Τα πλεκτά είναι το αγαπημένο ρούχο του χειμώνα. Ωστόσο, είναι αρκετά ευαίσθητα, όπως όλοι γνωρίζουμε, και αν δεν τα προσέχουμε μπορούν να ξεχειλώσουν, να χαλάσει η πλέξη, να συσσωρευτούν ή ακόμα και να ξηλωθούν. Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα αν θέλουμε να τα κρατήσουμε για πάντα. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε μικρά tips για μαλακά και υγιή πλεκτά.

Διάβασε την ετικέτα

photo: mothernaturenetwork
photo: mothernaturenetwork

Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Η ετικέτα σου δίνει τις οδηγίες για να φροντίσεις όπως πρέπει το πλεκτό σου χωρίς να φοβάσαι για το αποτέλεσμα. Τα πλεκτά μερικές φορές διαφέρουν μεταξύ τους και αυτό έχει να κάνει ανάλογα με το μαλλί που χρησιμοποιείται.

Πλύσιμο στο χέρι

photo: pinterest
photo: pinterest

Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό σε πρώτη φάση και άφησε το ρούχο να μουλιάσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια βάλτο σε δροσερό νερό. Μην αρχίζεις να το τρίβεις και να το ταλαιπωρείς. Κάνε λίγο μασάζ τοπικά στους λεκέδες και άσε το ειδικό απορρυπαντικό να δράσει.

Σωστό στέγνωμα

Για να στεγνώσει το πλεκτό σου πρέπει να το αφήσεις σε μία επίπεδη επιφάνεια. Σε καμία περίπτωση μη το απλώσεις με μανταλάκια και τα σχετικά!

Μην τα φοράς σε καθημερινή βάση

photo: pinterest
photo: pinterest

Χάνουν την ελαστικότητά τους όταν τα φοράμε κάθε μέρα. Το σωστό, είναι να τα αφήνουμε λίγες ώρες να ξεκουραστούν και να βρουν τη φόρμα τους ξανά.

Τακτικός καθαρισμός

Μπορείς να αερίζεις το αγαπημένο σου μάλλινο σε καθημερινή βάση, αν το θεωρείς απαραίτητο. Άλλωστε δεν πρέπει να πλένονται και συνέχεια γιατί καταστρέφεται το μαλλί.

Σιδέρωμα

photo: louisphilippe
photo: louisphilippe

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος σιδερώματος είναι με ατμό. Αν όμως το πλεκτό σου είναι αρκετά λεπτό και ευαίσθητο τότε κάλυψε το με ένα πανί και σιδέρωσε προσεκτικά από πάνω. Συμβουλέψου τι οδηγίες τις ετικέτας. Συνήθως όμως τα πουλόβερ δεν χρειάζονται σιδέρωμα.

Φύλαξη στην ντουλάπα

Μην κρεμάσεις τα πλεκτά πουλόβερ σου στην ντουλάπα. Οι κρεμάστρες ξεχειλώνουν τους ώμους και το πλεκτό σου πολύ γρήγορα θα καταστραφεί. Δίπλωσε τα πολύ προσεκτικά και τοποθέτησε τα σε ένα ράφι ή σε ένα συρτάρι.

Κομπάκια

photo: lovelybike
photo: lovelybike

Μπορεί να συμβεί ύστερα από πολλές χρήσεις. Στο εμπόριο θα βρεις ειδικά ξυραφάκια για να αφαιρέσεις τους κόμπους. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και τα κοινά ξυραφάκια απλά θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις πολύ προσεκτικά.