Είναι η Φλώρα, ο Στράτος και τα τρία τους παιδιά. Και όλοι αυτοί αποτελούν τους Five seater stories, μια πενταμελής οικογένεια που πραγματικά έχει όρεξη για ζωή. Ταξιδεύουν, ονειρεύονται και προσπαθούν να ανακαλύπτουν συνεχώς κάτι καινούριο, για να ανανεώνονται και να νιώθουν πως εξελίσσονται.

Η φράση άλλωστε η οποία τους αντιπροσωπεύει είναι: «Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα ακατόρθωτο». Το μόνο που χρειάζεται είναι προσπάθεια και θέληση!

Τι είναι για εσάς το ταξίδι ;

Tι να πρωτογράψουμε και πώς να περιγράψουμε την αγάπη μας για τα ταξίδια! Να πούμε ελευθερία; Επένδυση; Ανάγκη; Στόχος; Επιθυμία; Ψυχοθεραπεία; Μάλλον λίγο από όλα! Γενικά είμαστε της άποψης πως «so much of who we are is where we have been..» και αυτό από μόνο του λέει πολλά!

Είναι υπέροχο συναίσθημα να μπορούμε να γνωρίζουμε τον κόσμο καλύτερα εξερευνώντας τον. Να συναντάμε νέους ανθρώπους, να παρατηρούμε διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς. Να επισκεπτόμαστε μέρη και μνημεία που μέχρι πρότινoς μονάχα διαβάζαμε για αυτά. Να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις, αλλιώτικες από τις συνηθισμένες, να ακούμε διαφορετικές γλώσσες (διαλέκτους) στους δρόμους!

Κάθε ταξίδι σε οποιονδήποτε προορισμό, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, διευρύνει τους ορίζοντες μας και δημιουργεί στιγμές. Στιγμές αναλλοίωτες στον χρόνο που πολύ αργότερα θα αποτελούν τις ωραιότερες αναμνήσεις μας.

Υπάρχει κάποια πόλη, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, που πια να αποκαλείτε ‘’σπίτι’’ σας;

Το Portsmouth της Αγγλίας όπου πρωτογνωριστήκαμε την περίοδο που σπουδάζαμε. Πέντε χρόνια ήταν αυτά οπότε δικαιολογημένα κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί νιώθουμε σαν στο «σπίτι» μας!!

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο να ταξιδεύεις πολύ συχνά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό αλλά μεγαλώνοντας αποκτάμε καινούριους, κυρίως μετά την έλευση των παιδιών στη ζωή μας!

Ποιο κομμάτι απολαμβάνετε περισσότερο σε ένα ταξίδι;

Το κομμάτι της εξερεύνησης! Καλοί είναι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί αλλά αν δεν ανακαλύψεις και κάτι μόνος σου κατά τύχη μετά από μια περιπλάνηση στο μέρος που επισκέπτεσαι δεν έχει νόημα.

Έχετε κάποια ανάμνηση από τα ταξίδια που κάνατε στην παιδική σας ηλικία;

Φλώρα: Στο σπίτι όπου μεγάλωσα υπήρχε ένας απαράβατος κανόνας όσον αφορά τα ταξίδια. Ο οποίος έλεγε: Τα καλοκαίρια θα είναι αφιερωμένα στην Ελλάδα μας και ο χειμώνας στο εξωτερικό!! Τα καλύτερα λοιπόν καλοκαίρια μου ως παιδί τα έχω περάσει στον Βόλο.

Εκεί όπου για πέντε σχεδόν συνεχόμενα χρόνια επισκεπτόμασταν το camping Συκιά (πόσο χαίρομαι που υπάρχει ακόμα , θα ήθελα να πάω και εγώ με τη σειρά μου τα δικά μου παιδιά). Για να σας δώσω να καταλάβετε χρονολογία, εκεί είδα τη Βούλα Πατουλίδου να παίρνει Ολυμπιακό μετάλλιο! (Ανάμνηση ε; Εκεί έτρωγα τρία-τρία τα παγωτά καραμπόλα, lucky cup και πατούσα!). Εκεί έμαθα τη λέξη “HELP” και την είχα σαν φυλαχτό σε περίπτωση που τη χρειαστώ τις ώρες που σεργιάνιζα μόνη έχοντας την εποπτεία των αδερφών μου. Εκεί έκανα τους πρώτους μου φίλους από το εξωτερικό. Ω ναι, ακόμα τη θυμάμαι τη Νταϊάνα και τον αδερφό της το Ρενιέ.

Αυτά τα δύο παιδιά από την Ολλανδία ήταν κατάξανθα, τα αδέρφια μου παρομοίως. Εγώ πάλι ένα μαυροτσούκαλο που έκανε μπαμ ανάμεσα τους! Πραγματικά απορώ για το πώς συνεννοούμασταν όλοι μαζί και πώς καταφέρναμε να ανανεώνουμε και το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι. Τώρα που τα ξαναφέρνω στο μυαλό μου, τι ωραία χρόνια!

Τον χειμώνα πάλι άλλαζε το σκηνικό αυτής της ανεμελιάς και θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Ο πατέρας μου ως γνήσιος λάτρης των εφημερίδων (ακόμα και σήμερα αντιπαθεί το Ίντερνετ), έψαχνε που λες πάντα προς το τέλος των σελίδων τους για να βρει αεροπορικές προσφορές. Και κατάφερνε να βρίσκει πάντα κάτι! Κάπως έτσι απλά ερχόταν και μας ανακοίνωνε τον επόμενο προορισμό! Η μητέρα μου expert στο πακετάρισμα εμείς “τρεις λαλούν και δυο χορεύουν”. Ο τέλειος συνδυασμός! Έλα που όμως πηγαίναμε παντού χωρίς καμία ταξιδιωτική ασφάλεια, χωρίς καμία καθοδήγηση, χωρίς παρέα, χωρίς κινητά! Και να σας πω και το χειρότερο; Ποτέ δεν κλείναμε από πριν τη διαμονή μας. Όλα από κοντά! Μεταξύ μας αυτό το έχω κ εγώ αλλά μην το ακούσει ο Στράτος!

Αυτή η ελευθερία, το σασπένς και η περιπέτεια είναι όσα αγαπώ από τα ταξίδια μου στη παιδική μου ηλικία.

Για να κλείσω κάπου εδώ θα σας πω πως η αίσθηση που είχα όταν άκουγα τους γονείς μου να λένε στην εκάστοτε δασκάλα μου «η Φλώρα θα χρειαστεί να λείψει από το σχολείο για μια βδομάδα» απλά δεν περιγράφεται! Και επειδή δεν μπορούν να το πουν τώρα πια για μένα, το λέμε εμείς για τα παιδιά μας!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος σε όλο τον κόσμο και γιατί;

Ίσως ακουστεί λίγο γραφικό αλλά θεωρούμε πως αγαπημένο μας μέρος θα γίνει ένα από αυτά που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει. Πάντως μέχρι στιγμής για συναισθηματικούς λόγους κυρίως αγαπάμε πολύ τη Ρώμη την Κύθνο και το Los Angeles.

Πόσο δύσκολο είναι να ταξιδεύεις με παιδιά;

Ξέρουμε, ξέρουμε. Το ακούμε άλλωστε πολύ συχνά «μα καλά πόσο εύκολο είναι να ταξιδεύεις με 3 παιδιά»; Και όμως υπάρχει απάντηση: «nothing is easy..nothing is impossible». Αρκεί να υπάρχει όρεξη, θέληση και καλή συνεργασία. Και εμείς δόξα τω Θεώ μέχρι τώρα καλά τα πάμε!

Τι σας έχουν διδάξει τα ταξίδια σας;

Η ζωή είναι μικρή. Από την άλλη ο κόσμος μεγάλος και για την ακρίβεια πολύ μεγάλος. Και επειδή μια ζωή δεν φτάνει για να τον γνωρίσουμε όλο απλά μάθαμε να ρουφάμε την κάθε στιγμή και να αρπάζουμε την κάθε ευκαιρία για να τον ανακαλύψουμε!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η αποστολή του Χάρη Κιαγιαδάκη είναι να μας αποδείξει ότι η ζωή μας είναι μια παραλία