Το πρώτο ελληνικό Fashion Open Studio ανοίγει τις πόρτες του-001

Fashion Open Studio: Ένας ακόμα τρόπος να συντονιστείς με την ηθική και βιώσιμη μόδα

Αν υπάρχει μία αισιόδοξη απάντηση στην αγωνία όσων προβληματίζονται αναφορικά με την κλιματική αλλαγή (ας ελπίσουμε ότι είναι αρκετοί), αυτή δεν είναι άλλη από τη βιωσιμότητα.

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει αδήριτη την ανάγκη για πιο βιώσιμες λύσεις και προσεγγίσεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και η βιομηχανία μόδας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό κόστος που καλείται να πληρώσει ο πλανήτης για την παραγωγή ενδύματος, είναι πραγματικά πολύ βαρύ.

Ποια είναι η λύση;

Πολύς λόγος έχει γίνει ως τώρα σχετικά με sustainable brands και thrifting (τα λεγόμενα προϊόντα vintage) και αν ανήκεις σε εκείνους που όντως πειραματίστηκαν με αντίστοιχες εναλλακτικές, ίσως διαπίστωσες πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει μια τέτοια επένδυση. Ίσως μάλιστα να ανακάλυψες μικρούς θησαυρούς σε θριφτάδικα (ή και στη ντουλάπα της μαμάς σου) και τους έκανες ανάρπαστους, ως γνήσιο παιδί των 90s που αγαπά να αναβιώνει τη μόδα εκείνης της δεκαετίας.

Mπορεί επίσης να συνειδητοποίησες ότι το να επενδύσεις σε λιγότερα αλλά καλύτερης ποιότητας κομμάτια είναι εκείνο ακριβώς το touch που χρειαζόταν το στυλ σου για να αναβαθμιστεί, να πάρει την υπογραφή σου και να αποπνεύσει κάτι το διαχρονικό. Ή απλά συνειδητοποίησες πόσα εξαιρετικά ελληνικά brands υπάρχουν, των οποίων η αισθητική και η ποιότητα δεν υπολείπεται σε τίποτα έναντι αυτών του εξωτερικού.

Τι είναι ένα Fashion Open Studio

Αν είσαι λοιπόν εκείνη που  η ηθική και η περιβαλλοντική συνείδηση δεν της επιτρέπουν να αγνοήσει τον τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία γρήγορης μόδας, τότε έχει νόημα να εξερευνήσεις όσο γίνεται περισσότερους τρόπους που θα σου επιτρέψουν να συντονιστείς με την ηθική και βιώσιμη μόδα. Αν μάλιστα σου αρέσει να υιοθετείς μια πιο ευρηματική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο χτίζεις το προσωπικό σου στυλ, τότε έχεις έναν ακόμη λόγο για να το πράξεις.

Ένα Fashion Open Studio (ελληνιστί Ανοιχτό Στούντιο Μόδας) είναι μια πιο οικολογική και από κάθε άποψη πιο βιώσιμη εναλλακτική στην πασαρέλα και τα ντεφιλέ. Πρόκειται για μια μικρής κλίμακας δράση στο πλαίσιο της οποίας ο σχεδιαστής του brand, ανοίγει την πόρτα του ατελιέ του και υποδέχεται εκπροσώπους του τύπου, της βιομηχανίας αλλά και απλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τη δουλειά και το έργο του. Μέσω ενός ανοιχτού στούντιο μόδας, ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να διαπιστώσει ακριβώς πώς κατασκευάζονται τα ρούχα του, από ποιον, πού και υπό ποιες ακριβώς συνθήκες. Και αυτό είναι αρκετά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πόσο απάνθρωπες μπορούν να γίνουν οι συνθήκες εργασίες σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες παραγωγής ρούχων, σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι ένα Fashion Open Studio, θα βρεις εδώ.

Το πρώτο ελληνικό Fashion Open Studio στην Αθήνα

Φέτος, για πρώτη φορά στην χώρα μας, οργανώνεται ένα διαδικτυακό Fashion Open Studio σε συνεργασία με τον οίκο υψηλής ραπτικής Maison Faliakos και το κίνημα ηθικής μόδας Fashion Revolution. Πρόκειται για ένα τριήμερο workshop που θα περιλαμβάνει ιστορίες κυκλικής μόδας καθώς και μια ζωντανή επίδειξη του πως ένα παλιό κομμάτι μπορεί να αποδομηθεί και να αποτελέσει την πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων ρούχων ή αξεσουάρ. Στόχος παραμένει η ευαισθητοποίηση του κοινού και φυσικά η εξοικείωση αυτού με σύγχρονες μεθόδους που εντάσσονται στο πλαίσιο της κυκλικότητας και της ηθικής και βιώσιμης μόδας. Και που καλό θα ήταν να μας απασχολήσουν όλους λίγο περισσότερο στο μέλλον.

Το πρώτο ελληνικό Fashion Open Studio ανοίγει τις πόρτες του

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών 20-22 Απριλίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επανάστασης της Μόδας, και είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει.

Για να πραγματοποιήσεις την εγγραφή σου, κάνε κλικ εδώ.
featured image: faliakos.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.