Για δέκα μερίδες χρειάζεσαι μιάμιση ώρα, αν έχεις προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα τις μαρέγκες, για τις οποίες θα χρειαστείς περίπου άλλη μία ώρα.

Θα χρειαστείς:

Για τις μαρέγκες

75γρ φουντούκια 225γρ άχνη ζάχαρη 6 ασπράδια αυγών 1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε μία κουταλιά βραστό νερό 25γρ καστανή ζάχαρη 1 κουταλάκι κακάο

Για τη γέμιση:

150γρ ψιλοκομμένη σκούρα σοκολάτα 4 κρόκοι αυγών 75γρ καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε μία κουταλιά βραστό νερό 600ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί

Πως θα το φτιάξεις:

1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 190˚C. Κόψε τρία αντικολλητικά χαρτιά σε στρογγυλό σχήμα (χρησιμοποίησε ένα ταψί για να σημειώσεις ακριβώς το σχέδιο). Βάλε τα φουντούκια σε ένα ταψί και την άχνη ζάχαρη σε ένα άλλο και βάλε τα στον φούρνο. Ψήσε τα φουντούκια για 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Άφησε τα φουντούκια στην άκρη να κρυώσουν και ψιλόκοψε τα.

2. Βάλε τα ασπράδια και λίγο αλάτι σε ένα μπολ και δούλεψε τα με το μίξερ μέχρι να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα. Ιδανικά θα χρειαστείς ένα σταθερό μίξερ. Μόλις είναι έτοιμη η μαρέγκα ρίξε τη ζεστή ζάχαρη με γρήγορες κινήσεις και χτύπησε για άλλο ένα λεπτό. Πρόσθεσε τον καφέ και χτύπησε άλλα τρία λεπτά σε πολύ δυνατή ταχύτητα. Θα πρέπει να ενωθούν όλα τα υλικά καλά και η μαρέγκα να παραμένει σφιχτή.

3. Σταδιακά πρόσθεσε την καστανή ζάχαρη και ανακάτεψε σε δυνατή ταχύτητα για άλλα δύο λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

4. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 110ºC. Χώρισε τη μαρέγκα σε τρία αντικολλητικά χαρτιά, με στρογγυλό σχήμα και στρώσε τη με ένα πλατύ μαχαίρι. Πασπάλισε απο πάνω τα ψιλοκομμένα φουντούκια. Ψήσε αλλάζοντας θέση στις μαρέγκες για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά συνολικά μέχρι να γίνουν τραγανές. Άφησε τις μαρέγκες να κρυώσουν για 45 λεπτά.

5. Όσο κρυώνουν οι μαρέγκες ετοίμασε τη γέμιση. Λιώσε τη σοκολάτα σε ένα μικρό μπολ, στον φούρνο μικροκυμάτων.

6. Βάλε τους κρόκους σε ένα μεσαίο μπολ που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και άφησε τα στην άκρη. Βάλε τη ζάχαρη και τρεις κουταλιές νερό σε ένα μικρό τηγανάκι και βράσε το σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Πρόσθεσε τον καφέ και ρίξε το σιρόπι στους κρόκους ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά.  Πρόσθεσε λίγο αλάτι και βάλε το μπολ σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Ανακάτευε ανά 2-3 λεπτά.

7. Βγάλε το μείγμα από την κατσαρόλα ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά ξανά, όταν κρυώσει. Πρόσθεσε τη λιωμένη σοκολάτα και 100ml από τη κρέμα σαντιγί και ανακάτεψε με μία σπάτουλα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

8. Βάλε τη πρώτη μαρέγκα σ ένα μεγάλο πιάτο που θες να σερβίρεις το γλυκό και άπλωσε τη μισή κρέμα σοκολάτας. Βάλε τη μισή από τη σαντιγί που έχει απομείνει. Βάλε τη δεύτερη μαρέγκα αφού πριν της έχεις στρώσει κρέμα σοκολάτας και την υπόλοιπη σαντιγί. Τέλος βάλε την τελευταία μαρέγκα και πασπάλισε με φουντούκια και κακάο.

Πως να κάνεις τα φουντούκια με επικάλυψη σοκολάτας:

Βάλε 50γρ άχνη ζάχαρη σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με μία κουταλιά νερό και βράσε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράσε σχεδόν για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε 50γρ φουντούκια και μισό κουταλάκι βούτυρο και λίγο αλάτι. Ανακάτεψε τα φουντούκια στην καραμέλα και με γρήγορες κινήσεις άπλωσέ τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Άφησε τα να κρυώσουν, περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ λιώσε 50γρ σοκολάτα και άφησε τη να κρυώσει λίγο. Βούτηξε τους ξηρούς καρπούς στη σοκολάτα μέχρι να καλυφθούν τελείως και με ένα πιρούνι μετακίνησε τους σε άλλο αντικολλητικό χαρτί για να κρυώσουν εντελώς.

Extra tip: Φτιάξε τις μαρέγκες μία μέρα νωρίτερα και κράτησε τις σε ξηρό περιβάλλον με αντικολλητικό χαρτί μεταξύ τους. 

recipe and photo: www.saga.co.uk