Το να έχει κάποιος τελικά μια κανονική σχέση σήμερα είναι σχεδόν τόσο δύσκολο, όσο το να λύσει μια πολυωνυμική συνάρτηση. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά και με τη δική σου προσωπική ζωή, διάβασε μήπως βρίσκεσαι σε μια ‘ενδιάμεση’ σχέση, η οποία, είναι καθώς καταλαβαίνεις κάτι σαν σχέση, αλλά με ιδιαιτερότητες και μάλιστα μάλλον αρνητικές.

Υπάρχουν λοιπόν πέντε είδη ‘ενδιάμεσων’ σχέσεων, ή παρ’ ολίγον σχέσεων, οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές των φυσιολογικών ρομαντικών σχέσεων, αλλά έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Αν λοιπόν αισθάνεσαι πως η σχέση στην οποία βρίσκεσαι δεν είναι ακριβώς η ιδανική σχέση, αλλά κάτι της λείπει, τότε ρίξε μια ματιά στις ακόλουθες πέντε ‘ενδιάμεσες’ σχέσεις, μπορεί να βρεις τι σου συμβαίνει και αυτό θα είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις από κάπου να το αλλάξεις αν θέλεις.

Οι πέντε τύποι ενδιάμεσων σχέσεων είναι: η σχεδόν σχέση, η μυστική σχέση, η βαρετή σχέση, η διαδικτυακή σχέση και η ασύμβατη σχέση. Παρακάτω θα αναλύσουμε τι ισχύει για κάθε μία χωριστά:

Σχεδόν σχέση

Ενώ αυτό που έχετε μοιάζει πάρα πολύ με κανονική σχέση, στην πραγματικότητα δεν είναι. Ταιριάζετε πολύ, κάνετε πράγματα μαζί, οι γύρω σας ξέρουν ότι είστε ζευγάρι, όμως στην ουσία δεν είστε μαζί και οι λόγοι είναι πιθανότατα δύο: ο πρώτος είναι ότι είτε ο ένας από τους δυο, είτε και οι δυο φοβάστε την επίσημη και σοβαρή δέσμευση με αποτέλεσμα μόλις ακούσετε τη λέξη σχέση να σας τινάζει ηλεκτρικό ρεύμα και γι αυτό δεν την αποδέχεστε μέσα σας και μεταξύ σας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ένας από τους δυο, θέλει να κάνει μια κανονική σχέση μεν, αλλά όχι με τον άνθρωπο με τον οποίο βρίσκεται τώρα δε. Αυτό σημαίνει ότι είτε εσύ θα ήθελες να βρίσκεσαι σε μια ρομαντική σχέση αλλά δεν σου το βγάζει ο συγκεκριμένος σύντροφος, είτε ο σύντροφός σου θα έμπαινε σε μια κανονική σχέση, αλλά αυτό δεν επιθυμεί να το κάνει μαζί σου. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει βιωσιμότητα σε αυτό που έχετε. Η απάντηση είναι όχι.

Μυστική σχέση

Μην την μπερδεύετε με την ‘παράνομη’ σχέση διότι δεν είναι το ίδιο. Εδώ κανείς από τους δυο σας δεν βρίσκεται σε άλλη σχέση, είστε μόνο μαζί, όμως για τους δικούς σας λόγους δεν γνωρίζει κανείς άλλος λεπτομέρειες εκτός από εσάς τους δυο. Έχετε λοιπόν αποφασίσει, μέχρι στιγμής να κρατήσετε μυστική τη σχέση σας σε τέτοιο βαθμό, που κανείς από τα περιβάλλοντά σας να μην ξέρει τίποτε παραπάνω από το ότι είστε σε σχέση με κάποιον αλλά κανείς δεν ξέρει με ποιον.

Το μέγεθος της μυστικοπάθειάς σας μάλιστα οδηγεί τους άλλους ακόμα και σε λανθασμένα συμπεράσματα ότι λέτε ψέματα και να σας κοροϊδεύουν πετώντας που και που το κλισέ αστείο “έχω αγόρι αλλά δεν το ξέρεις, είναι από το χωριό”. Μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει μια τόσο άκρως απόρρητη σχέση; Η απάντηση αφορά στους λόγους για τους οποίους την έχετε κρατήσει τόσο κρυφή: αν ντρέπεστε γι αυτή, προφανώς όχι, αν απλά θέλετε το χρόνο σας μπορεί και ναι.

Βαρετή σχέση

Αν είστε σε μια σχέση μόνο για είστε και βαριέστε ο ένας τον άλλον, απλά είστε από τα άτομα που δεν μπορούν να είναι μόνα, τότε προφανώς και βρίσκεστε σε αυτή τη σχέση αδιανόητης πλήξης η οποία πρακτικά μεταφράζεται σε δυο ανθρώπους που έχουν έναν σύντροφο να πάνε μια βόλτα αλλά σε αυτήν, δεν έχουν τι να πουν μεταξύ τους, οπότε αναρωτηθείτε “ποιο το νόημα σε αυτό;”

Παραμένετε λοιπόν μαζί μέχρι να βρείτε κάποιο άλλο πρόσωπο που θα σας συναρπάσει και να χωρίσετε. Αν αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα και στους δυο σας, τότε το πρόβλημα είναι μικρό. Αν όμως αυτό συμβαίνει στον έναν από τους δυο, τότε είναι αρκετά έως πολύ άδικο για τον άλλον, διότι εκείνος δεν φταίει να χρησιμοποιείται σε αυτή τη σχέση εν αγνοία του. Θέλει λίγη σκέψη.

Διαδικτυακή σχέση

Η κομψή εκδοχή της -αδιάφορης κιόλας- καβάτζας: έχετε συνήθως βρεθεί μια ή δυο φορές, κανείς σας δεν ξετρελάθηκε, αλλά ανταλλάσσετε μηνύματα και σπανίως τηλεφωνήματα είτε από συνήθεια είτε επειδή με κάποιον θέλετε να μοιραστείτε λίγο την καθημερινότητά σας. Κοινώς διατηρείτε μια επικοινωνία η οποία στο εξ αποστάσεως πλαίσιο σας καλύπτει, αλλά μέχρι εκεί: δεν επιθυμείτε να συναντηθείτε και να κάνετε πράγματα μαζί από κοντά, σαν πραγματικό ζευγάρι. Κάτι δεν σας πάει.

Μπορεί αυτό που έχετε να αλλάξει επίπεδο και να εξελιχθεί θετικά; Κακά τα ψέματα, θα είχε ήδη γίνει. Αξίζει τον κόπο να το συνεχίσετε; Μάλλον όχι, καθώς αν το διακόψετε θα έχετε και οι δυο την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλα άτομα και να αποκτήσετε αυτό που σας λείπει. Σκεφτείτε το έτσι και μην χρονοτριβείτε σε μια σχέση η οποία δεν σας εμπνέει τόσο. Ξαναρίξτε λοιπόν τα ζάρια.

Ασυμβίβαστη σχέση

Ανάμεσά σας υπάρχει εκπληκτική χημεία, κάθε φορά που συναντιέστε περνάτε υπέροχα, το σεξ είναι συναρπαστικό, όμως υπάρχει όχι μόνο ένα, αλλά πολλά “αλλά”: τα προγράμματά σας είναι τέτοια που δεν βοηθούν καθόλου την σχέση σας αυτό το διάστημα. Βρίσκεστε στο χειρότερο timing που θα μπορούσατε για να είστε μαζί. Όλα συνωμοτούν εναντίον σας. Ή μήπως δεν πρόκειται για συνωμοσία αλλά για μια κατάσταση που πρέπει να αξιολογήσετε πιο λογικά;

Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και δείτε όλες τις παραμέτρους που σας κρατούν χωριστά: είναι κάτι παροδικό; τα δεδομένα θα αλλάξουν και θα μπορέσετε να βρείτε μελλοντικά το χρόνο να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί; Ή δεν θα συμβαδίσουν ποτέ οι ζωές σας με αποτέλεσμα να μην μπορέσετε να έχετε έστω και μακροπρόθεσμα μια κανονικότητα στις ζωές σας; Σε περίπτωση που έχετε πραγματικά ασύμβατες ζωές ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε, γιατί όσο περισσότερο μένετε μαζί τόσο περισσότερο θα πληγωθείτε όταν θα αναγκαστείτε να χωρίσετε λόγω ανωτέρας βίας.

featured photo: @kiki79