Είναι η μετακόμιση αυτές τις μέρες που μου αποκάλυψε ξανά την Rolleiflex αντίκα που μου είχε φέρει ένας φίλος από το Βιετνάμ. Τότε ψάχνοντας για την ιστορία της κάμερας, έπεσα πάνω στην ιστορία του Fan Ho. Πριν σου πω τι έκανε εκείνος, να σου πω πως εγώ αγάπησα αυτή τη φωτογραφία του.

hhnngsofofo19

Γεννημένος στη Σανγκάη το 1931, ο Fan Ho ανακάλυψε τη φωτογραφία στα 14 του, όταν ο πατέρας του τού έδωσε μια Rolleiflex (TLR). To 1949 μετακόμισε στο Hong Kong και ξεκίνησε να φωτογραφίζει δρόμους και αγορές στο παλιό κέντρο της πόλης κάνοντας πειραματισμούς.

Σήμερα  είναι ο διασημότερος φωτογράφος στο Hong Kong. Από το 1958 μέχρι το 1965 για οκτώ φορές μπήκε στο Top Ten Photographers of the World από τη Φωτογραφική Ακαδημία της Αμερικής. Μέχρι σήμερα έχει λάβει 280 φωτογραφικά βραβεία και δουλειές του έχουν εκτεθεί σε Bibliothèque Nationale de France, San Francisco Museum of Modern Art, Melbourne Museum.

Ο Ho σε μια παλιότερη συνέντευξή του έχει πει πως μπορεί να περιμένει μια ολόκληρη μέρα στο ίδιο σημείο μέχρι να πετύχει την τέλεια φωτογραφία. Όπως θα δεις και παρακάτω, είναι διάσημος για τις φωτοσκιάσεις που πετυχαίνει, για τις γραμμές, για το μυστήριο και τον ρομαντισμό του.

Αυτή την στιγμή ο Ho ζει στην Καλιφόρνια και είναι 85 ετών αλλά ακόμα εργάζεται καθημερινά ανακαλύπτοντας τις νέες φωτογραφικές τεχνολογίες.

hhnngsofofo1 hhnngsofofo2 hhnngsofofo3 hhnngsofofo4 hhnngsofofo5 hhnngsofofo8 hhnngsofofo13 hhnngsofofo16 hhnngsofofo18

Τώρα συνέχισε ό,τι έκανες.