Αν η φίλοι σου από το σχολείο δεν είναι θολά πρόσωπα στα μυαλό σου που θυμάσαι σε κανένα reunion, είσαι τυχερή. Λογικά πλέον τους φίλους σου τους αντιμετωπίζεις σαν αδέρφια σου. Σου έμαθαν να συνεργάζεσαι, να το βουλώνεις όταν χρειαστεί και να υψώνεις τη φωνή σου όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μέσα σε όλα αυτά για τα οποία χρειάζεται να τους ευχαριστήσεις, είναι και το ποια είσαι σήμερα σαν γυναίκα. Σαν single, σαν ερωτική σύντροφος, σαν υποψήφιο θύμα.

Ναι, στους παιδικούς σου φίλους χρωστάς μεγάλο κομμάτι αυτού που είσαι σήμερα στα ερωτικά σου.

Σου έμαθαν να προσεγγίζεις

Οι παιδικοί σου φίλοι σου έμαθαν να μη φοβάσαι. Τον άγνωστο, το περίεργο παιδί και το άλλο το cool που αρέσει σε όλα τα κορίτσια. Σου έδειξαν πώς μπορεί να σου βγει σε καλό το να σηκωθείς και να κάνεις το βήμα να πεις “γεια” ακόμα και αν δεν ένιωθες και τρελή σιγουριά φορώντας το πουλόβερ που σου αγόρασε σχεδόν με το ζόρι η μαμά σου.

Αλλά και να είσαι ανοιχτή στο να σε προσεγγίζουν

Μπορεί να μην ήσουν σε φάση να μοιραστείς το τοστ σου με κανένα ή να είχες σκοπό να κάνεις κάτι άλλο στο διάλειμμά σου. Ωστόσο κάθισες, απάντησες στο “γεια”, γέλασες και τόλμησες να ανοιχτείς σε άγνωστα πλασματάκια ανάμεσα σε άλλα πολλά άγνωστα πλασματάκια. Ρίσκαρες το χρόνο σου, την καρδούλα σου, τα μυστικά σου και για δες: Βγήκες νικήτρια. Μπορεί όταν ανοίγεσαι να ρισκάρεις να φας τα μούτρα σου, αλλά επίσης αφήνεις και την πόρτα ανοιχτεί για υπέροχα πράγματα.

Σου έμαθαν να ξέρεις πότε να ζητήσεις συγγνώμη

Οι φίλοι σου είναι σαν αδέρφια σου με έναν τρόπο. Προφανώς και ήρθαν στιγμές που διαφωνήσατε, που πληγώσατε -ακόμα και επίτηδες- ο ένας τον άλλο και που σκεφτήκατε “τέλος”. Προετοιμασμένοι να μην ξαναμιλήσετε ποτέ. Βέβαια αυτό δεν έγινε. Αφού εσύ έριξες τα μούτρα σου, παραδέχτηκες τα λάθη σου και ζήτησες συγγνώμη.

Και πότε να δέχεσαι τη συγγνώμη

Το να σε πληγώνει φίλος πονάει χίλιες φορές από το ερωτικό heartbreak. Βέβαια ένας καλός φίλος σε πληγώνει για λόγους αγάπης, πραγματικής. Και η πραγματική αγάπη πολλές φορές είναι σκληρή. Ναι, μπορεί να σου μίλησε άσχημα ο κολλητός σου τότε που είχες εκείνο το εμμονικό crush. Αλλά την επόμενη μέρα σου ζήτησε συγγνώμη, είδατε θρίλερ της επιλογής σου και μετά το σοκ των jump scares του παραδέχτηκες ότι όντως ήταν λίγο εμμονικό το crush.

Σου έμαθαν ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός

Οι παρέες στο σχολείο είναι και αυτές από μόνες τους μια μικρή κοινωνία. Σε κάνουν να συνειδητοποιείς πόσο διαφορετικός είναι ο κάθε άνθρωπος. Για εμάς τους millennials οι φίλοι μας από το σχολείο μας άνοιξαν τα μάτια για το πόσες διαφορετικές προσωπικότητες, σεξουαλικότητες, ευαισθησίες και δυνατότητες υπάρχουν εκεί έξω. Όχι κουνώντας μας το δάχτυλο, αλλά επιτρέποντας μας να είμαστε δίπλα τους όσο επιλέγουν όλες τις προσωπικότητες, σεξουαλικότητες, ευαισθησίες και δυνατότητες που θέλουν στη ζωή τους.

Ανέβασαν τα στάνταρ σου

Ένας άνθρωπος αρκετά τυχερός να έχει πραγματικά καλούς φίλους είναι επιλεκτικός. Ειδικά στα ερωτικά του. Έχει μάθει να επικοινωνεί. Έχει αναπτυχθεί συναισθηματικά και έχει μάθει να ρισκάρει. Μοιράζεται, εκφράζεται και αυτό είναι κάτι που επιδιώκει σε κάθε του σχέση. Οποιοσδήποτε του αφαιρεί κάτι από αυτά στο “μαζί” είναι απλά ένα βήμα πίσω για εκείνον.

Σου έμαθαν ότι μια χυλόπιτα δε σκότωσε ποτέ κανέναν

Όλες τις φορές που ένα αγόρι ράγισε την καρδιά σου το όχι του, ένας φίλος σου ήταν εκεί δύο ώρες μετά, έχοντας καταφέρει να γελάσεις σε σημείο που να πονάει η κοιλιά σου. Αν κάνεις μια αναδρομή στις πιο φαν στιγμές σου με τους κολλητούς σου, οι περισσότερες είναι μετά από χυλόπιτες. Πείτε ένα ευχαριστώ σε όλα εκείνα τα αγόρια και κορίτσια που σας απέρριψαν. Με κάποιο τρόπο έκαναν την αρχή για τις πιο αστείες στιγμές της κοινής πορείας με τους φίλους σου. Ένα μάθημα λοιπόν που σου έδωσαν οι φίλοι σου από το σχολείο είναι πως το heartbreak μπορεί να είναι φαν.

Σου έμαθαν να κρίνεις σωστά τους ανθρώπους

Στην παρέα σας με τα χρόνια προσπάθησαν να μπουν διάφοροι άνθρωποι. Άλλοι καλοί, άλλοι με κακές ποιότητες και άλλοι που απλά δε σας ταίριαζαν. Μαζί μάθατε να γλιτώνετε χρόνο από την αρχή, προσπαθώντας να μην σπαταλήσετε χρόνο και μετά πληγωθείτε. Είδατε ότι αυτό δε σας έβγαλε πουθενά, γιατί ρισκάρατε να μη δίνεται ευκαιρίες σε πραγματικά cool άτομα. Μάθατε μαζί πως το να ανοίγεις την καρδιά σου πανεύκολα δίνει απλόχερα την ευκαιρία σε κάποιον να την πληγώσει. Αλλά και πως δε μπορείς να κρίνεις κάποιον χωρίς να του έχεις επιτρέψει να ανοιχτεί, να δείξει ποιος είναι και να εκφραστεί. Από τότε ψάχνετε αυτή τη χρυσή τομή. Τη σωστή ώρα να κρίνετε ποιος σας κάνει και ποιος όχι. Και ακόμα προσπαθείτε. Μαζί.


featured image: elitedaily.com