Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το δέρμα μας χρειάζεται περισσότερη φροντίδα σε σχέση με κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Τότε είναι που η ερυθρότητα ή η κάθε ευαισθησία που μπορεί να έχει το δέρμα μας κάνει αισθητή την παρουσία της. Η αλήθεια είναι πως όλες μας θα θέλαμε το πρόσωπο μας να φαίνεται ομοιόμορφο και στην υφή και στο χρώμα όπως βλέπουμε στα περιοδικά. Να μην χρειαζόμαστε να αναλωνόμαστε σε highlighters, αλλά να είναι η επιδερμίδα μας φυσικά λαμπερή κάθε μέρα όλη μέρα. Αυτό δυστυχώς, για εμάς, είναι ανέφικτο και δυστυχώς πάντα οι φωτογραφίες στα περιοδικά θα είναι έστω και λίγο ρετουσαρισμένες.

Αν ρίξεις μια ματιά στο υπόλοιπο σου σώμα θα διαπιστώσεις πως αρκετά σημεία διαφέρουν από άποψη ομοιομορφίας και αυτό γιατί είσαι ένας ζωντανός οργανισμός και όχι πορσελάνινη κούκλα. Έτσι λοιπόν το δέρμα μας μιλάει με τον δικό του τρόπο και εμείς σου γράφουμε πως θα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την κάθε του ανάγκη.

Εάν το δέρμα σου σε ορισμένα σημεία ξεφλουδίζει και εμφανίζει τοπικά ξηροδερμία τότε πολύ πιθανό να συμβαίνει λόγω της συνεχόμενης εναλλαγής από τη ζέστη των εσωτερικών χώρων στο κρύο. Επίσης, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε ταλαιπωρούμε το δέρμα μας εάν δεν το πλένουμε με τα σωστά προϊόντα είτε αν χρησιμοποιούμε προϊόντα περιποίησης πιο δραστικά από αυτά που αντέχει η επιδερμίδα μας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μην το παρακάνουμε με την απολέπιση και τη χρήση των χημικών peeling. Πέρα από την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων, απορροφούν και όλα τα έλαια που βρίσκονται στην επιδερμίδα μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα μας μετά να τραβάει, να γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο και να εμφανίζει τοπικές δερματίτιδες.

Άλλες πάλι φορές, μπορεί να παρατηρήσουμε έντονη κοκκινίλα στην περιοχή των ζυγωματικών και της μύτης. Σαν να το είχαμε παρακάνει με το ρουζ. Αυτό ίσως είναι μια ένδειξη της ροδόχρου ακμής.

Η πάθηση αυτή του δέρματος δεν εντάσσεται 100% στις περιπτώσεις ακμής. Αλλά μερικές φορές πέραν της έντονης ερυθρότητας μπορεί να συνοδεύεται και από κυστική τοπικά ακμή. Συνήθως κάνει πιο έντονη την παρουσία της όταν υπάρχει στρες. Στρες δεν έχουμε απαραίτητα όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά στην προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή. Μπορεί να σημαίνει έλλειψη ύπνου και άστατη διατροφή. Μια συμβουλή είναι να αποφεύγουμε να κάνουμε πολύ ώρα ζεστό ντους, μιας και προκαλεί διαστολή την αγγείων και λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος η ερυθρότητα γίνεται πιο έκδηλη.

Μερικοί ακόμη τρόποι αντιμετώπισης την ερυθρότητα:

*Χρήση προϊόντων με αζελαϊκό οξύ. Βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας, έχει αντί-μικροβιακή δράση και δεν φράσσει τους πόρους.

*Χρήση προϊόντων με νιασιναμίδη. Ανακουφίζει το δέρμα και τις τοπικές μολύνσεις του δέρματος. Παράλληλα ενδυναμώνει τον επιδερμικό ιστό και αντιμετωπίζει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

*Χρήση μιας κρέμας υδροκορτιζόνης. Καταπολεμά την επίμονη ακμή και χρησιμοποιείται τοπικά μέχρι δυο εβδομάδες maximum μιας και διαφορετικά μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα.

*Χρήση αντηλιακής προστασίας. Πάντα και παντού. Λειτουργεί σαν ένα προστατευτικό φιλμ για να δράσουν τα προϊόντα περιποίησης σου και να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα η όποια φλεγμονή.

Δες ακόμα:

Makeup Remover vs Cleanser: μάθε τις διαφορές τους και τι από τα δύο είναι καλύτερο να επιλέξεις


featured image: Byrdie