Οι περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, είναι πλέον πέρα από εμάς. Για πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν είσαι σε θέση να κάνεις κάτι για να αλλάξεις ριζικά την κατάσταση. Ωστόσο, αυτό που μπορείς να κάνεις στην παρούσα φάση είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου και την ψυχική σου υγεία περισσότερο από ποτέ. Εκεί έρχεται να βοηθήσει και το σκανδιναβικό concept ‘friluftsliv’ που άρχισε να κερδίζει έδαφος μέσα στην καραντίνα και την πανδημία.

Μία κοντινή μετάφραση του friluftsliv στα ελληνικά, θα μπορούσε να είναι “η ζωή στην ύπαιθρο

Νομίζω δε χρειάζεται να σου ξαναπούμε πως οι Σκανδιναβοί έχουν γίνει πλέον οι γκουρού της καλής ζωής. Στη Δανία άνοιξε το πρώτο μουσείο ευτυχίας και τα περισσότερα concept για το wellness είναι δύσκολες λέξεις που δε μπορείς καν να προφέρεις. Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στο να ακολουθήσεις κι εσύ το friluftliv.

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο concept έχει δύο πτυχές. Από τη μία, το ότι είναι καλό να περνάς ένα κομμάτι της μέρας σου έξω, στον καθαρό αέρα. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία, να περπατήσεις, να ασκηθείς και γιατί όχι, να εξερευνήσεις κάτι. Από την άλλη, το αμέσως επόμενο καλό είναι ότι περνάς περισσότερο χρόνο κοντά στη φύση. Κι αυτό έχει αποδειχθεί χιλιάδες φορές ότι είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Οι Σουηδοί ακολουθούν το friluftsliv ανεξαρτήτως καιρού

Και μπορείς να φανταστείς το κρύο που μπορεί να έχει τους χειμερινούς μήνες μία χώρα όπως η Σουηδία. Αυτό όμως δεν τους πτοεί. Ακόμα κι όταν στη μέση του χειμώνα ο ήλιος εμφανίζεται ελάχιστα ή και καθόλου για αρκετό καιρό, οι άνθρωποι αυτοί μαθαίνουν πως την καλή ψυχική υγεία τη βρίσκει κανείς στην ύπαιθρο. Κάτι που σίγουρα δε μπορεί να σου προσφέρει το διαμέρισμα σου.

Σίγουρα, δεν είναι δικαιολογία το ότι μένεις σε πόλη. Μπορείς πολύ απλά να στείλεις ένα 6 στο 13033 και να πας ένα περίπατο στον κοντινότερο λόφο ή έστω στο κοντινότερο πάρκο. Αντί να κάνεις για άλλο ένα απόγευμα 1 ώρα διάδρομο, προτίμησε να κάνεις την ίδια απόσταση κάπου κοντά στο σπίτι. Και για να έχουν όλα αυτά καλύτερο αποτέλεσμα, φρόντισε να αφήσεις το κινητό στην τσέπη σου. Έτσι, θα έχεις περισσότερες ευκαιρίες να δεις τη φύση γύρω σου και να προσέξεις πράγματα που ίσως δεν είχες προσέξει ποτέ προηγουμένως.

featured image: @eastlynbright via Twenty20