Είχες σκεφτεί ποτέ ότι μπορείς να πας τη χρήση της ψησταριάς σου ένα βήμα παρακάτω; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 φαγητά που δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσες να ψήσεις στο bbq

Οκ, έχεις στα υπόψιν τα βασικά όπως μπιφτέκια ή λουκάνικα αλλά σκέψου να μπορείς να φτιάξεις στο bbq μία εύκολη τάρτα με σφολιάτα και μήλα.

‘Η να ψήσεις μία πίτσα, σαν τις γνήσιες ιταλικές πίτσες που έχουν ψηθεί σε έναν κλασικό θολωτό φούρνο.

Ή σκέψου να μπορείς να ψήσεις λαχταριστά μπισκότα ή μία πρωτότυπη μακαρονάδα, στην αγαπημένη σου ψησταριά Weber.

Με τα κατάλληλα αξεσουάρ μπορείς να φτιάξεις -σχεδόν- τα πάντα.

Τάρτ Τατέν με γκουρμέ κρέμα 

Για 4 μερίδες θα χρειαστείς, την κεραμική φόρμα για τάρτες της Weber, 55 λεπτά συνολικά και τα παρακάτω υλικά:

6 μήλα

καστανή ζάχαρη

πιπέρι σετσουάν (προαιρετικά)

πρέζα αλάτι

1 ρολό σφολιάτας

4 κ.σ. κρέμα fraiche

2 κ.γ. ζάχαρη άχνη

2 σταγόνες νερό από άνθη πορτοκαλιού (διαφορετικά μία πρέζα κανέλα)

Πώς θα το φτιάξεις:

Προθερμαίνουμε την ψησταριά στους 180-210 βαθμούς για έμμεσο ψήσιμο. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε τέταρτα και μετά τα τοποθετούμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, σταγόνες από βούτυρο σε μέγεθος φουντουκιού, μία πρέζα πιπέρι σετσουάν και αλάτι.

Μαγειρεύουμε για δέκα λεπτά στη μέτρια θερμοκρασία και άμεση φωτιά.

Καλύπτουμε τα μήλα με τη σφολιάτα και συνεχίζουμε το έμμεσο ψήσιμο για 20-30 λεπτά, έως ότου χρυσίσει η ζύμη.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γκουρμέ κρέμα αναμειγνύοντας την κρέμα με την άχνη και το νερό από άνθη πορτοκαλιού (ή μία πρέζα κανέλας).

Διατηρούμε δροσερή μέχρι να σερβιριστεί.

Πίτσα με λουκάνικο, πιπεριές κι ελιές

Με τη σωστή πέτρα ψησίματος θα απολαύσεις μια κλασική ‘λαστιχωτή’ ζύμη με ό,τι υλικά τραβάει η ψυχούλα σου.

Για 6 με 8 μερίδες θα χρειαστείς περίπου 1 ώρα συνολικά και: 

2 μπάλες έτοιμη ζύμη για πίτσα

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτρια κόκκινη ή πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

1/2 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

500 γρ λουκάνικα

λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας

1/4 φλιτζάνι μαύρες ελιές κομμένες σε λεπτές φέτες

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου

1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί mozzarella

Πώς θα το φτιάξεις:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Βγάζουμε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε το λουκάνικο στο ίδιο τηγάνι, σπάζοντας το με μία ξύλινη κουτάλα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να ψηθεί πλήρως, περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το λουκάνικο να κρυώσει μέσα στο τηγάνι.

Προετοιμάζουμε την ψησταριά σε μέτρια θερμοκρασία. Προθερμαίνουμε μια πέτρα πίτσας για τουλάχιστον 15 λεπτά, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Με έναν πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίγουμε μια μπάλα ζύμης με πάχος 0,8εκ. Κάνουμε το ίδιο και με τη δεύτερη ζύμη.

Απλώνουμε 1/2 φλιτζάνι σάλτσα ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περίγραμμα 1εκ. περίπου ακάλυπτο. Σκορπίζουμε το μισό λουκάνικο, το μείγμα πιπεριάς και κρεμμυδιού, τις ελιές και το μαϊντανό, το θυμάρι και το δεντρολίβανο πάνω από τη σάλτσα. Τελειώνουμε σκορπίζοντας το μισό τυρί ομοιόμορφα από πάνω.

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, με κλειστό το καπάκι, μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να λιώσει ωραία το τυρί, για 9 με 11 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη αφήνουμε την πίτσα να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και σερβίρουμε.

Τα αγαπημένα σου buttermilk μπισκότα 

Αν έχεις ψησταριά Weber συμβατή με Weber Crafted GBS θα απολαύσεις φανταστικά buttermilk μπισκότα σε αυτή την πέτρα ψησίματος. Εσύ μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις και κομματάκια σοκολάτας.

Θα χρειαστείς:

2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φλιτζάνι buttermilk (θα βρεις στα μεγάλα super market)

1 κουταλιά της σούπας λαρδί

1 κουταλιά της σούπας μέλι

60 γρ αλατισμένο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομμάτια)

½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (για να δουλέψετε τη ζύμη)

1 κουταλιά της σούπας λίπος μπέικον ή φυτικό λάδι (Για να λαδώσουμε τη μαντεμένια σχάρα ή τηγάνι)

Πώς θα το φτιάξεις: 

Bάζουμε μαζί το αλεύρι και το βουτυρόγαλα και τα δουλεύουμε σιγά σιγά σε ένα μπολ μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το λαρδί, το μέλι και το βούτυρο στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μόλις ενωθούν τα υλικά και σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία καθαρή επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει. Προσέχουμε να μη δουλέψουμε πολύ γιατί αυτό μπορεί να κάνει τα μπισκότα πολύ σκληρά αντί μαλακά και αφράτα. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη σχηματίζουμε τα μπισκότα μας και να βάζουμε στο λαδωμένο σκεύος.

Βήματα ψησίματος: Προθερμαίνουμε την ψησταριά για έμμεσο ψήσιμο, στους 180-200°C. Το έμμεσο ψήσιμο, επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση των εξωτερικών καυστήρων στο Medium και την απενεργοποίηση του κεντρικού καυστήρα. Ψήνουμε τα μπισκότα για 20 λεπτά, ενώ απολαμβάνουμε τον καφέ μας.

Ζυμαρικά με Vodka sauce

Φτιάξε τα αγαπημένα σου ζυμαρικά και μία μερίδα λαχανικών όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, μελιτζάνα ή σπανάκι. Σβήσε με τη vodka sauce στο μαντεμένιο ταψάκι της Weber και συνόδευσε το πιάτο με ψητό λουκάνικο, κοτόπουλο ή μπριζόλα.

Για τη sauce θα χρειαστείς:

4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο (3-4 σκελίδες)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γρ πελτέ ντομάτας

150 γρ τριμμένη παρμεζάνα

3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. μπούκοβο

60ml βότκα

¾ ενός φλιτζανιού κρέμα

1 κ.σ. μαύρο πιπέρι

½ κ.γ. αλάτι

Πώς θα το φτιάξεις:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι για μισό λεπτό. Σβήνουμε με τη βότκα. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά και μόλις βράσει 1 λεπτό προσθέτουμε την κρέμα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για άλλα 2-3 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βρασμένα ζυμαρικά με τη sauce, ενώ έχουμε κρατήσει μισή κούπα από το νερό που έβρασαν. Τα βάζουμε σε ένα μαντεμένιο τηγάνι πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε με λίγο μαϊντανό. Προσθέτουμε το 1/4 από την κούπα με το νερό και ανακατεύουμε λίγο. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε στην ψησταριά μας για 6-7 λεπτά μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να ‘δέσουν’ τα υλικά μεταξύ τους.

Δες όλα τα κεραμικά σκεύη της Weber και μην ξεχνάς ότι με τα σωστά εργαλεία ψησίματος θα καταφέρεις να κάνεις ακόμα πιο εύκολη και απολαυστική τη διαδικασία.