Όταν δίνεις συμβουλές στον καλύτερο φίλο ή το ταίρι σου, συνήθως επιλέγεις προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιείς. Θέλεις να δώσεις αληθινές και χρήσιμες συμβουλές, χωρίς ωστόσο, να πληγώσεις τον άλλο.

Αγαπάς τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, γι’ αυτό και σε απασχολεί πώς θα νιώσει με όσα θα ακούσει. Και τώρα σου έχω την εξής ερώτηση: Κάνεις το ίδιο και για τον εαυτό σου;

Μάλλον όχι. Κι όμως, όπως οι άλλοι, έτσι και ο εαυτός σου ανήκει σε αυτούς που αγαπάς και νοιάζεσαι, γι’ αυτό και θα έπρεπε να του φέρεσαι με την ίδια φροντίδα και προσοχή. Ένας θετικός εσωτερικός διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος για την ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Self-Talk, δρ. Shad Helmstetter, όταν συμπεριφέρεσαι άσχημα στον εαυτό σου, στην πραγματικότητα προγραμματίζεις τον εγκέφαλό σου να αποτύχει.

«Οι άνθρωποι που σκέφτονται αρνητικά αναπτύσσουν στην πραγματικότητα περισσότερες νευρικές συνδέσεις στον δεξιό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, καθιστώντας αυτή την περιοχή ισχυρότερη και πιο ενεργή. Πρόκειται για ένα σημείο του εγκεφάλου που ενισχύει τον φόβο, σε εμποδίζει να βρεις λύσεις και σε κάνει να θέλεις να κρυφτείς», εξηγεί στο Sunday Edit.

Από την άλλη πλευρά, ένας θετικός εσωτερικός διάλογος και η αυτοενθάρρυνση έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουμε περισσότερους νευρώνες στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, μια περιοχή που βοηθά στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και την ανάληψη δράσης.

Πώς μπορείς, όμως, να κόψεις την κακή συνήθεια να αντιμετωπίζεις αρνητικά τον εαυτό σου; Οι ειδικοί δίνουν 7 συμβουλές για να υιοθετήσεις μια πιο θετική αντιμετώπιση:

Κράτα σημειώσεις

Για να κατανοήσεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου, θα πρέπει πρώτα να ακούσεις. Σημείωνε κάθε βλαβερή ή απορριπτική φράση που λες στον εαυτό σου κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Πιθανότατα θα σοκαριστείς από την αυστηρότητα με την οποία σε αντιμετωπίζεις. Αυτός είναι, όμως, ο τρόπος να καταλάβεις πόσο άσχημα φέρεσαι στον εαυτό σου και να ξεκινήσεις να αλλάζεις αυτή τη συνήθεια, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Allison Chawla.

«Μου αρέσει να έχω θετικές σημειώσεις για τον εαυτό μου στο κομοδίνο μου, που μπορώ να κοιτάξω όταν σηκώνομαι. Έχω και κάποιες στο πορτοφόλι μου», αποκαλύπτει η Chawla. «Δοκίμασέ το και θα πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελά σε ανύποπτο χρόνο, όταν όμως θα το έχεις πολλή ανάγκη».

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Μια συνήθεια που τείνει να σε κάνει να μιλάς άσχημα στον εαυτό σου είναι το παιχνίδι της σύγκρισης. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα είναι «πιο έξυπνος», «πιο επιτυχημένος» ή «πιο ελκυστικός». Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η Chawla, η ζήλια είναι ένα εντελώς περιττό συναίσθημα, μιας και δεν μπορείς να είσαι κανένας άλλο εκτός από τον εαυτό σου.

«Αντί να προσπαθείς να κάνεις ή να είσαι κάτι άλλο, αφιέρωσε το χρόνο σου σε πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και να αποβάλλεις από μέσα σου τη συνήθεια της σύγκρισης. Γίνει ο καλύτερος εαυτός σου», προτείνει η ίδια.

Κλάψε όταν χρειάζεται

Μπορεί να θέλεις να δείχνεις τον γενναίο και δυνατό εαυτό σου στους άλλους, όμως το να μη του επιτρέπεις ποτέ να απελευθερώνει τα συναισθήματα και την ένταση που έχεις μέσα σου θα έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεις την αρνητική συμπεριφορά σου προς αυτόν. Αν δεν ανακουφίσεις τη θλίψη ή την απογοήτευση, το μόνο που θα καταφέρεις είναι αυτά τα συναισθήματα να συσσωρευτούν και να γίνουν πολύ μεγάλα μέσα σου.

Ο πόνος είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. «Συγχώρησε τον εαυτό σου για τις δύσκολες στιγμές σας και να θυμάσαι ότι το να εκφράζεις τα δύσκολα συναισθήματα θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τη χαρά μέσα σου», λέει η Chawla. «Αξίζεις να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και αξίζεις να τον αγαπάς».

Προσέλκυσε τα άτομα που σε κάνουν να νιώθεις καλά

Μπορεί να είναι ένας φίλος, το ταίρι σου, οι γονείς ή τα αδέρφια σου. Όποιοι κι αν είναι αυτοί που σε κάνουν να νιώθεις καλά, κράτα τους κοντά σου. Αυτοί θα σταθούν αρωγοί στο να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αγάπη.

Όταν αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου, απευθύνσου στα αγαπημένα σου άτομα, που θα σε ανατροφοδοτήσουν με ευθυμία και κίνητρο. Αυτό θα επιταχύνει το χρόνο που χρειάζεσαι για να μεταβείς από μια κακή ψυχική κατάσταση σε μια πιο χαρούμενη κι ελπιδοφόρα.

Ανακάλυψε τα στοιχεία που σου πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα

Σίγουρα, υπάρχουν πράγματα που ξέρεις ότι κάνεις καλά. Δεν βιώνουν όλοι αρνητικές σκέψεις από τα ίδια πράγματα. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Yvonne Thomas, καθένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα ψυχικά ερεθίσματα που οδηγούν στην αρνητική αντιμετώπιση του εαυτού μας.

Προσπάθησε να προσέξεις ποια πράγματα στην καθημερινότητά σου σου προκαλούν αρνητισμό και πάρε τα απαραίτητα μέτρα για απαλλαγείς τόσο από αυτά, όσο και από τις συνέπειες που έχουν στον ψυχισμό σου.

Επικεντρώσου στην ουσία

Πολλοί από εμάς είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στις ιστορίες που δημιουργούμε γύρω από τα γεγονότα, που ξεχνάμε ποια είναι τελικά αυτά καθεαυτά τα γεγονότα, λέει ο life coach, Nick Pags. «Δεν υπάρχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο στα γεγονότα.

Το πρόσημο το δίνεις εσύ», εξηγεί. Έτσι, όταν αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με αρνητισμό, επικεντρώσου στα γεγονότα και άσε τις ιστορίες που φτιάχνεις γύρω από αυτά. Αυτές είναι που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα. «Τα γεγονότα είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι ιστορίες είναι αυτές που χτίζονται με προοπτική».

Πάρε βαθιές αναπνοές

Ένας αρνητικός εσωτερικός διάλογος μπορεί να είναι συντριπτικός για την ψυχική υγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν, λοιπόν, χρήσιμο να εξασκηθείς στις βαθιές αναπνοές. Μπορεί να ακούγεται απλό κι όμως έχει αποδειχθεί εξαιρετικά βοηθητικό.

Τέλος, η ψυχοθεραπεύτρια Deb Courtney συνιστά να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου τις εξής φράσεις:

  • Είμαι ασφαλής
  • Όλα πάνε καλά για μένα
  • Μπορώ να εμπιστευτώ την πορεία μου
  • Με υποστηρίζει το σύμπαν
  • Τα συναισθήματά μου είναι αληθινά
  • Μπορώ να χειριστώ ό,τι κι αν μου έρθει