Θα χρειαστείς συνολικά 15 ώρες για να φτιάξεις αυτό τη focaccia με αλατισμένη sauce μελιού.

Η συνταγή είναι από το The Sweet Side of Sourdough, όπου η σεφ ζαχαροπλαστικής Caroline Schiff μας δείχνει πως να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά στο βαρετό ψωμί του σάντουιτς.

Eίναι η τέλεια βάση για τυριά, μαρμελάδες, φρούτα, βούτυρο.

Τι θα χρειαστείς:

2 φλιτζάνια συν 1 κουταλάκι του γλυκού (480 ml) νερό, σε θερμοκρασία δωματίου

¾ φλιτζάνι (150 g) ενεργό προζύμι

4¾ φλιτζάνια (600gr) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

2 κουταλιές της σούπας (14 g) αλάτι

¼ φλιτζάνι (60 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για τη sauce

1 κουταλιά της σούπας (15 ml) νερό

2 κουταλιές της σούπας (30 ml) μέλι

Θαλασσινό αλάτι

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το νερό και τη μαγιά, ανακατεύοντας καλά. Πρόσθεσε το μισό αλεύρι και ανακάτεψε καλά. Σκέπασε και άφησε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Μετά από 30 λεπτά πρόσθεσε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η ζύμη θα είναι αρκετά κολλώδης σε αυτό το στάδιο. φέρτε το μαζί στο κέντρο του μπολ, χρησιμοποιώντας μια ξύστρα μπολ. Σκέπασε και άφησε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Μόλις περάσει η μία ώρα δούλεψε τη ζύμη για 1 λεπτό στο μπολ. Σκέπασε και άφησε 1 ώρα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία τρεις φορές ακόμα.

Μετά το τελευταίο ζύμωμα σκέπασε τη ζύμη και άφησέ το στο ψυγείο όλη τη νύχτα, τουλάχιστον 10, έως 14 ώρες.

Το επόμενο πρωί λάδωσε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο, απλώνοντάς το ομοιόμορφα στον πάτο και τις πλευρές του. Μετάφερε απαλά τη ζύμη στο ταψί. Το λάδι πρέπει να λιμνάζει όμορφα στις γωνίες και να σκάει λίγο πάνω από τη ζύμη. Σκέπασε και άφησε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Μετά από 1 ώρα, θα πρέπει να δεις μερικές φυσαλίδες πάνω στη ζύμη και να έχει αυξήσει τον όγκο της περίπου στο μισό.

Με μια σχάρα στο κέντρο, προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Όταν ζεσταθεί, βάλε τη focaccia στον φούρνο. Ψήσε μέχρι να ροδίσει, 30 με 40 λεπτά.

Για να φτιάξεις το σιρόπι, βάλε σε μία μικρή κατσαρόλα, το νερό με το μέλι και άφησέ το να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σβήσε τη θερμοκρασία και άφησε το στην κατσαρόλα.

Όταν είναι έτοιμη η focaccia βγάλε τη προσεκτικά από το ταψί και άφησέ τη να κρυώσει. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, άρχισε να απλώνεις γενναιόδωρες ποσότητες από το σιρόπι μελιού σε όλη την επιφάνεια. Πασπάλισε με αλάτι. Άφησε να κρυώσει άλλα 20 λεπτά πριν το κόψεις.