρωταγωνίστησε με την κόρη της στην καμπάνια του οίκου Givenchy και κατατάχτηκε πέμπτη στη λίστα στις πιο καλοντυμένες γυναίκες άνω των 50. Και είναι και γιαγιά.

Yves Saint Laurent

1601268_10202464062276690_370852768_n

Αν και για κάποιο λόγο η ιστορία του αγαπητού Yves μου έφερε μια μικρή κατάθλιψη, θα προσπαθήσω να τα πω όσο πιο ελαφριά γίνεται, γιατί μεγάλα παιδιά είστε και κάποια πράγματα  πρέπει να ειπωθούν. Σε ηλικία λοιπόν 18 χρονών, αφού είχε σπουδάσει σε σχολή υψηλής ραπτικής, μετακόμισε στο Παρίσι, άρχισε να δουλεύει για τον Christian Dior και μετά το θάνατο του τελευταίου το 1957, ανέλαβε εκείνος τη διεύθυνση του οίκου. Τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά, μηνύσεις έπεσαν, κέρδισε βέβαια, και ανοίγει μαζί με τον φίλο του τη δική του επιχείρηση haute couture. Προβλέποντας όμως ότι το μέλλον στη μόδα είναι οι ready-to-wear συλλογές, ανοίγει την πρώτη του μπουτίκ το 1966 και κάνει το μεγάλο μπαμ. Κατά τη διάρκεια των 60s και 70s μεσουρανεί και λανσάρει fashion trends όπως τα σαφάρι τζάκετ, στενά παντελόνια, μπότες μέχρι το γόνατο, fedora καπέλα και το περίφημο γυναικείο σμόκιν. Συνεχίζει με επιτυχημένες συλλογές, δύο couture και δύο ready-to-wear  το χρόνο που περιλαμβάνουν τώρα πια κι αρώματα, γυαλιά ηλίου και πετσέτες θαλάσσης. Ήταν ο πρώτος που έβαλε streetwear κομμάτια, όπως το δερμάτινο τζάκετ, σε συλλογές υψηλής ραπτικής και που περιλάμβανε στα show του μοντέλα διαφορετικών εθνικοτήτων, Ασιατικής και Αφρικάνικης καταγωγής. Κάποιος είπε ότι «αν η Chanel ελευθέρωσε τις γυναίκες, ο YSL ελευθέρωσε τη μόδα». Το 1976 μη μπορώντας να αντέξει το παιχνίδι της δημοσιότητας καταρρέει και ενώ νοσηλεύεται, εμπνέεται τη πιο εντυπωσιακή και εξωτική συλλογή της καριέρας του, αφήνοντας τη Vogue άφωνη. Το 1983 γίνεται ο πρώτος εν ζωή σχεδιαστής μόδας που γίνεται προς τιμή του έκθεση στο Metropolitan Museum of Art  στη Νέα Υόρκη. Η συνέχεια δεν είναι ότι καλύτερο, αφού λόγω της χρόνιας του εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, η κατάστασή του χειροτερεύει και απομονώνεται. Το 2002 παρουσιάζει την τελευταία του συλλογή και το 2008 πεθαίνει από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα.

 Marion Cotillard

71435_10202464062196688_2032713196_n

Η Marion. Πείτε μου τι κακό μπορείτε να πείτε για τη Marion. Τίποτα κακό δεν σου βγαίνει, μόνο να κάτσεις να σε πάρει αγκαλιά. Μοιάζει με κλασσική Χολιγουντιανή στάρλετ, αλλά η καρδιά της θα ανήκει πάντα στις bohemian γαλλικές αξίες της. Όταν δεν φοράει τζιν και μπαλαρίνες, μαγεύει στο κόκκινο χαλί, με το εκλεκτικό στυλ της και τις υπέροχες δημιουργίες γνωστών σχεδιαστών. Τη μεγάλη έκπληξη έκανε το 2007 στην ταινία “La Vie en Rose”, που εξιστορεί τη ζωή της Edith Piaf, όπου κερδίζει όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου. Το 2009 πρωταγωνιστεί στο “Lady Noire Affair”, ένα εξάλεπτο και κάτι mini thriller βίντεο, του οίκου Dior, για την νούμερο ένα τσάντα της εταιρίας, την “Lady Dior”, και ακολούθησαν άλλα τρία μαζί με φωτογραφική καμπάνια. Το 2010 φωτογραφήθηκε πρώτη φορά μόνη της, από τον Mario Testino για το εξώφυλλο της Vogue, φορώντας ένα bustier Dior φόρεμα. Επίσης έχει κάνει φωνητικά στο τραγούδι “The eyes of mars”των Franz Ferdinand. Πολυτάλαντο το κορίτσι, τι να λέμε τώρα.

Εκτός λοιπόν από τα γαλλικό στα νύχια σου και τον γαλλικό καφέ που πίνεις γεμάτη φινέτσα το πρωί, μην ξεχνάς ότι η χώρα αυτή είναι φωλιά νέων ταλέντων και καλλιτεχνών. Κάντο λοιπόν το ταξιδάκι σου προς τα κει, και σίγουρα δεν θα απογοητευτείς.