101359
Ο Aaron Edward Hotchner που έφερε στο κοινό με τόσο σεβασμό αυτό το βιβλίο-ντοκουμέντο, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος που άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε μερικά από τα καλύτερα περιοδικά της εποχής του και ένας πολυγραφότατος συγγραφέας με έντονη φιλανθρωπική δράση. Ο Hotchner εκτός από ένας αξιόπιστος συνεργάτης ήταν για τον Hemingway και ένας καλός φίλος αφού κατάφερε να αναπτύξει μαζί του μια βαθιά και ουσιαστική σχέση. Γνωστότερο του έργο είναι το Papa Hemingway το οποίο έγραψε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του πετυχημένου συγγραφέα. Μέσα σε αυτό, καταγράφονται αναμνήσεις και κοινές εμπειρίες που μοιράστηκαν κατά την διάρκεια των ταξιδιών που έκαναν παρέα για 14 περίπου χρόνια. Το Papa Hemingway αν και λογοκρίθηκε σε υπερθετικό βαθμό από τους νομικούς εκπροσώπους του εκδοτικού οίκου που ανέλαβε να το εκδώσει, δεν έχασε ίχνος από την αίγλη του. Ο Hotchner, διατήρησε καλά φυλαγμένα τα λογοκριμένα κομμάτια και εμπλουτίζοντάς τα με νέες αναμνήσεις και δεδομένα κατάφερε να συνθέσει αυτό το πολύ ελκυστικό βιβλίο.
To Ερωτευμένος Χέμινγουέϊ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι σίγουρα μία αξιόλογη βιογραφική αφήγηση την οποία ο αναγνώστης θα απολαύσει όχι μόνο γιατί ρίχνει φως σε ένα λιγότερο γνωστό κομμάτι από τη ζωή ενός τόσο σημαντικού συγγραφέα, αλλά και γιατί προσεγγίζει με έναν εξαιρετικά ανθρώπινο τρόπο τα συναισθηματικά πάθη που ποτέ δεν φαίνεται να προσπάθησε να τα βάλει σε ένα καλούπι ο σπουδαίος Hemingway.
Τα σημεία όμως του βιβλίου αυτού, που πραγματικά με γοήτευσαν διαβάζοντάς το βρίσκονται πέρα από ερωτικές του περιπέτειες οι οποίες είναι σαφώς ενδιαφέρουσες και πικάντικες. Ανάμεσα στις γραμμές των αφηγήσεων υπάρχουν όλες εκείνες οι αναφορές που περιείχαν τις μικρές καθημερινές του συνήθειες. Λεπτομέρειες που ίσως κάποιος να χαρακτήριζε άνευ λογοτεχνικής αξίας, αλλά σε μένα ως αναγνώστη που δεν κατάφερα να γνωρίσω τον συγγραφέα-είδωλο από κοντά, θα ήταν αδύνατον να μάθω με διαφορετικό τρόπο. Έκανα εικόνα εκείνο “το παλιό κόκκινο μάλλινο μπουρνούζι” που ο συγγραφέας έκλεινε “με μια φθαρμένη δερμάτινη ζώνη με μεγάλη αγκράφα” εκείνο που είχε πάνω του σαν δεύτερο ρούχο και που το αποκαλούσε “η τήβεννος του Αυτοκράτορα”. Φαντάστηκα τον Heminway να βαδίζει -εκείνη την τελευταία χρονιά της ζωής του όταν ακόμα βρισκόταν μέσα στην κλινική- με “τα αγαπημένα του φαγωμένα ινδιάνικα μοκασίνια και ένα λερωμένο λευκό καπέλο του τένις πάνω από τα μάτια του”. Εκτός από όλες αυτές τις υπέροχες λεπτομέρειες που συνθέτουν μια συναρπαστική ζωή γεμάτη από έντονες αναμνήσεις, συναισθήματα, πλούσιο κύκλο γνωριμιών, ταξίδια, εικόνες, σκέψεις, ατυχήματα και ανατροπές μέσα σε αυτό το προσεγμένο κείμενο ο αναγνώστης θα μάθει και για τις δύσκολες ώρες που πέρασε εκείνος, όταν πια άρχισε να χάνει τον εαυτό του, όταν δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί για να ολοκληρώσει κάποιο βιβλίο του.
Είναι ένα ευκολοδιάβαστο, γοητευτικό, συγκινητικό και ουσιαστικό βιβλίο που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και μια ενδιαφέρουσα βιβλιογραφική πηγή για τους μελετητές του Hemingway. Nομίζω ότι θα το αξιολογήσουν θετικά οι λάτρεις της κλασικής λογοτεχνίας, οι θαυμαστές του συγγραφέα, όλοι όσοι έχουν αδυναμία στα βιογραφικά αναγνώσματα και όλοι όσοι θα θελήσουν να γευτούν λίγη από τη συναρπαστική και πλούσια ζωή αυτής της ξεχωριστής προσωπικότητας. Εγώ πάντως δηλώνω γοητευμένη από τον ιδιαίτερο τρόπο που ο Hotchner άνοιξε αυτή την πόρτα και έβαλε για λίγο τους αναγνώστες μέσα στον πολυεπίπεδο κόσμο του ξεχωριστού αυτού συγγραφέα.
από την Ντέπυ Δημητρίου