Εάν έχεις ταξιδέψει στη Γαλλία τότε πιθανότατα έχεις δοκιμάσει αυτά τα γλυκάκια και σίγουρα σου έχουν μείνει αξέχαστα. Ακόμη όμως και να μην τα έχεις ξαναδεί στη ζωή σου, μια δοκιμή αξίζει! Τη συνταγή για αυτά τα υπέροχα, γυαλιστερά γλυκάκια, τα γαλλικά canelés την ανακαλύψαμε στο thecookinyou.

Υλικά:

  • 500 ml κρύο φρέσκο γάλα (3.5 % λιπαρά)
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 30 γραμμάρια βούτυρο (και λίγο για το άλειμμα)
  • 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη (και λίγο για τα φορμάκια)
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 2 κρόκους
  • 90 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Ετοίμασε το χυλό.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι άνοιξε το λοβό βανίλιας κατά μήκος και ξύσε, αφαιρώντας τους σπόρους. Σε μία κατσαρόλα ρίξε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το βούτυρο και τους σπόρους βανίλιας και άσε να πάρει μία βράση σε μέτρια θερμοκρασία. Βάλε στην άκρη να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Σε ένα μπολ ρίξε τα αβγά, τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά με τον αβγοδάρτη. Πρόσθεσε το μείγμα του γάλακτος, λίγο λίγο στο μπολ. Κοσκίνισε το αλεύρι και ρίξε το στο μπολ, ανακατεύοντας απαλά. Στο τέλος ρίξε το ρούμι και ανακάτεψε για λίγο ακόμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες.

Βήμα 2: Ετοίμασε τα φορμάκια και ψήσε τα canelés.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 250 °C (στις αντιστάσεις). Βουτύρωσε τα φορμάκια και πασπάλισέ τα με λίγη ζάχαρη. Βγάλε το χυλό από το ψυγείο και ανακάτεψε καλά. Σούρωσέ τον και γέμισε τα φορμάκια, αφήνοντας 1 εκατοστό από την κορυφή. Ψήσε για 10 λεπτά και στη συνέχεια μείωσε τη θερμοκρασία στους 180 °C συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 45-50 λεπτά.

Ξεφόρμαρε τα canelés ζεστά και άφησέ τα να κρυώσουν πάνω σε μία σχάρα. Τρώγονται φρέσκα.

Ανακάλυψε περισσότερες συνταγές στο: thecookinyou