Η Farida Khelfa, το γαλλο-αλγερινό μοντέλο, μούσα των Azzedine Alaïa, Jean Paul Gaultier, Christian Louboutin, αλλά και των φωτογράφων μόδας όπως οι Jean-Paul Goude και Pierre & Gilles, υπογράφει την ταινία «From the Other Side of Veil» και υμνεί τις γυναίκες του αραβικού κόσμου.

Μέσα από αυτή την ταινία, η Khelfa έχει ως απώτερο σκοπό, να αποδομήσει κάθε στερεότυπο, προκατάληψη, αλλά και παρανόηση που περιβάλλει τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή. Η ταινία, παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική για τις μουσουλμάνες γυναίκες του αραβικού κόσμου, γυναίκες με φιλοδοξίες, ευφυείς κι άκρως παθιασμένες με την καριέρα τους στην τέχνη και τη μόδα, διατηρώντας παράλληλα την πίστη και τιμώντας τον πολιτισμό τους.

«Θα ήθελα όσοι παρακολουθήσουν την ταινία να δουν και να καταλάβουν μια νέα οπτική», τονίζει η Farida Khelfa σε συνέντευξή της στο περιοδικό AnOther.

«Με προσκάλεσαν στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, και γνώρισα όλες αυτές τις νεαρές γυναίκες που ήταν τόσο ταλαντούχες, τόσο εύγλωττες και μορφωμένες», προσθέτει η Khelfa.

«Ο τρόπος με τον οποίο τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν τις γυναίκες σε αυτήν την περιοχή, είναι τόσο παρωχημένος κι ανακριβής, και πραγματικά ήθελα να κάνω κάτι γι’ αυτό».

Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία των παραδοσιακών αραβικών ενδυμάτων, όπως το abaya, και προβάλλει τις γυναίκες στην περιοχή που εργάζονται σε διάφορους δημιουργικούς τομείς.

Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με διάφορους επαγγελματίες, όπως της πρώην αρχισυντάκτριάς της Vogue Arabia και της πριγκίπισσας Deena Aljuhani Abdulaziz, η οποία εξηγεί ότι η Μέση Ανατολή είναι γεμάτη από ανεξάρτητες γυναίκες που επιδίδονται σε τομείς υψηλής ραπτικής κι εμπορικής μόδας.

Από την άλλη πλευρά, η ταινία παρουσιάζει και μια εποχή όπου οι εντάσεις είναι υψηλές στη χώρα καταγωγής της Khelfa, τη Γαλλία, μετά την απόπειρα της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στα κορίτσια κάτω των 18 ετών να φορούν το hijab δημόσια.

Το νομοσχέδιο, οδήγησε σε μια σειρά νοσηρών διαμαρτυριών #HandsOffMyHijab σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τις ισλαμοφοβικές έννοιες, που σκοπεύει να διαλύσει η ταινία της Khelfa.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Farida khelfa (@faridakhelfa)

«Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα ήταν να δείξω την πραγματικότητα. Οι γυναίκες είναι τόσο σημαντικές στη Μέση Ανατολή, πιστεύω ότι είναι το μέλλον και θα ηγηθούν της περιοχής σύντομα. Πολλές από αυτές είναι ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλοι που έχουν αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ κι όλα τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Δεν είναι θύματα όπως μας λένε συνεχώς ότι είναι. Είναι μαχήτριες που αισθάνονται άνετα να εκφραστούν. Το να τις βλέπουμε ως θύματα είναι μια αποικιακή άποψη. Οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή είναι ακριβώς όπως άλλες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, παλεύουμε όλες για τα δικαιώματά μας».

Η ταινία «From the Other Side of Veil» θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο στο YouTube.