Ακόμη κι αν δεν το έχεις βιώσει εσύ η ίδια, σίγουρα θα έχεις ακούσει από κάποιους φίλους σου να αισθάνονται πολύ χάλια μετά τη γυμναστική τους. Και όχι δεν εννοούμε μόνο αυτόν τον τρομερό πόνο στο σώμα και τους μύες που γυμνάστηκαν, αλλά μία γενικότερη αίσθηση κούρασης και ζάλης. Πρόκειται για ένα κανονικότατο fitness hangover, παρόμοιο με αυτό που σου προκαλεί το αλκοόλ.

To fitness hangover μπορεί να γίνει ο λόγος που δε θα θες να ξανακάνεις γυμναστική για καιρό

Τι κάνεις όταν μετά τη γυμναστική σου αισθάνεσαι χειρότερα από πριν; Υποτίθεται ότι χρειαζόμαστε την εξάσκηση στην καθημερινότητά μας, καθώς η εκλύει στον οργανισμό σεροτονίνη και μας κρατά υγιείς. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μόνο χαρά δε νιώθουν μετά από λίγη ώρα έντονης γυμναστικής.

Τα συχνά “συμπτώματα” του fitness hangover είναι ο πόνος που δε σου επιτρέπει να κάνεις οτιδήποτε άλλο μέσα στην ημέρα, ο πονοκέφαλος, η ζάλη ή η αφυδάτωση. Σου θυμίζουν κάτι; Φυσικά, όλες εκείνες τις βραδιές που γύρισες σπίτι έχοντας πιει μερικά παραπάνω ποτήρια κρασί και καθόλου νερό. Όλα αυτά τα συμπτώματα σε συνδυασμό με την υπερβολική κούραση ή την υπνηλία μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες μετά την γυμναστική σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι εύστοχα τους αποδόθηκε ο όρος hangover.

Γιατί σου συμβαίνει αυτό;

Μία τέτοια εμπειρία μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους σχετικά με τον οργανισμό σου. Ο πρώτος και βασικότερος είναι ότι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, το σώμα σου χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να τα αναπληρώσει. Παράλληλα, χάνεις και πολύ ιδρώτα και άρα είναι λογικό να νιώθεις ότι έχεις πεσμένη πίεση και να ζαλίζεσαι.

Από την άλλη, αυτή η αίσθηση της ζάλης μπορεί να οφείλεται στην παραγωγή γαλακτικού οξέος από τους μύες. Ακριβώς επειδή πολλές φορές το σώμα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής δε λαμβάνει όσο οξυγόνο θα έπρεπε, ταλαιπωρείται περισσότερο. Αυτό είναι που μπορεί να προκαλέσει και κράμπες, ίλιγγο, αδυναμία και πόνο στους μύες για ώρες μετά την προπόνηση.

Όλα αυτά τα συμπτώματα βέβαια, μπορεί να είναι απλά μία ένδειξη ότι καταπονείς υπερβολικά το σώμα σου. Έτσι, στην επόμενη κράμπα μη συνεχίσεις να τρέχεις, νομίζοντας πως θα περάσει γρήγορα. Ίσως το μόνο που χρειάζεσαι να είναι λίγη ξεκούραση και ο οργανισμός σου να σου στέλνει σημάδια.

Πώς θα ξεπεράσεις το επόμενο fitness hangover;

Δύο είναι τα “όπλα” σου ενάντια σε αυτού του είδους το hangover: το πολύ νερό και η καλή διατροφή. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι σωστά καθημερινά, ώστε ο οργανισμός σου να μπορεί να αντέξει την έντονη γυμναστική. Παράλληλα προσπάθησε να τρως κάτι θρεπτικό τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη γυμναστική σου. Έτσι, οι καύσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια αυτής δε θα σε επηρεάσουν τόσο.

Πηγή: stylist.co.uk Featured image: @criene