Ετυχε κι ο ανθρωπος να ειναι αρσενικου γενους

Έτυχε κι ο άνθρωπος να είναι αρσενικό γένος Savoir Ville

Χρειαζόμαστε άνδρα συντάκτη μου είπαν. Θα είσαι από τους λίγους που έχουμε σε όλη τη συντακτική μας ομάδα και θα γράφεις για το ανδρικό μας κοινό μου είπαν. Και αφού είπα ναι, θυμήθηκα πως έχω σταματήσει να βλέπω ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχω ιδέα από αυτοκίνητα, δεν καπνίζω, δεν έχω πάει στρατό, βαριέμαι το τάβλι και σιχαίνομαι τα ανέκδοτα με τις ξανθιές.

Ευτυχώς συνήλθα γρήγορα όμως. Ποιος είπε ότι ένας άνδρας χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και ορίζεται ως κατηγορία ανθρώπου που έχει το μονοπώλιο σε αυτά; Γενικώς ποιος είναι εκείνος που έθεσε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα σε κάθε φύλο;

Μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε με την κουλτούρα που θέτει ως ισχυρότερο φύλο το αρσενικό και που προσδίδει στοιχεία αρρενωπότητας σε οποιονδήποτε άνθρωπο κατέχει θέση εξουσίας.

Σκέφτηκα πολλές φορές ποιο θα μπορούσε να είναι το πρώτο μου άρθρο στο Savoir Ville και εκεί που κατέληγα συνεχώς ήταν στη σύγκριση των δύο φύλων. Όχι για την υπεράσπιση του γυναικείου αλλά της ισότητας. Ξέρω, σου είναι δύσκολο να πιστέψεις στην ισότητα. Από μόνη της η λέξη δημιουργεί κάτι ουτοπικό, κάτι που είναι ωραίο για να εξάπτουμε τη φαντασία μας και να έχουμε λόγο να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, αλλά που τελικά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο μακριά απ’ όσο νομίζουμε.

Είναι όπως με τους ομοφυλόφιλους, όπως με τους μαύρους ή τους μουσουλμάνους. Ακόμη και αν τώρα έχεις καταφέρει να αφήσεις πίσω σου αυτά τα στερεότυπα, θυμάσαι την πρώτη σου αντίδραση όταν κάποιος σου είπε πως είναι ομοφυλόφιλος; Θυμάσαι τότε που λυπόσουν κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι μαύρος ή τότε που αισθανόσουν ο σωτήρας που πρέπει να εκπολιτίσει έναν μουσουλμάνο;

Αν τα θυμάσαι όλα αυτά, σίγουρα θα θυμάσαι και τότε που μόλις μία γυναίκα βρισκόταν σε υψηλή θέση στη δουλειά σου, οι πρώτες σου σκέψεις ήταν: «Μα καλά με ποιον πήγε αυτή και έχει ανέβει τόσο ψηλά στην εταιρία;» ή «Καλά αυτή είναι σίγουρα λεσβία!»

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί. Γιατί σκεφτόσουν φωνακτά και πως κάποιος είναι ομοφυλόφιλος γιατί τον έπιασες στα πράσα να ακούει Beyonce, να χορεύει σε ένα club ή να πίνει Martini αντί για Whiskey/Τσίπουρο/Ρακί/Ούζο. Μέχρι Vodka του επέτρεπες.

Κλείνω, δεν θα σε κουράσω άλλο. Αν φαντάστηκες ποτέ ότι αυτή η πολυπόθητη ισότητα των φύλων θα έρθει με τον αγώνα του κάθε φύλου ξεχωριστά, είσαι γελασμένος. Και αναφέρομαι σε εσένα άνθρωπε που διαβάζεις, όχι στους άνδρες μόνο. Απλώς τυχαίνει η λέξη άνθρωπος να είναι αρσενικού γένους!

Φάνης Κόλλιας

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.