Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να λαμβάνει ένα πλήθος θρεπτικών στοιχείων από τους καρπούς της φύσης, ακριβώς όπως εκείνη τους παράγει. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία καλύπτει διαφορετικές ανάγκες του οργανισμού, έτσι πρέπει να φροντίζουμε η διατροφή μας να τα περιλαμβάνει όλα. Ωστόσο κάποια συστατικά είναι λίγο πιο απαραίτητα από άλλα. Το πιο βασικό συστατικό που χρειάζονται τα κύτταρά μας για την ομαλή λειτουργία τους είναι η πρωτεΐνη.

Τι είναι η πρωτεΐνη

Είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό το οποίο αποτελείται από 22 διαφορετικά “δομικά στοιχεία” που ονομάζονται αμινοξέα. Διαφορετικοί συνδυασμοί αμινοξέων παράγουν διαφορετικές  πρωτεΐνες. Κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Κάποιες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυικής μάζας, ενώ άλλες στη διατήρηση του μυικού συστήματος και τη φυσιολογική κατάσταση των οστών.

Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις μία ισορροπημένη διατροφή. Στόχος είναι έως και το 30% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε να γίνεται από πρωτεΐνη. Ωστόσο η ανάγκες μας σε πρωτεΐνη μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της άσκησης υπάρχουν μεγαλύτερες πρωτεϊνικές ανάγκες για την ανάπτυξη/διατήρηση των μυών και την προαγωγή της αποκατάστασης.

Οι φυτικές πρωτεΐνες

Oι φυτικές πηγές πρωτεϊνών αποτελούν διαπιστωμένα καλύτερη πηγή ενέργειας, υγείας και ευεξίας σε σχέση με τις ζωικές. Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά ποια είναι τα οφέλη των φυτικών πηγών πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας.

 • Αρχικά, οι φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα [4] τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης [1, 2]. Είναι λοιπόν σημαντικό για την υγεία μας να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών και να περιορίσουμε την πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά [3] έτσι ώστε να επέλθει η ισορροπία πρωτεϊνών – λιπαρών.
 • Μία διατροφή με φυτικές τροφές συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον χρόνο παραμονής της τροφής στο πεπτικό μας σύστημα και μας δίνουν την αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα [5,6]. Έτσι δεν έχουμε το αίσθημα πείνας και αποφεύγουμε τους ανθυγιεινούς πειρασμούς.
 • Τα φυτικά θρεπτικά συστατικά βελτιώνουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τροφές που περιλαμβάνονται σε χορτοφαγικές διατροφές όπως οι καρποί και τα όσπρια μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων [3,7,8]. Επιπλέον, η σόγια αποτελεί μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές, καθώς περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα.

Πως θα πετύχουμε μία ισορροπημένη διατροφή

Πολλά από αυτά τα γνωρίζουμε, αλλά μας είναι δύσκολο να τα εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί αναζητούμε πάντα εύκολους και γρήγορους τρόπους απώλειας βάρους, οι οποίοι όμως δεν έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να το πετύχουμε χωρίς άγχος.

Η Herbalife Nutrition, η πρώτη εταιρία παγκοσμίως σε υποκατάστατα γεύματος σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor έχει τη λύση. Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα Formula 1 της Herbalife Nutrition αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή ροφήματος ως υποκατάστατο γεύματος. Έτσι μπορούν να γίνουν μέρος της καθημερινής σας διατροφής και να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για τη σωστή λειτουργία του.

Τα ροφήματα Formula 1 της Herbalife Nutrition περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη σόγιας και προσδίδουν 5γρ. εδώδιμων ινών και περισσότερο από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας από 25 βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και D που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζοντας ένα δραστήριο τρόπο ζωής και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων σας για τον έλεγχο του βάρους**, κατά τη διάρκεια του πρωινού, του μεσημεριανού ή του βραδινού γεύματος.

Το Formula 1 της Herbalife Nutrition είναι ένα πλούσιο και κρεμώδες ρόφημα που μπορεί να παρασκευαστεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Επιπλέον είναι 100% vegan* και δεν περιέχει γλουτένη, γαλακτοκομικά, ή τεχνητές χρωστικές ουσίες. Όλα αυτά χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και στη θρεπτική ποιότητα, παρέχοντας σωστή διατροφή, ευκολία και γεύση σε ένα απολαυστικό ρόφημα.

Τέλος είναι διαθέσιμα σε 9 υπέροχες γεύσεις, σε συσκευασία των 550 γρ για να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει: Smooth Chocolate, Vanilla Crème, Cookie Crunch, Strawberry Delight, Bannana Cream, Café Latte, Spiced Apple, Fruits of the Forest, Free From Raspberry & White Chocolate (σε συσκευασία των 500g, από πρωτεΐνη μπιζελιού, χωρίς σόγια, λακτόζη και γλουτένη*)

herbalife F1

Για περισσότερες πληροφορίες: weareherbalifenutrition.gr

 Facebook: HerbalifeGreeceCyprusInstagram: herbalifenutrition.grYoutube

 1. Pedersen, A.N., J. Kondrup, and E. Børsheim, Health effects of protein intake in healthy adults: a systematic literature review. Food & nutrition research, 2013. 57: p. 10.3402/fnr.v57i0.21245.
 2. Song, M., et al., Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med, 2016. 176(10): p. 1453-1463.
 3. Willett, W., et al., Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet, 2019.
 4. Craig, W.J. and A.R. Mangels, Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc, 2009. 109(7): p. 1266-82.
 5. Müller, M., E.E. Canfora, and E.E. Blaak, Gastrointestinal Transit Time, Glucose Homeostasis and Metabolic Health: Modulation by Dietary Fibers. Nutrients, 2018. 10(3): p. 275.
 6. EFSA, Panel on Dietetic Products, Nutrition, Allergies Scientific opinion on dietary reference values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 2010. 8(3): p. 1462.
 7. Hu, F.B., Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease: an overview. The American Journal of Clinical Nutrition, 2003. 78(3): p. 544S-551S.
 8. Tuso, P., S.R. Stoll, and W.W. Li, A plant-based diet, atherogenesis, and coronary artery disease prevention. The Permanente journal, 2015. 19(1): p. 62-67.
 9. “Source Euromonitor International Limited; per Consumer Health 2018ed, meal replacement and protein supplements definitions; combined % RSP share GBO, 2017 data.

* Όταν παρασκευάζεται με φυτικά ροφήματα, όπως εμπλουτισμένο φυτικό ρόφημα σόγιας.

**Για τον έλεγχο του βάρους: Η υποκατάσταση ενός από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με ένα υποκατάστατο γεύματος συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους.

***Για ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση του βάρους: Η υποκατάσταση δύο από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με υποκατάστατα γεύματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Το προϊόν αυτό ενδείκνυται ως μέρος μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων που περιλαμβάνει και άλλα τρόφιμα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες όπως υποδεικνύονται.

Featured photo: www.unsplash.com