Είναι ένα αξεσουάρ που όχι μόνο εξυπηρετεί στις καιρικές συνθήκες, στην ποιότητα ζωής αλλά συμβάλει και στην ολοκλήρωση του συνόλου ως ένα statement κομμάτι που μπορεί να κλέψει όλα τα βλέμματα.

Η μεγαλοπρεπής ιστορία τους ξεκινάει από τον 12ο αιώνα στην Κίνα, οπού εφευρέθηκαν τα πρώτα γυαλιά ηλίου με σκοπό να εμποδίσουν το φως του ήλιου. Η ιδιότητα των σκοτεινών φακών, δημιουργούνταν μόνο για τους πολύ πλούσιους, χωρίς να παρέχουν διόρθωση της όρασης, ή προστασία από τις ακτίνες UV. Η ανακούφιση από το φωτεινό ήλιο και η απόκρυψη των συναισθημάτων ήταν η μόνη προσφορά.

0_15ceec_c51f839_orig

Τα διορθωτικά γυαλιά οράσεως με την πιο σκούρα απόχρωση του φακού εισβάλουν την περίοδο του μεσαίωνα κατά το 1430 και στη συνέχεια τον 18ο αιώνα. Ο πειραματισμός με τους φιμέ φακούς και την αλλαγή του χρώματος των φακών σε μπλε/πράσινο, δημιουργείται για τη βελτίωση της όρασης. Τον 20ο αιώνα, με τους celebrities της εποχής τα γυαλιά ηλίου γίνονται  δημοφιλέστερα και το πρώτο ζευγάρι γυαλιά ηλίου Foster Grant δημιουργείται το 1929. Μέχρι το 1930, τα γυαλιά ηλίου βρίσκονταν πλέον παντού. Με τον 2ο ΠΠ, το 1936, η Ray Ban σχεδιάζει τα anti-glare (aviator), χρησιμοποιώντας νέες polarized τεχνολογίες κατασκευής φακών, με εφευρέτη τον Edwin H. Land. Με την εμπορευματοποίηση των ΜΜΕ του 1960 τα γυαλιά ηλίου γίνονται trend, προχωρώντας έτσι στα 70’s όπου γνωστά brand-names κλιμάκωσαν με τις σχεδιαστικές γραμμές τους την ιδιαιτερότητα στα γυαλιά.

3100956-orig_orig

Σήμερα η επιρροή μέσω των social media διαπερνάει κάθε fashionista και η επιβλητικότητα του street style κερδίζει για ακόμη μια φόρα! Η συνδυασμοί και η μοναδικότητα του στιλ, είτε ηλίου είτε οράσεως γίνεται κομμάτι του outfit. Κάθε τύπος γυναίκας ή άντρα μπορεί ανάλογα με το στυλ του (casual, rock, romantic, ladylike, goth κ.α) να κάνει την σωστή επιλογή.

%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%b643-001