Ο ερεθισμός μετά τη χρήση κάποιου προϊόντος είναι συχνότερος απ’ όσο θα θέλαμε. Ειδικά, εάν είσαι beauty junkie και πειραματίζεσαι συχνά με νέα προϊόντα. Επιπλέον, όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα έχουν ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο ερεθισμού.

Έτσι, εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ή απλά θες να μειώσεις την πιθανότητα ερεθισμού, προτίμησε προϊόντα χωρίς τα παρακάτω συστατικά.

Άρωμα

Όσο ευχάριστη κι αν είναι η αίσθηση του, το άρωμα συχνά προκαλεί δερματικούς ερεθισμούς. Το πρόβλημα βρίσκεται στο επιπρόσθετο άρωμα σε προϊόντα με σκοπό να καλυφθεί η λιγότερο ευχάριστη μυρωδιά κάποιου άλλου συστατικού. Αυτό το άρωμα μπορεί να είναι χημικό ή φυσικό. Τα χημικά αρώματα μπορεί να περιέχουν ιδιαίτερα δυνατά χημικά συστατικά, που θα ερεθίσουν το δέρμα. Όμως ούτε τα φυσικά αρώματα είναι πλήρως ασφαλή, καθώς μπορούν και αυτά να προκαλέσουν ερεθισμό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις προϊόντα με την ένδειξη “fragrance free”. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει κάποιο επιπρόσθετο άρωμα, σε αντίθεση με την ένδειξη “unscented”. Η ένδειξη “unscented” σημαίνει ότι έχει προστεθεί κάποιο συστατικό για να εξουδετερώσει τη μυρωδιά του προϊόντος.

Αιθέρια έλαια 

Άλλο ένα συστατικό που κάνει τα προϊόντα απολαυστικά στη χρήση τους αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι παράγοντες του ελαίου μεταμορφώνονται σε χημικά ή ένζυμα κατά την έκθεση τους στον ήλιο. Έτσι, προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα σαν φωτοαλλεργία. Τα αιθέρια έλαια με το μεγαλύτερο ρίσκο ερεθισμού είναι το έλαιο tea tree, μέντας, κίτρου και λεβάντας. Τα συγκεκριμένα συνιστάται να αποφεύγονται εντελώς ή να χρησιμοποιούνται με πολύ προσοχή.

Χημικά αντηλιακά

Μπορεί να γνωρίζεις ότι υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακού, τα χημικά και τα αντηλιακά με μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Η δεύτερη κατηγορία περιέχει δύο βασικά ενεργά συστατικά, διοξείδιο τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου. Αυτά παρέχουν αντηλιακή προστασία μπλοκάροντας την UV ακτινοβολία. Αντίθετα, τα χημικά αντηλιακά περιέχουν ένα σύνολο χημικών συστατικών τα οποία απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και την αποβάλλουν σε μορφή θερμότητας, μέσω μιας χημικής αντίδρασης. Τα χημικά αντηλιακά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ερεθισμού αφού περιέχουν περισσότερα ενεργά συστατικά. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντηλιακά με μεταλλικά ιχνοστοιχεία είναι πιο ασφαλή για ευαίσθητα ή ακνεϊκά δέρματα. Έτσι, είναι η καλύτερη επιλογή για να μειώσεις το ενδεχόμενο ερεθισμού.

Έντονα προϊόντα απολέπισης

Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα και έχεις χρησιμοποιήσει ένα έντονο προϊόν απολέπισης, πιθανά παρατήρησες το δέρμα σου να κοκκινίζει και να ερεθίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτό, μπορεί να σε κάνει πιο διστακτική στη χρήση κάποιου προϊόντος απολέπισης, το οποίο, όμως, είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Γι’ αυτό και είναι καίριο να προτιμήσεις ένα ήπιο προϊόν απολέπισης. Μια καλή επιλογή είναι κάποιο προϊόν με λακτικό οξύ. Το λακτικό οξύ παρέχει όλα τα οφέλη της απολέπισης χωρίς να ερεθίζει την επιδερμίδα αφού δεν εισχωρεί τόσο βαθιά όσο οι πιο έντονες εναλλακτικές.
THE ORDINARY SERUM ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ – LACTIC ACID 10% + HA 

Προϊόντα με θειικό νάτριο

Πιθανά να το έχεις ακούσει και ως sulfates ως συστατικό προς αποφυγή σε σαμπουάν ή άλλα προϊόντα μαλλιών. Πέρα από τα προϊόντα για τα μαλλιά, το συγκεκριμένο συστατικό βρίσκεται και σε κάποια προϊόντα περιποίησης. Συνήθως εμφανίζεται σε προϊόντα καθαρισμού ή αντηλιακά και μπορεί να ερεθίσει τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Γι’ αυτό και είναι καλό να αποφεύγεται σε δέρμα και μαλλιά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ακόμη ένα skincare συστατικό που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Συγκεκριμένα, θα το δεις να αναφέρεται ως denatured alcohol στα συστατικά των προϊόντων περιποίησης. Είναι επιβλαβές για το ευαίσθητο δέρμα αφού μπορεί να ξηράνει υπερβολικά την επιδερμίδα, επηρεάζοντας αρνητικά την αναγέννηση της. Τα παραπάνω συστατικά έχουν εμφανιστεί ως οι πιο συνήθεις ύποπτοι για δερματικούς ερεθισμούς. Γι’ αυτό και πολλοί δερματολόγοι προτείνουν την αποφυγή τους. Ευτυχώς, υπάρχει πληθώρα προϊόντων στην αγορά χωρίς αυτά. Οπότε, την επόμενη φορά που θα πας για beauty shopping αξίζει να είσαι λίγο πιο προσεκτική στις επιλογές σου. Φυσικά, πριν δοκιμάσεις κάποιο νέο προϊόν ή συστατικό, είναι καλό να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.