Υπάρχουν μέρες μέσα στην εβδομάδα που μπορεί ξαφνικά το σώμα σου να πονάει λες κι έκανες 2 ώρες γυμναστική χθες βράδυ, ενώ εσύ καθόσουν στον καναπέ και έβλεπες ταινία. Κι όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχεί, αλλά κάτι που θα πρέπει να στρέψει την προσοχή σου στα αυξημένα επίπεδα άγχους σου.

Είναι σύνηθες να προκύπτουν μυϊκοί πόνοι μετά από μία κρίση πανικού ή αυξημένης πίεσης και στρες

Μερικοί ειδικοί μίλησαν στο Bustle, ώστε να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που αγχωνόμαστε ή πανικοβαλλόμαστε για κάτι οι μύες του σώματος σφίγγονται. Αυτό δεν είναι ένα απλό αντανακλαστικό, αλλά η προετοιμασία που κάνει το σώμα για να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε κίνδυνο. Πνεύμα και σώμα αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν το στρες ως μία εξωτερική απειλή που θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα σου. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που κάνουν είναι να θέσουν τους μύες έτοιμους “για μάχη”.

Το υπερβολικό και αυξανόμενο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κρίση πανικού. Ακόμη κι εκεί, τα εμφανή σημάδια είναι ο τρόπος επιβίωσης του οργανισμού. Οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται και η αναπνοή γίνεται ταχύτερη, γιατί το μυαλό και το σώμα νιώθουν απειλή. Μέσα από όλο αυτό, δεν γίνεται οι μύες του σώματος να μείνουν ανεπηρέαστοι.

Ο συγκεκριμένος μυϊκός πόνος είναι ουσιαστικά ακούσιος

Γι’αυτό και για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω παραμένει ανεξήγητος. Ακόμη κι αν δεν το βιώσεις σε μία κρίση πανικού, μετά από μία περίοδο υψηλής πίεσης, είναι πιθανό να εμφανιστεί τέτοιος πόνος. Μπορείς μάλιστα να το προβλέψεις αν παρατηρήσεις ότι σφίγγεις πολύ τα δόντια σου μέσα στη μέρα ή στον ύπνο ή εάν σφίγγεις συνεχώς τη γροθιά σου.

Έτσι, στην περίπτωση τέτοιων πόνων, ο πραγματικός “εχθρός” είναι για άλλη μία φορά το άγχος. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν και οι προσπάθειες σου αν θες να το καταπολεμήσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις μερικές χαλαρωτικές ασκήσεις για τον αυχένα, τον λαιμό ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος νιώθεις σφιγμένο. Μία εύκολη λύση είναι να κρατάς σφιχτό τον κάθε μυ για 7 δευτερόλεπτα κι έπειτα να τον αφήνεις ελεύθερο, επαναλαμβάνοντας μερικές ακόμη φορές. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να συμβουλευτείς έναν ειδικό τόσο για το άγχος σου όσο και για τους μυϊκούς πόνους.

featured image: @tequila