Εαν θες να παρακολουθήσεις άλλη μια κλισέ τουρκική σαπουνόπερα τότε καλύτερα μην δεις το ‘Ethos‘. Πρόκειται για μια σειρά του Netflix που εκτυλίσσεται στη σημερινή Κωνσταντινούπολη και πρεσβεύει το μεγάλο χάσμα μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ανατολικής κουλτούρας. Χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να το παρακολουθήσεις ολόκληρο: οκτώ επεισόδια των 45 λεπτών.

Ένα σύγχρονο τουρκικό δράμα

Το ‘Ethos’ είναι μια από τις πιο διορατικές αναπαραστάσεις των διαφορετικών τμημάτων της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας. Όταν μπαίνεις βαθιά στην ψυχή του κάθε ατόμου, με τις παγίδες και τις προκαταλήψεις τους, φτάνεις σε πολύ γνώριμα θέματα αποξένωσης, πόνου, αλαζονείας, καθώς και θεραπείας και αμοιβαίας κατανόησης.

Σύγκρουση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων

Ο έξυπνος καθημερινός διάλογος ανάμεσα σε προσωπικότητες που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, το καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρον από την αρχή. Οι περισσότερες από τις συνομιλίες δεν καταλήγουν πουθενά, γιατί κανείς δεν είναι πραγματικά έτοιμος ή πρόθυμος να καταλάβει και να συμπαθήσει τον άλλο που είναι διαφορετικός. Επιπλέον, οι διάλογοι αποκαλύπτουν πάρα πολλά ανθρώπινα κλισέ, παγίδες και προκαταλήψεις.

Ethos Μια ρεαλιστική, δραματική τουρκική σειρά από το Netflix
Νetflix

Πλήθος χαρακτήρων που συνδέονται μεταξύ τους

Η Meryem, που την υποδύεται η πανέμορφη Öykü Karayel, είναι μια καθαρίστρια με μαντήλα που βλέπει την Peri, μια ψυχοθεραπεύτρια, που προέρχεται από διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Η ταινία ξεκινά με αυτή τη συνάντηση και απλώνει ένα μεγάλο δίχτυ σε ένα πλήθος χαρακτήρων που συνδέονται μεταξύ τους με απροσδόκητους τρόπους στο μωσαϊκό της Κωνσταντινούπολης. Κάθε χαρακτήρας είναι δυσαρεστημένος με τον δικό του τρόπο, βαθιά θαμμένος σε αγωνίες, αντιφάσεις, προκαταλήψεις και διλήμματα.

“Είναι κάτι άλλο”

Αυτός είναι ο τίτλος της σειράς στα τουρκικά. Σε προκαλεί να κοιτάξεις πέρα ​​από την επιφάνεια για να εξερευνήσεις τι βρίσκεται κάτω από το κοινωνικό υπόβαθρο κάθε ατόμου, το στυλ της έκφρασής του, το επάγγελμα, τον τίτλο, την εκπαίδευση, τα ρούχα και άλλες “ταμπέλες”. Όλοι φαίνεται να διακατέχονται από προκατάληψη και φόβο. Όλοι παλεύουν με τα προβλήματά τους, με σκιές και δαίμονες. Κάθε χαρακτήρας “είναι κάτι άλλο”, πιο σύνθετο από αυτό που εκπροσωπεί. Αυτό τους συνδέει και τους κάνει ανθρώπινους. 

Σταματάς να κρίνεις τους άλλους

Είναι μάταιο να προσπαθείς να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο και οι άλλοι άδικο. Τη στιγμή που κρίνεις τον άλλον, σταματάς να μαθαίνεις. Τη στιγμή που καταλαβαίνεις και συμπάσχεις βαθιά με το άλλο άτομο, συνειδητοποιείς την πολυπλοκότητα, τις αντιφάσεις και την ομορφιά της ψυχής κάθε ανθρώπου.

Χρώματα, εικόνες, διάλογοι

Στη σειρά κυριαρχούν πολύ όμορφα χρώματα, έντονες εικόνες, και ρεαλιστικοί διάλογοι. Είναι εύγλωττη και απλή, χαριτωμένη και βίαιη, τοπική και υπερβατική, νοσταλγική και σύγχρονη μαζί. Είναι μια τέρψη για τα μάτια και την ψυχή. Εαν τη ξεκινήσεις, δεν θα θέλεις να τη σταματήσεις.

featured photo: Netflix