filies

Τελικά πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις φίλους μετά τα 30;

Ως παιδί, είναι ό,τι πιο εύκολο να δημιουργήσεις φιλίες με συνομήλικούς σου. Αρκεί μια ώρα παιχνιδιού ή δυο κουβέντες, και γίνατε κολλητοί. Καθώς περνά όμως ο άνθρωπος από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και ύστερα στην ενηλικίωση, αυτό το task του να αποκτήσεις φίλους όλο και δυσκολεύει. Στη μεν εφηβεία, υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις. Συχνά συνάπτονται φιλίες που μετέπειτα διαλύονται και δημιουργούνται εκ νέου. Τίποτα δεν είναι σταθερό. Το ίδιο πολλές φορές παρατηρείται και στην δεκαετία των είκοσι.

Τι γίνεται όμως στην ενήλικη ζωή;

Περνώντας πλέον στην επίσημη ενήλικη ζωή, τα πράγματα αλλάζουν. Ένας ενήλικας έχει αναπτύξει πολλές ανθρώπινες σχέσεις. Έχει κατανοήσει την πολυπλοκότητά τους. Έχει σμίξει και ξε-σμίξει αμέτρητες φορές με διαφορετικού είδους ανθρώπους. Όσο όμως μαθαίνει τον εαυτό του καλύτερα και πιο ουσιαστικά, κατανοεί ότι λίγοι είναι εκείνοι οι φίλοι που μένουν. Δεν μπορείς να ταιριάξεις με όλους όσους κάνεις παρέα για ένα διάστημα.

Μετά τα τριάντα, συνήθως έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη πάνω στο θέμα. Περνάς πιο πολύ χρόνο με τον εαυτό σου ή με τον σύντροφό σου παρά με την παρέα σου. Οπότε έχεις δημιουργήσει τον ασφαλή σου χώρο και δεν αφήνεις να εισχωρήσει κάποιος έτσι εύκολα. Και δεν ανοίγεσαι όπως θα ανοιγόσουν παλιότερα.

Οπότε, πώς δημιουργούνται οι φιλίες μετά τα 30;

Αναπόφευκτα, οι φίλοι είναι απαραίτητοι στη ζωή. Σε κάθε ηλικία και για κάθε άνθρωπο. Εξάλλου, καθημερινά γνωρίζεις και συναναστρέφεσαι με τόσο κόσμο. Στη δουλειά, στο γυμναστήριο, στα hobbies σου, σε έναν καφέ, σε επίσκεψη σε σπίτι, ακόμα και στο Internet. Σου βγαίνει όμως φυσικά να πάρεις πρωτοβουλία σε ό,τι έχει να κάνει με το ξεκίνημα μιας νέας φιλίας; Ή ντρέπεσαι, κλείνεσαι στον εαυτό σου, περιμένοντας από τον άλλον να δείξει τη συμπάθειά του; Ακόμα και αν εσύ θέλεις, φοβάσαι μήπως πιέσεις μια κατάσταση ή φορτωθείς σε έναν άνθρωπο ή μια παρέα.

Εάν ανήκεις στο πρώτο γκρουπ, λογικά δεν έχεις θέμα στη σύναψη μιας νέας φιλίας. Όπου κι αν βρίσκεσαι, θα πιάσεις την κουβέντα, θα ασχοληθείς με τους γύρω σου. Θα προτείνεις ποτάκι ή καφέ, ακόμα και κάλεσμα στο σπίτι σου. Είσαι ανοιχτός τύπος και δεν φοβάσαι να δοκιμάσεις καταστάσεις, που μπορεί να αποβούν καρποφόρες.

Εάν όμως ανήκεις στο δεύτερο γκρουπ και λούζεσαι με κρύο ιδρώτα μόνο στη σκέψη του να βγεις με άτομα που δε γνωρίζεις, μάλλον στρεσάρεσαι παραπάνω από ό,τι χρειάζεται. Ναι, οι ενήλικες δεν μπορούν να ταυτιστούν εύκολα ο ένας με τον άλλον. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί διακριτικοί τρόποι για να προτείνεις μια έξοδο, χωρίς να φανείς πιεστικός ή φορτικός.

Πώς θα βελτιωθείς στη δημιουργία φίλων

Κράτα στο νου σου ότι τις περισσότερες φορές και οι άλλοι έχουν ανάγκη από παρέα. Γενικά ο άνθρωπος, ειδικά κατά την ενηλικίωση, παρουσιάζει την τάση να πιστεύει ότι οι γύρω του τρέφουν μικρότερη συμπάθεια ή ακόμα και αντιπάθεια προς τον ίδιο, πράγμα που σπάνια θα είναι αληθές.

Όταν μιλάς με έναν συνάδελφο και κρίνεις ότι τα βρίσκετε μεταξύ σας, μη διστάσεις να τον συναντήσεις και εκτός δουλειάς. Μπορεί να ανακαλύψετε κοινά ενδιαφέροντα που στο περιβάλλον της εργασίας δε θα έρχονταν ποτέ στην επιφάνεια.

Μη φοβάσαι να βγεις με φίλους φίλων. Ακόμα κι αν ξέρεις μόνο ένα άτομο από την παρέα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στις παρέες που είναι ήδη διαμορφωμένες χρόνια ή αρκετό καιρό, συνήθως μια νέα προσθήκη καλωσορίζεται με μεγάλη χαρά. Γιατί ποιος θέλει να ακούει τα ίδια και τα ίδια από τους ίδιους ανθρώπους; Όχι ότι δεν νοιάζεται για τους φίλους του, αλλά ένα νέο μέλος πάντα φέρνει μια άλλη διάθεση.

Ξεκίνα συνομιλίες με άτομα με τα οποία βρίσκεστε σε κοινά groups στο Facebook ή άλλες μιντιακές πλατφόρμες. Πάντα με ασφάλεια, μπορείς να μιλήσεις με ανθρώπους που σίγουρα έχετε έστω και ένα κοινό. Ποτέ δεν ξέρεις πόσο καλά ενδέχεται να καταλήξει μια σχέση που ξεκινά κατά αυτόν τον τρόπο.

Όταν σε έχουν καλέσει σε μια έκθεση ή ένα event και καταριέσαι από μέσα σου γιατί κανείς από τους κοντινούς σου ανθρώπους δεν θέλει ή δεν μπορεί να έρθει μαζί σου, κάλεσε κάποιον άλλον. Έναν συνάδελφο, μια γνωστή από το μάθημα μαγειρικής, τον διπλανό σου στο γυμναστήριο, μια φίλη φίλης που είδες μια φορά πριν μήνες αλλά ανταλλάζετε likes στο Instagram. Οποιονδήποτε σου έχει προκαλέσει έστω μια συμπάθεια και θα ήθελες να εξερευνήσεις τον χαρακτήρα του.

Γενικά, με θετική στάση και αυτοπεποίθηση, το δύσκολο έργο της ανάπτυξης μιας φιλίας, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πανέμορφο ταξίδι γνώσης και ενθουσιασμού, μέσα στο οποίο θα υπάρξουν οι θετικές και οι αρνητικές στιγμές.

Κάποιες φιλίες θα πετύχουν, κάποιες όχι και τόσο. Και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα πεις από την πρώτη φορά "με τίποτα". Πρώτα όμως, πρέπει να το προσπαθήσεις και να αποκτήσεις δυναμικότητα, πρωτοβουλία και θάρρος. Θυμήσου η φιλία δεν έχει ηλικία και βγες αμέσως κιόλας στο κυνήγι!

Featured photo: www.unsplash.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.