Sustainability. Σαν έννοια εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν τα Ηνωμένα Έθνη στην Aναφορά τους με τίτλο ‘Our common future’ όρισαν την sustainable ανάπτυξη ως την προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακινδυνεύονται οι ανάγκες των μελλοντικών γενιών.

Με λίγα λόγια σκέφτεσαι sustainably αν σκέφτεσαι να μην εξαντλήσεις τα αποθέματα του πλανήτη μας για να τα χαρούν και οι μελλοντικοί κάτοικοί του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), μια sustainable και healthy δίαιτα προωθεί την υγεία και την ευημερία αυτών που την ακολουθούν, έχει μικρή επίπτωση στο περιβάλλον, είναι προσβάσιμη, οικονομική, ασφαλής και σέβεται τον πολιτισμό και την κουλτούρα των λαών. Ο σκοπός μιας τέτοιας δίαιτας είναι η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων, η πρόληψη του υποσιτισμού ή της παχυσαρκίας, η μείωση των ασθενειών που φαίνεται να συσχετίζονται με τη διατροφή και η υποστήριξη της βιοποικιλότητας και της ευημερίας του πλανήτη.

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν διαμορφώσει τις δικές τους διατροφικές πυραμίδες βασιζόμενες σε διεθνή guidelines με σκοπό την προώθηση της υγείας παιδιών και ενηλίκων. Λίγες χώρες όμως, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Σουηδία, έχουν ενσωματώσει το sustainability στις συστάσεις τους για τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών τους.

Αυτές λοιπόν είναι κάποιες πρακτικές που σε συμβουλεύουν να ακολουθήσεις αυτές οι χώρες αν θέλεις να είσαι και υγιής και sustainable:

  • Απέφυγε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Από όλες τις τροφές, το κρέας έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον και η ελάττωσή του στη διατροφή μας μπορεί από μόνη της να επιφέρει τη μεγαλύτερη μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κι αν δεν μπορείς να το ελαττώσεις, προτίμησε πρώτα τα πουλερικά και μετά το χοιρινό μιας και αυτά έχουν τη μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον σε σχέση με το μοσχάρι και το αρνί.
  • Προτίμησε μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. ‘Έτσι θα κάνεις καλό και στην υγεία σου και στο περιβάλλον.
unsplash.com
  • Επέλεξε φρούτα και λαχανικά εποχής, προερχόμενα από την τοπική παραγωγή. Ελαττώνοντας τις μεταφορές με πλοία, αεροπλάνα και φορτηγά ελαττώνεται το αποτύπωμα που αφήνουμε στο περιβάλλον.
  • Προτίμησε προϊόντα fair-trade ιδιαίτερα σε τρόφιμα όπως καφές, κακάο και τσάι και στήριξε τις τοπικές κοινωνίες, την ισότητα και τη διαφάνεια στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.
  • Πιες νερό της βρύσης (όπου αυτό επιτρέπεται από τις τοπικές υγειονομικές αρχές) και μείωσε την χρήση πλαστικών μπουκαλιών συσκευασίας.

  • Προτίμησε φρέσκα και ωμά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία.
  • Έχε το νου σου για τη σήμανση ‘organic’ στα προϊόντα τροφίμων. Σε τρόφιμα με αυτή τη σήμανση έχουν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα έως καθόλου χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, συνθετικά πρόσθετα και βιομηχανικοί διαλύτες.
  • Αύξησε την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνεις όσον αφορά κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά και ενίσχυσε τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή το 75% του παγκόσμιου φαγητού προέρχεται μόνο από 12 είδη φυτών και 5 είδη ζώων και οι άνθρωποι καταναλώνουμε μόνο 150 από τα 30.000 βρώσιμα είδη φυτών. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας, δηλαδή της ποικιλίας των φυτών, ζώων, μικροοργανισμών και βιοσυστημάτων που σχετίζονται με το φαγητό, έχει τεράστια σημασία γιατί προσδίδει δύναμη και αντοχή στο διατροφικό οικοσύστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο πιο πολλά είναι τα είδη των ζώων που εκτρέφονται και των φυτών που καλλιεργούνται, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία ενάντια σε χημικά, ασθένειες, ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές αλλαγές, αφού αν απειληθεί ή χαθεί ένα είδος θα μπορούμε να βασιστούμε στα υπόλοιπα. Εκτός αυτού, η ποικιλία στις καλλιέργειες συμβάλει στην υγεία του εδάφους και μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.  Κι εσύ απολαμβάνεις μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων!

Μικρές αλλαγές για σένα, μεγάλες για το περιβάλλον!

‘ThereisNoPlanetB’ από unsplash.com