Στην πρωτότυπη σειρά του Netflix, Russian Doll, πρωταγωνιστεί η Natasha Lyonne, γνωστή από τη σειρά Orange Is The New Black. Ένας κατασκευαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών την αναγκάζει να ζήσει ξανά και ξανά την τελευταία νύχτα της ζωής της. Καθώς η Nadia προσπαθεί να αποτρέψει τον θάνατό της.

Στη σειρά -που είναι η επιτομή της μαύρης κωμωδίας- η Nadia βρίσκει φριχτό θάνατο στα 36α γενέθλιά της. Και τον ζει  ξανά και ξανά. Μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του θανάτου της, η Nadia γνωρίζει τον Alan, έναν άντρα που βιώνει το ίδιο παράξενο φαινόμενο με εκείνη. Μαζί, θα προσπαθήσουν να βρουν τη λογική πριν λήξει ο χρόνος.

Όλοι όσοι είδαν τη σειρά μέχρι το τέλος, μάταια προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τι αλήθεια προκάλεσε τον εφιαλτικό εγκλωβισμό τους στον χρόνο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Τι συμβαίνει στο φινάλε του Russian Doll;

Κατά τη διάρκεια της σειράς, το κοινό μαθαίνει ότι ο Alan έχει διαγνωστεί με OCD και αυτοκτονεί μετά από έναν χωρισμό. Η Nadia, από την άλλη, κόβει επαφές με τους ανθρώπους που αγαπά και προσπαθεί να καταπολεμήσει ένα παλιό της τραύμα.

Επιπροσθέτως, μαθαίνουν ότι όταν κάποιος από αυτούς πεθαίνει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ο άλλος τον ακολουθεί. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο κάνουν τα ίδια λάθη και καταλήγουν στην ίδια ψυχική κατάσταση. Χαμένοι, μόνοι ή συναισθηματικά ανεπαρκείς.

Όσο όμως η Nadia και ο Alan προσπαθούν να ξεφύγουν, καταλαβαίνουν ότι τα πάντα γύρω τους είτε καταρρέουν είτε βρίσκονται σε αποσύνθεση.

Καθώς διαισθάνονται ότι ο χρόνος τους τελειώνει, προσπαθούν να βρουν τη λύση του παράξενου αυτού φαινομένου. Χωρίς όμως να μπορούν να καταλάβουν ότι για να σώσουν τους εαυτούς τους πρέπει πρώτα να σώσουν ο ένας τον άλλον.

Ο Alan και η Nadia δεν αργούν να μάθουν ότι τη νύχτα που πέθαναν οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και ενώ είχαν την ευκαιρία να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο δεν τα κατάφεραν. Αν καταφέρουν να το διορθώσουν ίσως και να έχουν ελπίδα να σωθούν. Το δίχως άλλο, η Nadia πρέπει αρχικά να διορθώσει τη σχέση της με τον πρώην της και να αφήσει πίσω της την ενοχή που κουβαλάει για τον θάνατο της μητέρας της. Ενώ ο Alan θα πρέπει να πάρει την ευθύνη για το χωρισμό του με την πρώην κοπέλα του, αλλά και για την ψυχική του υγεία.

Όταν πια τα έχουν καταφέρει, η Nadia πρέπει να σώσει τον Alan πριν πέσει από το κτίριο. Όσο ο Alan προσπαθεί να αποτρέψει τη Nadia να πάρει τις αποφάσεις που οδήγησαν στο δυστύχημά της.

Ενώ τα καταφέρνουν, συναντιούνται ξανά σε ένα παράλληλο χρόνο, σε μία σουρεάλ παρέλαση με κοπέλες που είναι ίδιες η Nadia.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η Lyonne περιγράφει τη σειρά που δημιούργησε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε ως ένα “υπαρξιακό σόου περιπέτειας”. Με γεγονότα τα οποία δεν πρέπει πάντα να βγάζουν νόημα.

Όπως δήλωσε και ο Michael Bricker, ένας εκ των παραγωγών της σειράς, “Αυτό που μπορώ να πω είναι ο κάθε χαρακτήρας παλεύει με τους δικούς του εθισμούς, τον εγωισμό του και τα τραύματά του. Και όπως όλοι μας, τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους αντί να πάρουν την απόφαση να αλλάξουν.”

Αυτό που εξέλαβαν πολλοί ως μήνυμα με το φινάλε της σεζόν είναι πως πρέπει να βοηθάμε τους άλλους, ειδικά όταν το έχουν ανάγκη. Ή όπως ανέφερε και ο Todd VanderWerff: “Διόρθωσε πρώτα τη δική σου μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσεις κάποιον άλλον.”

Σύμφωνα με τη συν-δημιουργό της σειράς, Leslye Headland, η σειρά έχει κυρίως να κάνει με το να προχωράμε στη ζωή μας και να μην αφήνουμε τα τραύματά μας να μας εγκλωβίζουν. “Για μένα, το βασικό ερώτημα είναι ένα: ‘Τι κι αν σου συμπεριφέρονται όπως ένα βίντεο παιχνίδι, όπου δεν θα μπορούσες να κάνεις τίποτα γιατί είναι κάποιος άλλος που κινεί τα νήματα;’”

Τι σημαίνει η σκηνή της παρέλασης στο φινάλε;

Το νόημα αυτής της σκηνής “σηκώνει” αρκετή συζήτηση.

“Δεν γίνεται να είναι αθάνατοι. Κάποια στιγμή θα πεθάνουν,” αναφέρει η Headland. “Σταμάτησαν άραγε τον φαύλο αυτό κύκλο; Τώρα που καταλαβαίνουν τι θα πει πολυδιάστατος κόσμος, τι σημαίνει άραγε αυτό για εκείνους; Μήπως δεν σημαίνει κάτι; Μήπως επειδή ο ένας ήταν στο φως και ο άλλος στο σκοτάδι, είναι προκαθορισμένο να αποτύχουν; Οι πιθανότητες είναι ατελείωτες.”

Μήπως όμως η 2η σεζόν θα μας βοηθούσε να λύσουμε το μυστήριο;


Πηγή: elle.com.au Μετάφραση: Εύα Τόλιου Images: elle.com.au