Είναι εκείνες οι κουβέντες που θες να διαβάζεις ξανά και ξανά για τη βαθιά τους επαναστατικότητα. Προτάσεις και σκέψεις από γυναίκες του περασμένου αιώνα που τόλμησαν να τις μοιραστούν και από γυναίκες του σήμερα που τις υπερασπίζονται σε κάθε ευκαιρία.

“Εαν δεν είσαι ευτυχισμένη με κάποιον, φύγε. Και περίμενε μέχρι να βρεις αυτόν τον κάποιο που θα σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου κάθε μέρα και δεν θα περιμένει από σένα να αλλάξεις αλλά να εξελιχθείς.” —Zoe Saldana

large

Αν και μερικές φορές μοιάζει εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο να φύγεις από μια σχέση, η Zoe έχει δίκιο: Πρέπει να κάνεις μια νέα αρχή. Αν ο σύντροφός σου δε πιστεύει σε σένα ή εάν εσύ δεν πιστεύεις στον εαυτό σου μαζί του, τότε οι δρόμοι σας είναι ήδη χωρισμένοι. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να γίνεις αυτό που θες και να εξελιχθείς δίπλα σε κάποιον βοηθώντας και εκείνον να εξελιχθεί μέσα από σένα. Πολλοί από εμάς φοβούνται τη μοναξιά, ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις αλλά η ευτυχία σου εξαρτάται μερικές φορές από τη τύχη αλλά τις περισσότερες από τις δικές σου αποφασιστικές κινήσεις.

“Δε χρειάζεται να γίνουμε σύζυγοι ή μητέρες για να ολοκληρωθούμε. We don’t need to be married or mothers to be complete. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το ‘happily ever after’ και μόνες μας” —Jennifer Aniston

2b99f2c241e851b6acdae065b5d41b77

Μερικές φορές οι άνθρωποι νιώθουν άσχημα ότι δεν έχουν ακολουθήσει τα κοινωνικά πρότυπα. Είτε δεν έχουν παντρευτεί, είτε μετά από πέντε χρόνια γάμου δεν έχουν αποφασίσει για παιδιά είτε έχουν μονογονεική οικογένεια με τρία παιδιά. Και λοιπόν; Ποιος καθορίζει αυτά τα κοινωνικά πρότυπα; Κανονικά είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αποφασίσουμε τι θέλουμε και τι είναι καλύτερο για τον εαυτό μας.  Δεν γεννήθηκες για να ευχαριστείς  τους άλλους αλλά για να ευχαριστηθείς εσύ τη ζωή σου.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν το ιδανικό πρόσωπο και ξεχνούν να γίνουν οι ίδιοι το ιδανικό πρόσωπο.”Gloria Steinem

Οι άνθρωποι συχνά κοιτάζουν για κάποιον έξυπνο , με χιούμορ, ίσως ευκατάστατο, με καλή δουλειά και μορφωμένο σύντροφο. Πόσοι από αυτούς πληρούν τα ίδια κριτήρια; Πόσοι από εμάς φροντίζουμε να είμαστε έξυπνοι, με χιούμορ, ίσως ευκατάστατοι, με καλή δουλειά και μορφωμένοι; Πόσοι από εμάς τα κάνουμε όλα αυτά για κάποιον άλλον; Και γιατί κάποιος άλλος να τα κάνει για εμάς; Ψάχνουμε τον ιδανικό σύντροφο όταν εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε πως είναι να είσαι ο ιδανικός σύντροφος.

“Ο γάμος είναι δύσκολο project. Όταν έχουν περάσει εφτά χρόνια και το σώμα σου έχει κάνει ανανέωση κυττάρων πρέπει να αποδεχτείς αυτή την ”εφτά χρόνια φαγούρα”—Yoko Ono

Κανείς δεν έχει πει πως ο γάμος είναι εύκολο πράγμα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περίοδοι σε έναν γάμο ή σε μια μακρόχρονη σχέση. Πολλά ζευγάρια μπερδεύουν στην πορεία τον έρωτα, με το πάθος και την αγάπη. Όταν μπαίνει στη μέση και η στοργικότητα το πρώτο που θα αφαιρέσουν είναι το πάθος, λες και δε χωράνε όλα μαζί. Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να κάνεις και τις μικρές αλλαγές που απαιτούνται για να τα καταφέρεις να κρατήσεις τη σπίθα.

“Είμαι πολύ έξυπνη, πολύ απαιτητική, πολύ επινοητική ώστε κάποιος να με ”αναλάβει”.  Κανείς δε με ξέρει τόσο καλά ή δε με αγαπάει τόσο. Έχω μόνο τον εαυτό μου’‘—Simone de Beauvoir

sb1

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική προσωπικότητα και κανείς δε μπορεί να μας αγαπάει και να μας καταλαβαίνει καλύτερα από ότι εμείς τον εαυτό μας. Αυτή είναι η πρώτη αλήθεια. Μερικές φορές νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να μας καταλάβουμε καλά, αυτή είναι η δεύτερη αλήθεια. Είτε είσαι μόνη σου είτε σε σχέση τις περισσότερες φορές έχεις κυρίως τον εαυτό σου. Πάντα μένεις μόνος σου με τις αγωνίες σου και τις ελπίδες σου. Όσο περισσότερο αφήνεις το σύντροφο σου να σε καταλάβει τόσο θα σε αγαπήσει. Είναι θέμα ειλικρίνειας, αλήθειας και συντροφικότητας.

“Η αυτοπεποίθηση σου εξαρτάται από εσένα – δε χρειάζεται να σου πει κάποιος άλλος ποιά είσαι” —Beyoncé

beyonce-for-beat-magazine1

Οι πιο στενοί σου φίλοι μπορεί να μοιράζονται μαζί σου σκέψεις που σε αφορούν, σου λένε τη γνώμη τους ακόμα και όταν δεν την έχεις ζητήσει. Έτσι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Στο τέλος όμως εσύ διαλέγεις τι θα φας, πως θα το φας, ποιος σου αρέσει, ποιες ταινίες προτιμάς, αν σου αρέσεις 60 κιλά ή 70 κιλά και τι μουσική θα ακούσεις. Δεν σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι για σένα. Είτε είναι φίλος είτε είναι εχθρός. Ακούς την άποψή του και συνεχίζεις να ζεις όπως θέλεις.