Οι απόψεις διαφέρουν κι ο καθένας μας ξεχωριστά αν τον ρωτήσεις, θα έχει κάτι τελείως διαφορετικό να σου πει. Εξαρτάται. Εξαρτάται γιατί κάθε σχέση έχει τις δικές της απαιτήσεις, τις δικές της ιδιαιτερότητες και τους δικούς της κανόνες.

Κάποιες φορές μας φανερώνεται η επιθυμία να μοιραστούμε τις προσωπικές μας εμπειρίες από το παρελθόν, είτε το πρόσφατο είτε το πολύ μακρινό. Συχνά το κάνουμε για να μοιραστούμε κομμάτια του εαυτού μας ή για να γοητεύσουμε τ@ν σύντροφό μας με τις εμπειρίες μας. Κι εδώ ακριβώς είναι που βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά και αυτή που τελικά κάνει όλη τη συνολική διαφορά.

Υπάρχει κανόνας στις αποκαλύψεις;

Το πότε αποφασίζουμε να πούμε κάτι στ@ νυν σύντροφό μας είναι καθαρά θέμα δικό μας και του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας. Είναι σοφό να γνωρίζουμε και να συναισθανόμαστε πότε κάτι που λέμε μοιάζει στα αυτιά μας απλό, μικρό ή ασήμαντο, ενώ στα αυτιά τ@ συντρόφου μας ίσως να μοιάζει ενοχλητικό, σημαντικό ή ακόμα και η βασικότερη αιτία για να οδηγηθεί το μυαλό του σε αχρείαστες για τη σχέση, σκέψεις.

Εάν νιώθεις την ανάγκη να μάθεις εσύ για το παρελθόν τ@ συντρόφου σου, τότε υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες για να προσέξεις.

Μη κάνεις ερωτήσεις που δεν θα σου χρειαστούν κάπου

Για παράδειγμα: «Τ@ν αγαπούσες;», «Την αγαπάς ακόμη;», «Θα ήθελες να τ@ν ξανά δεις;». Αναρωτιέμαι και μάλλον είμαι βέβαιη πως το γνωρίζεις και εσύ από πρώτο χέρι πως ερωτήσεις τέτοιου τύπου, όσο κι αν μοιάζουν αθώες, κρύβουν μεγάλη συναισθηματική ένταση και το πιο σημαντικό, δεν οδηγούν κάπου.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις πρώην σχέσεις σας

Κυρίως, μη προκαλείς τη τύχη σου με το να μπαίνεις στη διαδικασία να αναλύεις τόσο το παρελθόν κάποιου.

Υπάρχει η στερεοτυπική αντίληψη η οποία θέλει τα νέα ζευγάρια να μοιράζονται κυριολεκτικά τα πάντα, ξεκινώντας από την αρχή και με απώτερο σκοπό να μηδενίζουν από κοινού το κοντέρ όλων των προηγούμενων σχέσεων που είχαν. Αυτό εν μέρει είναι οκ, το ζήτημα ωστόσο είναι να αναρωτηθούμε αν τελικά χρειάζεται να φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε μια υγιή σχέση, αν επιλέξουμε να μην μοιραστούμε και ορισμένα πράγματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Απολαύστε μαζί το παρόν στο σήμερα και όχι στο χθες

Κάποιες φορές είναι γεγονός πως οι πολλές πληροφορίες δημιουργούν παρεξηγήσεις και οδηγούν σε σύγχυση από το πουθενά. Τώρα έχεις όμως τη τύχη και την χαρά να βρίσκεσαι στην αγκαλιά του ανθρώπου που έχει επιλέξει η καρδιά σου. Γιατί λοιπόν δεν επιλέγεις καλύτερα να απολαμβάνεις την ευλογία αυτού του υπέροχου γεγονότος από το να νιώθεις προσκολλημένος σε σκέψεις και γεγονότα που ανήκουν στο παρελθόν;

Η ενσυναίσθηση έχει τη δύναμη να σε οδηγήσει ειλικρινά στα πάντα και κυρίως σε νέα μονοπάτια, καινούριες συζητήσεις, ιδέες αλλά και όνειρα. Κι αν οι ερωτήσεις για τους πρώην επιμένουν, κι αν δυσκολεύεσαι να βρεις έναν τρόπο για να τις αποφύγεις, τότε δεν έχεις παρά να τις αφήσεις με αποφασιστικότητα εκεί που ανήκουν. Στο παρελθόν.

Έχει μεγάλη αξία να αναγνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι στο εδώ και στο τώρα. Υγεία και ισορροπία είναι να ξέρεις γιατί επέλεξες να αφήσεις κάποιους ανθρώπους πίσω σου, ανυπομονώντας να ζήσεις το παρόν με άλλους ανθρώπους.

Έχει μεγάλη αξία να βρεις τον τρόπο να σέβεσαι το παρελθόν, χτίζοντας γέφυρες στο αύριο και σε ένα μέλλον που ονειρεύεσαι μαζί με όσους αγαπάς και σε αγαπούν.