Η Μαρία Καφαντάρη είναι η αρχιτέκτονας που υλοποίησε την ιδέα της για ένα «ηθικό» brand παιδικών αντικειμένων με βάση την υψηλή ποιότητα σε υλικά και σχέδιο, όπως περιγράφει η ίδια το fafafoo.

“Με ενδιαφέρει πολύ, η δυναμική του fafafoo – να εξελίσσεται διαρκώς και να πρωτοπορεί. Τώρα κατακτά τη δική του ταυτότητα, ως ένα μελετημένο ψηφιδωτό από παιδικά αντικείμενα δημιουργημένα με τέχνη και μέτρο, ακολουθώντας την απλότητα της φύσης. Aυτήν την απλότητα, όμως, που περιέχει όλη την ουσία.” εξηγεί.

“Ο γιος μου, άνοιξε μπροστά μου έναν νέο ολόκληρο κόσμο. Μπήκα κυριολεκτικά σε ένα σύμπαν που «τρέχει» με τους δικούς του κανόνες και χρόνο. Προϋπάρχει του κόσμου των ενηλίκων, και είναι σοφότερος εφόσον ακολουθεί τη φύση. Ως αρχιτέκτονας και φύσει ανήσυχη, ονειρεύτηκα να «χτίσω» μέσα σε αυτόν τον κόσμο, παρατηρώντας έναν μικρό άνθρωπο να μεγαλώνει.”

Τι περιλαμβάνει ο κόσμος του Fafafoo;

Βιβλία, Παιχνίδια και Αντικείμενα φροντίδας, σχεδιασμένα από ιδιαίτερους σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και μικρές επιχειρήσεις, με νέες ιδέες και όραμα, που είναι ευαισθητοποιημένες περιβαλλοντικά. Μέσα στο fafafoo ταξίδι μου απολαμβάνω να γνωρίζω νέους δημιουργούς με ιδιαίτερη ματιά και τέχνη στον τρόπο που φαντάζονται και «γεννούν» τα αντικείμενα τους.

Art, is always part of the project. Φροντίζουμε ιδιαιτέρως τη συνολική εμπειρία αγοράς. Από την προσεγμένα λιτή eco συσκευασία, μέχρι τις illustrated κάρτες που συνοδεύουν τα προϊόντα και δίνουν χαρακτήρα στο κάθε fafafoo box.

Τι σημαίνει για εσάς δημιουργικό παιχνίδι; Και τι σημαίνει για ένα παιδί να μεγαλώνει δημιουργικά;

Η τάση για δημιουργία ενυπάρχει στον άνθρωπο. στο δημιουργικό ή ανοιχτό παιχνίδι, το παιδί εφευρίσκει δικά του μοτίβα παιχνιδιού. Μέσα από τον πειραματισμό, μαθαίνει να συνθέτει νέες μορφές και σύνολα, με ένα ή περισσότερα υλικά, χρώματα και υφές, που θα αποτελέσουν ερέθισμα.

Ο άνθρωπος, θεωρώ, που μαθαίνει από μικρός να εμπιστεύεται τη δημιουργικότητα του και να δοκιμάζει με τη φαντασία του, αποκτά γρήγορα ανεξαρτησία και μαθαίνει να συσχετίζεται και να αλληλεπιδρά. Κατακτά στην ουσία τον χώρο για να αναπτύξει ελεύθερα την αφηρημένη σκέψη του (abstract thinking).

Εκτός από παιχνίδια τι άλλο θα βρούμε στο Fafafoo; Για ποιες ηλικίες μιλάμε;

Βιβλία ελληνικά, αγγλόφωνα, γαλλικά και πορτογαλικά, με εικονογραφημένες ιστορίες, pop up και no words interactive books. Βιβλία μάθησης και τέχνης από εκδόσεις Μουσείων με πολύ ενδιαφέρουσα εικονογράφηση, όπως της αυτή των Madalena Matoso και του Hérve Tullet.

Η λίστα Care παρουσιάζει, με την ίδια εκλεκτική μάτια, ξύλινα teethers για τα πρώτα δοντάκια, αλλά και πολύ όμορφα σχεδιασμένες backbags από ανακυκλωμένα υλικά. Υπάρχει τρόπος αναζήτησης προϊόντων με βάση την ηλικία, shop by age, από babies μέχρι και adults play. Αναπτύσσεται παράλληλα και η στήλη toposplay, από το ελληνικό τόπος. Ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον όπου προβάλλονται έργα παιδότοπων και εκπαιδευτικών κτιρίων, με τον σχεδιασμό τους να αποτελεί έμπνευση για την αξία του παιχνιδιού στη μάθηση και την ανάπτυξη.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο αντικείμενο;

Αγαπώ τα αντικείμενα που δίνουν την ελευθερία να παίξεις με πολλούς τρόπους. Να συνθέσεις και να πειραματιστείς. Το sculpture των kolekto είναι το αγαπημένο μου και είναι στη λίστα adults play.

Στην αρχική σελίδα του eshop σας ξεκινάτε με ένα quote του Nietzche. Το παιχνίδι είναι τελικά τόσο σημαντικό για τη ζωή ενός μελλοντικού ενήλικου;

Ναι. Είναι η ανακάλυψη και η γνωριμία με τον κόσμο, που οδηγεί στην ανεξαρτησία, και μετέπειτα στην καλλιέργεια όλης αυτής της γνώσης. Growing starts from playing? Absolutely!

Ο μόνος συμβατός τρόπος διαλόγου ενός μικρού ανθρώπου με τον εαυτό του και τον κόσμο μας, χωρίς κώδικα και πρότερα βιώματα, γίνεται μέσα από την τελετή του παιχνιδιού. Αυτό το ανοιχτό ερέθισμα τον προκαλεί να αντιδράσει και να αλληλεπιδράσει. Να γνωρίσει και να ανακαλύψει. ερέθισμα για παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε είναι απτό και έχει σχήμα. Αρκεί ένα χάρτινο κουτί, λίγα φύλλα, μια ξύλινη λαβή ή ένα πώμα από φελλό. Έχω παρατηρήσει ότι οι απλές μορφές φτιαγμένες από «οικεία» στο σώμα υλικά, ανοίγουν χώρο στη φαντασία και ενεργοποιούν τις αισθήσεις.

Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Πρόκειται, πολύ σύντομα, να βγει ένα made by fafafoo project, μια πρόταση στο παιδικό παιχνίδι με αναφορά στη τέχνη… και ανυπομονώ. Προχωρούμε, επίσης, σε νέες συνεργασίες με νέους δημιουργούς και illustrators. Μέσα από τη φροντίδα της λίστας των προϊόντων fafafoo επιδιώκουμε να στηρίζουμε νέα brand που αξίζουν, και αυτό είναι κάτι που αγαπάμε να το κάνουμε.

Περισσότερο στο fafafoo.gr  | facebook.com/fafafoodesignplayinginstagram.com/fafafoo_designplaying