Όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα του σήμερα -όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου- το ωράριο της δουλειάς ξεπερνά το κλασικό 8ωρο. Γι΄αυτό και κάπου κοντά στις 15.00 με 16.00 αρχίζεις και ‘κλατάρεις’, κατεβαίνεις για το εσπρεσσάκι σου (το οποίο δε πρέπει να είναι περισσότερο από διπλό) και τσεκάρεις το Instagram.

Βρες το λάθος.

Στη Σουηδία λοιπόν, έχουν βρει και το λάθος αλλά και τη λύση σε αυτό. Σε κάθε διάλειμμα για καφέ, ακολουθούν την δική τους παράδοση του fika.

Το fika, έχει να κάνει με το να κάθεσαι να πίνεις τον καφέ σου χωρίς να βιάζεσαι ή να έχεις το μυαλό σου αλλού. Απλώς απολαμβάνεις το ζεστό σου ρόφημα αφήνοντας τις υποχρεώσεις του γραφείου, τα social media και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε ταράζει στην άκρη. Γιατί η όλη παράδοση έχει να κάνει με το πως οι άνθρωποι πρέπει να αποσυνδέονται από τα πάντα και όλους. Δεν έχει σημασία που θα είσαι ή με ποιους θα είσαι, σημασία έχει απλώς να πάρεις χρόνο να αποβάλλεις τα αρνητικά κύματα.

Διαφέρει πάρα πολύ από το δικό μας διάλειμμα για καφέ που απλώς παίρνεις τον καφέ και φεύγεις για την επόμενη υποχρέωσή σου. Το θέμα με το fika είναι να χαμηλώσεις ταχύτητα και να απολαύσεις την στιγμή. 

Οπότε κλείσε τον υπολογιστή σου, άσε το κινητό σου στην τσάντα και κάνε ένα διάλειμμα. Πιες έναν καφέ και ας υιοθετήσουμε το fika παντού.