Τα 20 θεωρούνται συχνά εποχή διασκέδασης και ανεμελιάς – μια περίοδος με λίγη πίεση και ευθύνες. Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, περιμένουμε αυτή η αίσθηση θα αντικατασταθεί από τις  ευθύνες της δουλειάς, της οικογένειας και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει η περίοδος της ωριμότητας.

Είναι η σκέψη πίσω από αυτό που ονομάζουμε κρίσης μέσης ηλικίας – η ιδέα ότι τα επίπεδα άγχους μας φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μόλις φτάσουμε στα τέλη της δεκαετίας των 40 και των 50 ετών με όσα δεν πετύχαμε , με όλα όσα προσπαθούμε να προλάβουμε και με όλα εκείνα που περιμένουν κάτι από εμάς, να σκιάζουν τις μέρες μας.

Είναι όμως έτσι; 

Μια νέα μελέτη φανερώνει ότι ο ισχυρισμός πως τα επίπεδα άγχους μας φτάνουν στο αποκορύφωμά στη μέση ηλικία – δεν είναι ακριβής. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη αναλύοντας τα επίπεδα άγχους ενηλίκων ηλικίας 20-70 ετών σε μια περίοδο 20 ετών, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αγχωτικών γεγονότων που αντιμετωπίζουμε τείνει να μειώνεται καθώς γερνάμε, με εκείνους κάτω των 30 ετών να αναφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο στρες.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αγχωτικών γεγονότων σε άτομα ηλικίας 50 ετών ήταν στα μισά μεταξύ αυτών των 20 και 70 ετών, αποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα άγχους βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους στα 20 μας και μειώνονται σταδιακά μετά τα 30.

Ακόμη πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ το 11% ήταν η μέση μείωση των αγχωτικών εμπειριών σε όλο το πείραμα, οι νεότερες ηλικιακές κατηγορίες παρουσίασαν μείωση 47%, υποδηλώνοντας ότι ο αριθμός των αγχωτικών πραγμάτων που υπομένουμε μειώνεται δραματικά αφού φτάσουμε τα 30 μας.

Φυσικά, είναι δυνατόν να βιώσει κανείς υψηλά επίπεδα άγχους σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του και τα επίπεδα άγχους καθορίζονται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων πέρα από τον αριθμό των στρεσογόνων στιγμών που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι η ένταση του άγχους που θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά είναι πιθανό να μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Εάν πάλι βρίσκεσαι στην ηλικία των 20 και αντιμετωπίζεις αρκετό στρες καθημερινά, αυτή η έρευνα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση για να δίνεις λίγη χαρά και έξτρα χρόνο στον εαυτό σου μέσα στο χάος. Η ζωή μπορεί να φαίνεται αβέβαιη ή δύσκολη, αλλά ένα μικρό πατ πατ στην πλάτη -με όποιον τρόπο νομίζεις εσύ ότι σε βοηθάει- είναι χρήσιμο σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι.