Οι επιδράσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο μεταβαλλόμενο ρόλο των γυναικών και της μόδας.

Fashion & Freedom Exhibition savoirville.gr

Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου επέφερε πολυάριθμες ριζοσπαστικές αλλαγές στη Βρετανική κοινωνία.  Με τους άνδρες να έχουν φύγει για να υπηρετήσουν την πατρίδα, πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες έπρεπε να αφήσουν την οικιακή ζωή τους και για πρώτη φορά να εργαστούν, αναλαμβάνοντας θέσεις όπως οδηγοί λεωφορείων και ασθενοφόρων, καθαρίστριες και εργάτες σε εργοστάσια πυρομαχικών. Αυτή η νέα τους αρμοδιότητα, έδωσε στις γυναίκες μια πρωτόγνωρη ελευθερία. Έναν αιώνα αργότερα, αυτή η εποχή έχει εμπνεύσει μια φιλόδοξη και πολύπλευρη έκθεση με τίτλο ‘’Fashion & Freedom’’ που έρχεται να εξετάσει την κληρονομιά της μόδας και να διερευνήσει την επίδραση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον εξελισσόμενο ρόλο των γυναικών μέσα στη Βρετανική κοινωνία.

Με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας, η Manchester Art Gallery έχει αναθέσει σε μια ομάδα σχεδιαστών με έδρα το Λονδίνο, μεταξύ των οποίων οι Vivienne Westwood, Roksanda Illincic, Sadie Williams,  J JS Lee, Holly Fulton και Emilia Wickstead να δημιουργήσουν μια σειρά από σύγχρονα κομμάτια εμπνευσμένα από τις αλλαγές που επήλθαν στο γυναικείο φόρεμα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Fashion & Freedom Exhibition savoirville.gr Fashion & Freedom Exhibition savoirville.gr

Fashion & Freedom Exhibition savoirville.gr Την έκθεση θα πλαισιώνουν μια ομάδα φοιτητών από πέντε διαφορετικές σχολές μόδας του Λονδίνου, γραφίστες, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές , οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν νέα κομμάτια-σύνολα εργασίας που αντικατοπτρίζουν το ρόλο των γυναικών και τη μόδας κατά τον Α’ Π.Π., καθώς και τη νοοτροπία της εποχής.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 13 Μαΐου ως τις 27 Νοεμβρίου.

  Pic source: www.vogue.co.uk  & www.visitmanchester.com