Όσο κι αν σου λένε να μη θέτεις resolutions για τη νέα χρονιά, εσύ τη λίστα σου θα την κάνεις. Προσπάθησε φέτος, όμως, να μην κουβαλήσεις μαζί σου και μερικούς από του μεγαλύτερους μύθους που ακολουθούν την υγεία και την ευεξία σου.

Ναι, βάλε πιο ενεργά το fitness στη ζωή σου, κάνει θαύματα. Ωστόσο, πρόσεξε τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνεις και ποιες οδηγίες θα ακολουθήσεις. Για αρχή, δες παρακάτω όσα είπε ο personal trainer Luke Worthington στη βρετανική Vogue.

Μύθος #1: To να σηκώνεις βάρη θα σε κάνει ογκώδη

Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι αν αρχίσουν να εξασκούνται με βάρη, ο σωματότυπός τους θα γίνει απευθείας “τετράγωνος”. Αυτό που δεν ξέρουν ότι οι ορμόνες του διαφέρουν από αυτές των αντρών και άρα το ίδιο θα συμβεί και με τα αποτελέσματα της άσκησης. Πολύ περισσότερο, η άσκηση με βάρη θα αποδειχθεί χρήσιμη μιας και δυναμώνει τα κόκκαλα, ενώ παράλληλα τονώνει τη διάθεση και την κινητικότητα.

Μύθος #2: Μπορούμε να “επιμηκύνουμε” το σώμα μας

Όταν ακούς στη γιόγκα ή το πιλάτες ότι “μακραίνουμε τη σπονδυλική στήλη”, ελπίζω να μην πιστεύεις ότι αυτό συμβαίνει κυριολεκτικά. Στην ουσία, αυτό που κάνεις είναι να τεντώσεις τον κορμό σου κι έτσι να αποκτήσεις μεγαλύτερη ευκαμψία. Δε μπορείς να μακρύνεις τους ήδη σχηματισμένους μύες σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τους δουλέψεις.

Μύθος #3: Ό,τι τρως μετά τις 8 το βράδυ, σε κάνει να παίρνεις βάρος

Αν μπορούσαμε να το κάνουμε φωτεινή επιγραφή νέον και να το βάλουμε στο σαλόνι μας, θα το κάναμε. Το τι τρως και το τι είδους άσκηση κάνεις σίγουρα παίζουν σημαντικότερο ρόλο από την ώρα που επιλέγεις να κάνεις ένα γεύμα. Αν φας εκείνο το πιάτο με μακαρόνια στις 9, δε θα δεις απευθείας την κοιλιά σου να μεγαλώνει, στο υποσχόμαστε.

Μύθος #4: Αν δεν κάνεις γυμναστική στη διάρκεια των γιορτών, πρέπει μετά να κάνεις τα διπλά για να αναπληρώσεις το χαμένο χρόνο

Όπως ένα μόνο workout δε θα κάνει ξαφνικά θαύματα στο σώμα σου, έτσι και το να χάσεις ένα δε θα σε βγάλει εντελώς εκτός φόρμας, λέει ο Worthington. Κάπως έτσι κάνει τις τύψεις που είχες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι να φύγουν μακριά. Χρειάζεται χρόνος για να ξεκινήσεις να βλέπεις αποτελέσματα και αλλαγή στο σώμα σου. Λέγοντας “χρόνο”, προφανώς δε εννοούμε τον πρώτη βδομάδα γυμναστικής.

Μύθος #5: Τα τσάι detox και οι δίαιτες μπορούν να αποτοξινώσουν το σώμα σου

Ακόμη κι αν το detox μπαίνει πρώτο στη λίστα με τα resolutions, ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Το σώμα σου δε θα αλλάξει ξαφνικά το pH του με ένα τσάι ή λίγο λεμόνι. Επικεντρώσου καλύτερα σε ένα social media detox. Το έχεις περισσότερη ανάγκη.

Featured Image: @milaspage via Twenty20