Αυτές τις μέρες η @baketheclick μας θύμισε την προζυμένια φοκάτσια με λαχανικά και μυρωδικά. Χρειάζεσαι 4 ώρες για τη συνολική προετοιμασία αλλά να θυμάσαι ότι είναι μία εύκολη συνταγή.

Θα χρειαστείς: 

1 μεγάλο ταψί ή 2 πιο μικρά

430 γρ. σκληρό αλεύρι

70 γρ. ολικής άλεσης

100 γρ. ενεργό προζύμι

380 γρ. χλιαρό νερό

3-4 κ.σ. ελαιόλαδο (έξτρα για επάλειψη)

½ κ.γ. αλάτι

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 ζουμερή ντομάτα ψιλοκομμένη

Φύλλα δενδρολίβανου

Χοντρό αλάτι για πασπάλισμα

Πώς θα το φτιάξεις:

1. Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύεις τα αλεύρια και το αλάτι.

2. Σε μικρότερο μπολ αναμιγνύεις χλιαρό νερό, ελαιόλαδο, προζύμι.

3. Διαλύεις το προζύμι στο νερό με ένα κουτάλι.

4. Ρίχνεις τα υγρά στα στερεά και ανακατεύεις με μια σπάτουλα. Η ζύμη είναι κολλώδης.

5. Αφού ανακατευτούν τα υλικά, σκεπάζεις το μπολ με καθαρό πανί και τοποθετείς στο φούρνο για 30 λεπτά με το φως αναμμένο ώστε να δημιουργηθεί ένα ζεστό περιβάλλον.

6. Στα πρώτα 30 λεπτά, μ’ ένα μπολ με κρύο νερό δίπλα, ώστε να βρέχεις τα χέρια σου, αρχίζεις να διπλώνεις τη ζύμη με απαλές κινήσεις περιμετρικά προς το κέντρο, γύρω στις οκτώ φορές.

7. Αφού διπλώσεις τη ζύμη σου, την αφήνεις να ξεκουραστεί, σκεπασμένη για επιπλέον 30 λεπτά.

8. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία άλλη μια φορά. Η τεχνική του τεντώματος και του διπλώματος της ζύμης σε φάκελο, την κάνει δυνατή και ελαστική.

9. Τοποθετείς αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, περιχύνεις ελάχιστο ελαιόλαδο και μεταφέρεις τη ζύμη από το μπολ στο ταψί.

10. Το σκεπάζεις και αφήνεις τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ½ ώρες).

11. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220ο στον αέρα.

12. Όταν θα έχει πια φουσκώσει, περιχύνεις την επιφάνεια της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο και χρησιμοποιώντας ευγενικά τ’ ακροδάχτυλά σου, πιέζεις τη ζύμη ώστε ν’ απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και να δημιουργηθούν τα γνωστά βαθουλώματα.

13. Προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη ντομάτα σε όλη την επιφάνεια της φοκάτσιας.

14. Πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και αρωματίζεις με φύλλα δενδρολίβανου.

15. Ψήνεις για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι ν’ αποκτήσει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

16. Αφαιρείς το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρεις τη φοκάτσια σε σχάρα ώστε να κρυώσει εντελώς.