Θα ήθελα να σε ενημερώσω πως αυτό που κάνεις στον εαυτό σου – λέω για το άγχος, το στρες, τις φοβίες, τι ανησυχίες, τις αϋπνίες και ούτω καθεξής- βλάπτει σοβαρά εσένα αλλά και όσους σ αγαπούν. Το ήξερες, σκέφτεσαι. Και τι έκανες γι αυτό;

Πιθανόν όχι πολλά. Υπάρχουν άπειρες θεωρίες αισιοδοξίας και επίλυσης προβλημάτων, μέθοδοι αντιμετώπισης των δυσκολιών, ψυχανάλυση, κουβέντα, γυμναστική. Και είμαι σίγουρη ότι προσπάθησες αρκετά από αυτά.

Σου έχω μια πρόταση: Δεν περιλαμβάνει ιατρικές γνώσεις, περίεργες αναζητήσεις, εξωπραγματικές ανακαλύψεις του εγώ και του υπερεγώ.

Είναι κάτι πολύ πιο απλό, καθημερινό, προσιτό. Πρόκειται για μία πρόκληση. Την πρόκληση των 30 ημερών. Την πρόκληση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Και τι εννοώ; Θα σου πω αμέσως.

Να αλλάξεις πορεία. Να αλλάξεις αυτό που κάνεις. Σταμάτα τις τοξικές συνήθειες, που ξέρεις ότι δεν σε βοηθούν πουθενά. Σταμάτα να ακούς τι σου λένε οι άλλοι, όταν ξέρεις ήδη την απάντηση μόνος σου. Και σταμάτα να μην τολμάς. Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι μόνο να σταματάς κάτι, αλλά και να ξεκινάς κάτι καινούριο. Άκουσε λοιπόν το σχέδιο. Πρέπει να φτιάξεις κάποια πράγματα.

  • Φτιάξε την καθημερινότητα σου. Όπως θέλεις εσύ. Δεν μιλάω ουτοπικά, εννοείται ότι θα βάλεις μέσα τη σχολή ή τη δουλειά, αλλά κάνε κάτι που σου αρέσει μετά από αυτά έτσι ώστε να αποφορτίζεσαι. Να έχεις πρόγραμμα αλλά να μην γίνεις εμμονική μ αυτό. Να μην αφήνεις εκκρεμότητες, να μη σε κακομαθαίνεις αλλά να είσαι ελαστική με τον εαυτό σου.
  • Φτιάξε τη διάθεση σου. Ίσως πιστεύεις ότι αυτό γίνεται σταδιακά αλλά όταν πιστέψουμε πως κάτι συμβαίνει στ’ αλήθεια, τότε είναι που συμβαίνει. Αν πιστέψεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση, θάρρος, ταλέντο, τότε αυτόματα το αποκτάς. Φέρσου σαν να το έχεις ήδη.
  • Φτιάξε τα πιστεύω σου. Δεν εννοώ να τα απορρίψεις. Μπορείς όμως να ψάξεις λίγο καλύτερα κάποια θέματα και να ανταλλάξεις απόψεις με τους γύρω σου. Μην φοβάσαι να ακούσεις ότι έχεις άδικο. Μπορεί όντως να έχεις. Αλλά αυτό θα σε πάει ένα βήμα παραπέρα, γιατί τότε θα μάθεις το σωστό. Mη δίνεις τόση σημασία στη γνώμη των άλλων. Βρες ισορροπία πόσο θα ακούς τις συμβουλές ή τις προτροπές αυτών που σε αγαπάνε. Η κριτική χρειάζεται αλλά βρες το μέτρο.
  • Φτιάξε κάτι να φας. Οκ, αρκετά με το πρόγραμμα, τις πεποιθήσεις, τα θέλω. Είναι ώρα πέρα από το να φιλοσοφήσεις, να τραφείς με κάτι. Αλλά μην τραφείς απλώς επειδή πρέπει, απλώς επειδή είναι 2 το μεσημέρι. Βρες μια καινούρια συνταγή, μάζεψε φίλους και κάντε τη μαζί. Ή ακόμα, δώσε το φαγητό σου σε έναν άστεγο. Φρόντισε να μη τρως πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, να βγάλεις τη ζάχαρη από τη ζωή σου και να βρεις τι σου ταιριάζει και τι όχι.
  • Φτιάξε τον ύπνο σου. Κάνε δοκιμές με τις ώρες του ύπνου σου μέχρι να ανακαλύψεις τις ανάγκες σου. Μπορεί να κοιμάσαι λίγο ή πολύ. Μπορεί να μην κοιμάσαι καλά. Εντόπισε όλες τις λεπτομέρειες και φτιάξε τις.
  • Φτιάξε τη ζωή σου. Αυτό είναι το τελευταίο βήμα. Και θα το έχεις κάνει ήδη χωρίς να το καταλάβεις. Κάπου στις 20-25 μέρες θα έχεις νιώσει μια αλλαγή να έρχεται. Όχι όμως φωναχτά ή εντυπωσιακά. Θα την έχεις ενσωματώσει στην καθημερινότητα σου με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να γίνει απλά και φυσικά. Θα ξέρεις ότι μετά τη δουλειά θα πας για τρέξιμο ενώ μετά από 2 ώρες θα είναι μαζεμένοι οι κολλητοί σου για να δείτε ταινία. Ή θα έχεις προγραμματίσει να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο και μετά θα απολαύσεις τον ύπνο σου γιατί σηκώθηκες πρωί. Όπως προτιμά ο καθένας. Μην αφήνεις τη ζωή να έρχεται μόνη της, φτιάξε την όπως θες εσύ, όσο περνάει από το χέρι σου.

Τι περιμένεις λοιπόν; Μη χάνεις χρόνο. Ξεκίνα αυτή την πρόκληση με τον εαυτό σου και βγάλ’ τον ασπροπρόσωπο. Δημιούργησε τη ζωή και τη διάθεση που θέλεις. Ή τουλάχιστον, προσπάθησε για το καλύτερο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορείς.

Πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας.