Το δωμάτιο μας είναι – ή πρέπει να είναι – ο χώρος που ξεκουραζόμαστε, που χαλαρώνουμε, που περνάμε όμορφες ρομαντικές στιγμές. Μιας και βρισκόμαστε στον χώρο αυτό τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας, καλό είναι να φροντίσουμε την ατμόσφαιρα του.

Το Feng Shui είναι ένα κινέζικο φιλοσοφικό σύστημα που σκοπό έχει την τοποθέτηση αντικειμένων στο χώρο έτσι ώστε να υπάρχει καλή ενέργεια.

Ακολουθούν συμβουλές για το τι πρέπει να προσθέσεις ή τι να αποφύγεις από το χώρο σου σου με σκοπό να επιτύχεις ένα ιδανικό ενεργειακό περιβάλλον. Πριν όμως κάνεις οτιδήποτε, φρόντισε να καθαρίσεις την ενέργεια του χώρου καίγοντας βότανα όπως κέδρο ή φασκόμηλο.

Τι να προσθέσεις

1. Χρώματα που σε βοηθούν να χαλαρώσεις

Χρώματα τα οποία είναι κοντά σε τόνους του δέρματος, όπως το off-white, το κρεμ, το ροδακινί ακόμη και το ανοιχτό καφέ είναι επιλογές που ενισχύουν τη χαλάρωση και την ηρεμία. Διάλεξε τα για τους τοίχους και τις ταπετσαρίες μέχρι και τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τα μαξιλάρια, ή ακόμη και έναν πίνακα. Απόφυγε το κατάλευκο ή το να το παρακάνεις με το ροδακινί γιατί ίσως να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

2. Σωστή θέση για το κρεβάτι σου

Η θέση του κρεβατιού καλό είναι να είναι τέτοια, ώστε όταν είσαι ξαπλωμένη, να έχεις οπτική επαφή με την είσοδο του δωματίου. Αλλά προσοχή, όχι ακριβώς απέναντι από την πόρτα, καθώς δεν είναι καλή θέση και γεμίζει αρνητική ενέργεια τον χώρο. Επίσης, το κρεβάτι καλό θα ήταν να μη βρίσκεται κάτω από παράθυρο ή στον ίδιο τοίχο με την πόρτα γιατί προκαλεί ένα αίσθημα “απειλής”. Καλό είναι το κρεβάτι σου να έχει κεφαλάρι (κατά προτίμηση υφασμάτινο), καθώς κρύβει το συμβολισμό του “στηρίγματος”.

3. Δύο από όλα

Και τι σημαίνει αυτό, αν όχι παραγγελία για σουβλάκι; Σημαίνει ότι όταν φτιάχνουμε το δωμάτιο μας, καλό είναι να το φτιάχνουμε σαν να προορίζεται για δυο άτομα, π.χ. δύο ίδια μαξιλάρια, δυο ίδια κομοδίνα, δυο ίδια φωτιστικά κι αυτό γιατί τα «ζευγάρια» στο Feng Shui, είναι αυτά που προάγουν μια αρμονική ενέργεια αγάπης.

4. Αξεσουάρ που διεγείρουν και τις πέντε αισθήσεις

Κεριά για την όσφρηση. Με άρωμα λεβάντας, γιασεμιού, γαρδένιας ή ακόμη και κανέλας ή κέδρου. Υφάσματα για την αφή. Βελούδινες ή κασμιρένιες κουβέρτες, μαλακά βαμβακερά σεντόνια. Χρώματα για την όραση. Χρωματικές πινελιές στη διακόσμηση του χώρου, όπως ένα βιβλίο με πιο έντονα χρώματα, ένα αναμνηστικό από ένα ταξίδι ή απλά η κρέμα των χεριών σου στο κομοδίνο. Μουσική για την ακοή. Ή και όχι μουσική. Απλά ήχοι χαλαρωτικοί. Στο You Tube υπάρχει πληθώρα επιλογών. Νερό για τη γεύση. Η αίσθηση της κάθαρσης που δίνει το νερό, είναι το ζητούμενο συναίσθημα. Ένα μπουκαλάκι νερό στο κομοδίνο είναι ότι πρέπει.

Τι να αποφύγεις

1. Τεχνολογία

Νομίζεις δε σου φτάνουν 16+ ώρες ενασχόλησης με την τεχνολογία; Βγάλε από το δωμάτιό σου τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό και πριν κοιμηθείς σβήσε και το modem.

2. Καθρέφτες

Οι καθρέφτες μπροστά από το κρεβάτι, σύμφωνα με το FS, προσελκύουν τρίτα άτομα. Επίσης “αντανακλούν” την ενέργεια, κάτι που δεν αφήνει τον ύπνο ανεπηρέαστο. Τώρα αν πρέπει να έχεις καθρέφτη στο δωμάτιό σου, φρόντισε να αντανακλά κάτι όμορφο και κάτι που σε χαροποιεί όταν το κοιτάς.

3. Πίνακες ή Φωτογραφίες πάνω από το κρεβάτι

Λειτουργούν όπως το παράθυρο, που αναφέρθηκε πιο πάνω. Ένα φωτιστικό ή χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι προτιμότερα.

4. Ογκώδη έπιπλα

Βιβλιοθήκες, συρταριέρες ή τεράστιες ντουλάπες, συνθέτουν έναν χώρο πιεστικό. Αν όμως ήδη υπάρχει κάτι τέτοιο στο χώρο σου, φρόντισε οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό να είναι τακτοποιημένο.

5. Φυτά – Νερό

Τα φυτά και το νερό στο υπνοδωμάτιο αποτελούν ταμπού για το FS. Είτε μιλάμε για φυτά και λουλούδια ή για σιντριβάνια και πίνακες με ποτάμια, λίμνες και λιμάνια, η καλύτερη επιλογή είναι να τα αφήσεις για τα άλλα δωμάτια.

6. Τίποτα κάτω από το κρεβάτι

Η ακαταστασία γενικότερα, προκαλεί άγχος και πονοκεφάλους ακόμη και όταν δεν το καταλαβαίνουμε την ίδια στιγμή. Κράτησε στο δωμάτιο σου τα απαραίτητα και έχε τα τακτοποιημένα, για αρμονική ατμόσφαιρα και σκέψη.