Το φούσκωμα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εντέρου που αναφέρουν συχνά οι άνθρωποι και περίπου το 16-30% υποστηρίζουν ότι το βιώνουν αρκετά συχνά. Με απλά λόγια, είναι η αίσθηση της αυξημένης πίεσης στο έντερο που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ορατή προεξοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σου δραστηριότητες, από την εργασία μέχρι τον καφέ σου και να χαλάει τη διάθεση σου. Το παροδικό φούσκωμα που έρχεται και φεύγει είναι το πιο συχνό φαινόμενο και συνήθως διαχειρίζεται μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής.

Επειδή απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εμείς ρωτήσαμε την διαιτολόγο Κωνσταντίνα Βουδούρη για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Σχετίζεται με τις καούρες που μπορεί να έχουμε;

Οι «καούρες» συνήθως δεν αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την υγεία μας. “Κάψιμο” στο στήθος μπορεί να έχουμε όλοι κάποιες φορές, συνήθως μετά από μεγάλα γεύματα ή αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η συσχέτιση καούρας και φουσκώματος πιθανώς αφορά το φαγητό καθώς η καούρα εμφανίζεται συνήθως μια ώρα μετά την λήψη τροφής. Η επαφή με τον θεράποντα ιατρό για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και με τον διαιτολόγο για την βελτίωση της διατροφής αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ποιες είναι οι αιτίες που το προκαλούν;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί και περίπλοκοι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν φούσκωμα και δεν υπάρχει μια κοινή αιτία για όλους. Διανύουμε μία περίοδο όπου το άγχος και το στρες αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινότητας μας. Ο συνδυασμός των γρήγορων ρυθμών της ζωής και της ακατάστατης διατροφής έχουν ως αποτέλεσμα να είμαστε μονίμως με ένα «απροσδιορίστου αιτιολογίας» φούσκωμα. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που το προκαλούν είναι οι εξής:

  • Η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο. Προκαλούν ζύμωση στις τροφές που καταναλώνουμε και δημιουργούν αέρια που προκαλούν φούσκωμα.
  • Η μεγάλη ποσότητα φαγητού και υγρών,
  • Η καθυστέρηση της εκκένωσης σε περίπτωση δυσκοιλιότητας,
  • Να φοράμε σφιχτά ρούχα όλη την ημέρα
  • Η έλλειψη κίνησης
  • Η ποιότητα της διατροφής μας

Μπορεί το φούσκωμα να σχετίζεται με τον κύκλο περιόδου;

Πιθανότατα θα αντιμετωπίσεις φούσκωμα πριν από την έναρξη της περιόδου σου, αφού θεωρείται ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μία ή δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου. Το Αμερικανικό Συνέδριο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων δηλώνει ότι έως και το 85% των γυναικών αναφέρουν σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδο τους.

Για να μειώσεις το φούσκωμα της περιόδου ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη μαζί με πολύ νερό είναι τροφές που βοηθάνε. Επιπλέον, καλό είναι να παραλείψεις την καφεΐνη και το αλκοόλ και να περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέλος η τακτική άσκηση είναι επίσης βοηθητική.

Μπορεί να εμποδίζει την απώλεια βάρους και αν ναι με ποιόν τρόπο;

Επιφανειακά στην ζυγαριά ναι, ουσιαστικά στην απώλεια λίπους όπου είναι και ο στόχος όχι. Η κατακράτηση υγρών και η δυσκοιλιότητα δημιουργούν μια ψευδαίσθηση αύξησης του βάρους. Αυτό το παρατηρούμε στον δείκτη της ζυγαριάς αλλά και στην όψη της κοιλιάς. Η αφυδάτωση, η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, το στρες, οι αλλαγές στον ύπνο ή ακόμη και ένα ταξίδι είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στο φούσκωμα.

Μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις;

Μπορεί να σχετίζεται με διάφορες παθήσεις όπως:

  • Την κοιλιοκάκη, μια πάθηση που προκαλείται από την τροφική δυσανεξία στη γλουτένη. Μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.
  • Τη δυσανεξία στη λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα.
  • Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Τον ασκίτη, μια παθολογική συσσώρευση υγρών στην κοιλιακή χώρα.
  • Την παγκρεατική ανεπάρκεια, η οποία προκαλεί μειωμένη πέψη.

Εάν ο πόνος και το φούσκωμα είναι συνεχές κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιμένει καλό θα ήταν να το ελέγξεις με τον γιατρό σου.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες τροφών που το προκαλούν και αν ναι ποιες;

Η γενικότερη υπερκατανάλωση τροφής και το να τρώμε υπερβολικά γρήγορα είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες τροφών που επίσης το προκαλούν:

    • Μερικά φρούτα και λαχανικά όπως λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, καρότα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.
    • Γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η φρουκτόζη
    • Γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν πηγή εντερικής δυσφορίας και φουσκώματος.
    • Προϊόντα ολικής άλεσης
    • Απότομη αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών
    • Κάποια όσπρια περιέχουν σάκχαρα (ολιγοσακχαρίτες) τα οποία πρέπει να διασπαστούν από τα βακτήρια στην μικροχλωρίδα του εντέρου προκαλώντας πολύ συχνά φούσκωμα. Για την καλύτερη πέψη τους είναι καλό να τα μουλιάζεις πριν το μαγείρεμα και μετά από 30 λεπτά βρασμού να τους αλλάζεις το νερό. Αυτές οι 2 διαδικασίες μειώνουν το ποσοστό των γαλακτο-ολιγοσακχαριτών κατά τουλάχιστον 43%.
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Balanced-Nutritious Recipes (@konasfoodcreations) στις

Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

Αύξησε σταδιακά την ποσότητα των φυτικών ινών και επέτρεψε στο σώμα σου να προσαρμοστεί. Ταυτόχρονα πιες άφθονο νερό γιατί οι ίνες το απορροφούν, οπότε κινούνται ευκολότερα μέσα στο πεπτικό σύστημα. Περιόρισε το αλάτι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και έλεγχε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Οι τσίχλες περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά που μπορούν επίσης να σου προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Ποτά όπως η σόδα και η μπύρα απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε φούσκωμα.

Επιπλέον, φρόντισε να τρως τις ίδιες ώρες κάθε μέρα και να γυμνάζεσαι. Η άσκηση συμβάλλει στη μείωση του άγχους και του στρες που επηρεάζουν άμεσα το έντερο οπότε χαλάρωσε. Δοκίμασε τη yoga και τον διαλογισμό. Ιδανικά προσπάθησε να περπατάς καθημερινά 40 λεπτά και 2-3 φορές την εβδομάδα να γυμνάζεσαι με αντιστάσεις. Τέλος, η μείωση του βάρους θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει τα συμπτώματα.

Πως σχολιάζει ένας διατροφολόγος μία τέτοια κατάσταση;

Έχετε στο μυαλό σας ότι το περιστασιακό φούσκωμα είναι εντελώς φυσιολογικό, ειδικά μετά από ένα βαρύ ή πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα. Στην πραγματικότητα, λίγο φούσκωμα μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι καλό. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια στο μικροβίωμα του εντέρου σας τρέφονται καλά και κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το φούσκωμα είναι ζήτημα μόνο όταν είναι σε συνεχή εξέλιξη, όταν δεν μπορείτε να το εξηγήσετε και όταν συστημα.τικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας.

Μίλα ανοιχτά και συζήτησε τυχόν προβλήματα που αφορούν το γαστρεντερικό σου σύστημα. Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως το να μιλάμε για το έντερο και τις κενώσεις μας αποτελεί ταμπού ενώ είναι κάτι φυσιολογικό. Μίλα σε κάποιον που είναι κοντά σου, τον γιατρό ή τον διαιτολόγο που εμπιστεύεσαι και περιέγραψε του τις επιπτώσεις που έχουν τα συμπτώματά αυτά στη ζωή σου.

Κωνσταντίνα Βουδούρη | Insagram | Kona΄s food creations

Featured photo: www.preventionaus.com.au