Είμαι ένα ήρεμο άτομο που δυσκολεύεται αρκετά να διαχειριστεί την απόρριψη σε μία συνέντευξη. Αυτό με έκανε να μένω κολλημένη σε μία δουλειά freelance για χρόνια με τα επίπεδα άγχους να χτυπούν κόκκινο. Άσχετα αν αυτό μου άρεσε ή όχι. Η σκέψη της απόρριψης έκανε μέχρι και το βιογραφικό μου λιγότερο εντυπωσιακό από ότι ήταν. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ το άγχος μου γι’ αυτό και πάντα νόμιζα ότι δεν είμαι άξια ή ότι είμαι άχρηστη. 

Αν κι εσύ έχεις ακριβώς αυτόν τον φόβο, μην τρομάζεις. Θα δεις ότι μετά από αυτές τις 4 συμβουλές θα νιώθεις περισσότερη αυτοπεποίθηση. 

Κάνε εθελοντισμό

Γίνε εθελόντρια για τις διασυνδέσεις που μπορεί να κάνεις. Είτε είναι για έναν τοπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό ή για έναν project που τρέχει τώρα η εταιρεία σου. Γιατί; Γιατί μπορείς να βρεις ένα παρόμοιο κομμάτι με τη δουλειά σου ή μιας δουλειάς που ονειρεύεσαι να κάνεις. Το να έρχεσαι πιο κοντά με ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά των ονείρων σου είναι μία αρκετά έξυπνη προσέγγιση. 

Όταν φοβάσαι την απόρριψη, είναι προτιμότερο να δώσεις χρόνο και να δείξεις τα προσόντα σου παρά να τα παρουσιάσεις σε μία συνέντευξη. 

Εξασκήσου με “δοκιμαστικές” συνεντεύξεις 

Γίνε η καλύτερη υποψήφια για συνέντευξη κάνοντας δοκιμαστικές συνεντεύξεις με τους κολλητούς σου, τη μαμά σου ή μέχρι και το κατοικίδιό σου. Διαφορετικά υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που οργανώνουν διαδικασίες συνεντεύξεων με σκοπό να σε βοηθήσουν. 

Αν θέλεις τη συμβουλή μίας ειδικού: Ζήτησε από το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη (αρκεί να μην είναι το κατοικίδιό σου) να είναι ο απόλυτος εφιάλτης. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν φόβο είναι το να τον κοιτάς στο μάτια. 

Πάρε συνέντευξη από αυτόν που σου παίρνει συνέντευξη 

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε όλες τις απαντήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει κάποιον υπεύθυνο προσωπικού που να μην του αρέσει να λαμβάνει ερωτήσεις που απαιτούν σκέψη. Όταν κάνεις ερωτήσεις, διώχνεις ένα τεράστιο βάρος από πάνω σου και δεν σκέφτεσαι καν το ενδεχόμενο της απόρριψης. 

Κάνε μία λίστα από ερωτήσεις που να είναι συγκεκριμένες. Αυτό διαφοροποιεί μία δυνατή από μία κανονική ερώτηση. Αυτές σε βοηθούν να ξεχωρίσεις και σαν υποψήφια. 

Βρες ένα τραγούδι που να σε εμψυχώνει 

Αυτό που έχει σημασία είναι το vibe. Είτε σκέφτεσαι για μία πιθανή δουλειά, είτε για αύξηση. Τι πρέπει να κάνεις; Βρες εκείνο το τραγούδι που θα σε κάνει να νιώθεις λες και είσαι superwoman. Βάλε αυτό το τραγούδι στο repeat όσο ψάχνεις για αγγελία, αστό να παίζει όταν γράφεις το cover letter σου αλλά και όσο θα πηγαίνεις στη συνέντευξη. 

Προσωπικά, το τραγούδι που διάλεξα εγώ με έκανε να ξεπεράσω τη ντροπή μου για τις συνεντεύξεις και να πιστέψω ότι αξίζω να πάρω τη δουλειά και να τα πάω τέλεια στην συνέντευξη. 

Πηγή & featured image: wellandgood.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου