Έχεις ακούσει ξανά τον όρο Seasonal affective disorder; Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ένα είδος κατάθλιψης η οποία ταλαιπωρεί τους ανθρώπους κυρίως τον χειμώνα.

Για καλή μας τύχη, στην Ελλάδα, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες έχουμε αρκετό ήλιο, παρόλα αυτά σε χώρες του εξωτερικού, οι κάτοικοι φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη συναισθηματική διαταραχή και εξηγούμαι αμέσως!

Οι παγωμένες νύχτες στη Δανία υπολογίζονται στις 17 ώρες σκότους. Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο κανείς να καταλάβει τι ώρα είναι, αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως οι κάτοικοι αποσυντονίζονται και μελαγχολούν, πόσο μάλλον όταν δουλεύουν από το σπίτι, αφού χάνουν εντελώς την αίσθηση του χρόνου.

Είναι γεγονός πως ο ήλιος είναι ευεργετικός καθώς εκτός από το ότι αυξάνεται η παραγωγή της πολύτιμης βιταμίνης D, το φως του ηλίου μπορεί να προστατέψει από διάφορα νοσήματα και τέλος και πιο σημαντικό, ενισχύει την ψυχική διάθεση.

Η έλλειψη λοιπόν ωρών της ημέρας και κατ’ επέκταση ηλιακού φωτός είναι η πιο σημαντική εξήγηση για τις εποχιακές διακυμάνσεις της συμπεριφοράς και για να σε βάλω κάπως στο κλίμα, έχεις παρατηρήσει τους χειμερινούς μήνες τη ψυχολογία σου να κάνει περίεργα σκαμπανεβάσματα;

Τώρα καταλαβαίνεις τους λόγους. Η ημέρα μικραίνει και το απόγευμα σκοτεινιάζει πιο γρήγορα σε σχέση με το καλοκαίρι. Αν λοιπόν αναρωτιόσουν για ποιο λόγο είσαι κάπως ψυχολογικά πεσμένη αυτόν τον καιρό, η εξήγηση είναι πως η έλλειψη ήλιου σε ψυχοπλακώνει.

Και αφού λύσαμε αυτές τις απορίες, τι θα έλεγες για μερικές πολύτιμες συμβουλές ώστε να αναπτερώσεις το ηθικό σου κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών;

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιμάσαι αρκετά. Φρόντισε να χορταίνεις ύπνο ώστε να έχεις αποθέματα ενέργειας! Αν πάλι δυσκολεύεσαι, δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να χαλαρώσει διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο -πόσο υπέροχο άλλωστε έξω να βρέχει και εσύ να είσαι μεταξύ σαπουνάδας και ζεστού νερού; Φρόντισε τον εαυτό σου, βάλε την αγαπημένη σου κρέμα, τα αρώματά σου, φόρεσε τις πιο απαλές και φρεσκοπλυμένες πιτζάμες που έχεις και θα δεις αμέσως διαφορά στην ψυχολογία σου.

Ο χειμώνας είναι ξεχωριστός. Δεν ξέρω αν είσαι τύπος του καλοκαιριού ή όχι, η κάθε εποχή όμως έχει τα δικά της καλά. Αντί να μουρμουράς για το πόσο άσχημος είναι ο χειμώνας εκμεταλλεύσου τις υπέροχες στιγμές που σου δίνει. Χαλάρωσε δίπλα στη φωτιά, ή στα ζεστά σου σκεπάσματα με μια απολαυστική κούπα σοκολάτας βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix.

Φάε καλά. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Μην ξεχνάς πως τον χειμώνα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή χρειάζεσαι ενέργεια και η σωστή διατροφή θα κάνει τα μαγικά της.

Το καλύτερο μυστικό στο άφησα για το τέλος! Είτε δουλεύεις από το σπίτι, είτε όχι, φρόντισε να κάνεις συχνά διαλείμματα και να βγαίνεις έξω. Αν δε, έχει μερικές ηλιαχτίδες που ξεπροβάλλουν, φρόντισε να τις απολαύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα παίρνεις μικρές ανάσες- τις οποίες σίγουρα χρειάζεσαι- και θα φορτίζεις κατά κάποιον τρόπο τις μπαταρίες σου.

Διάβασε επίσης: Γιατί η αϋπνία γίνεται χειρότερη αυτή την εποχή του χρόνου;