Η πραγματική ενηλικίωση είναι ένα στοίχημα που κερδίζεις καθημερινά. Δουλεύεις σκληρά για τη μόρφωσή σου, αναζητάς την καριέρα που θα σε κάνει “να νιώθεις σαν να μη δούλεψες ούτε μια μέρα. Μαθαίνεις να προσέχεις τον εαυτό σου και να μαγειρεύεις. Μέσα σε όλη την προσωπική ικανοποίηση που παίρνεις, προσπαθείς με έναν τρόπο να πεις στη μαμά σου ότι όλα είναι ΟΚ. Έκανε καλή δουλειά μαζί σου, δε χρειάζεται να αγχώνεται και πρέπει να είναι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις.

Βέβαια, υπάρχουν και φορές που η ενηλικίωση μπαίνει στο pause, αφού κι εσύ έχεις ανάγκη να νιώσεις ότι έχεις αφήσει το γκάζι και θέλεις κάποιος άλλος να οδηγήσει για τις δύο-τρεις επόμενες ώρες. Αλλά και η μαμά σου να θυμηθεί πως είσαι ακόμα το κοριτσάκι της και να σε φροντίσει. Γιατί έτσι έχει μάθει. Υπάρχουν φορές που αυτό είναι απόλυτα εντάξει.

Όταν έχεις εξεταστική και νιώθεις εγκλωβισμένη ανάμεσα σε έξι συγγράμματα και στοίβες σημειώσεων

Έχεις μπει στον αυτόματο, αφού έχεις χάσει αρκετή ενέργεια με να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου ανάμεσα σε διάβασμα, μαθήματα και τη σειρά που έχεις ξεκινήσει. Στο μεταξύ, προσπαθείς να επιβραβεύεις και τον εαυτό σου με συναντήσεις με τους φίλους σου και το αγόρι σου. Βλέπεις εσύ χρόνο για πραγματική φροντίδα του εαυτού σου; Όχι. Σε καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να αρνηθείς στη μαμά σου το να έρθει να μείνει μαζί σου από το επόμενο πρωί μέχρι και να τελειώσει η εξεταστική περίοδος. Είναι κάτι παραπάνω από εντάξει το να σε ξυπνήσει το πρωί με μια ζεστή κούπα καφέ και μαρμελαδοδοκούλουρα.

Την πρώτη μέρα αφού έχεις χωρίσει

Είσαι χωμένη στο κρεβάτι και καθόλου σίγουρη για το αν έχεις πραγματική όρεξη να σηκωθείς. Χθες έζησες μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες της ζωής σου. Ήδη έχεις ζητήσει άδεια από τη δουλειά γιατί νιώθεις “άρρωστη”. Δεν έχει σημασία αν η μαμά σου τον συμπαθούσε ή όχι. Σημασία έχει ότι νιώθει πως την έχεις ανάγκη. Να έρθει στο σπίτι, να ανοίξει τα παντζούρια και μετά από πολλές προσπάθειες, να σε πείσει τελικά φτιάχνοντας πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερύκοκο. Ναι, ξέρει ότι θα ξαναξαπλώσεις στο κρεβάτι αμέσως μόλις τα φας.

Κάθε Κυριακή που πας να τη δεις

Κάθε Κυριακή τρώτε μαζί και αυτό είναι κάτι σαν “νόμος”. Κάθε Κυριακή σου έχει έτοιμο φαγητό, κέικ με κρέμα λεμονιού και φράουλες και μια τεράστια αγκαλιά. Όσο κι αν σε εκνευρίζει που δεν κάθεται ποτέ, που συνεχώς νιώθει την ανάγκη να φτιάξει κάτι ακόμα, ξέρεις. Το κάνει για να σε περιποιηθεί. Μπορείς να την περιποιηθείς κι εσύ λίγο σε αυτή την περίπτωση φτιάχνοντας τον απογευματινό της καφέ και σερβίροντάς της λίγο από το γλυκό του κουταλιού που έφτιαξε.

Μετά το Χριστουγεννιάτικο hangover

Έχεις πάει στο χωριό για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μετά βγαίνεις, βλέπεις όλους τους φίλους σου, πίνεις, γυρνάς ξημερώματα. Είναι ritual. Όλοι το ξέρουν αυτό. Εντάξει, μην περιμένεις να σε αφήσει η μαμά σου να κοιμηθείς μέχρι το μεσημέρι. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αλλά σίγουρα θα σου φέρει στο κρεβάτι έναν δίσκο με τα απαραίτητα: φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, σοκολατένιο ρολό με μαρμελάδα βύσσινο, ελληνικό καφέ και ένα παυσίπονο. Ναι ξέρει ότι έχεις πονοκέφαλο. Εννοείται, θα σου πει “σήκω τώρα, μεσημέριασε”.

Την πρώτη μέρα στη νέα σου δουλειά

Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα από τα peaks του “χρονοδιαγράμματος” της ενηλικίωσής σου. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η μαμά σου θα έρθει στο σπίτι σου από το βράδυ, θα ελέγξει αν τα ρούχα σου είναι σιδερωμένα, θα σε βοηθήσει με το σνακ [μπισκότα black forest] που θα πάρεις μαζί σου και θα σου φτιάξει ένα δυναμωτικό πρωινό. Όταν φύγεις θα σου δώσει μια πολύ σφιχτή αγκαλιά και δε θα σε αφήσει να καταλάβεις ότι έχει άγχος για εσένα. Όταν γυρίσεις και τα έχεις πάει τέλεια, θα βρεις το σπίτι σου πιο ταχτοποιημένο από ποτέ και θα έχεις στο μυαλό σου πως αυτή πρώτη μέρα δε θα ήταν η ίδια χωρίς τη βοήθεια της μαμάς σου. Και αυτό θα ισχύει.

Εν τω μεταξύ, ξέρεις ότι στο ψυγείο της μαμάς σου θα βρεις μόνο μαρμελάδα Ζωγράφος.


featured image: Unsplash| Natanja Grün