Ο κομήτης Borisov πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο, Gennady Borisov,ο οποίος τον ανακάλυψε. Διέφερε από τους άλλους κομήτες,   πράγμα που τον ξεχώρισε.

Ο κομήτης Borisov ήταν η έβδομη ανακάλυψη του αστρονόμου και ένας λόγος που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή. Ο αστρονόμος Borisov, παρατήρησε πως δεν περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο όπως οι άλλοι κομήτες. Ο κομήτης Borisov διένυσε μία διαδρομή μέσα από τα αστέρια, φτιάχνοντας έτσι ένα δικό του διαστρικό μονοπάτι, μέχρι που προσέγγισε το ηλιακό μας σύστημα.

Ως παγωμένο “σώμα”, πλησιάζοντας κάποιο άστρο, ο κομήτης έλιωσε για λίγο. Τα κομμάτια που έλιωσαν, προξένησαν μεγάλο ενδιαφέρον στους ερευνητές. Από την ανάλυση τους, αποδείχθηκε πως η ζεστασιά αυτή που έλαβε ήταν κάτι που δεν είχε λάβει ποτέ ξανά.

Με άλλα λόγια, ο κομήτης Borisov αποτελεί τον πιο μοναχικό κομήτη που έχει επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί δεδομένης της διαδρομής που κάνουν προσεγγίζοντας άλλους πλανήτες. Ο κομήτης Borisov έδωσε στοιχεία για τον “οικισμό” του και το ταξίδι του ως τη Γη, ξεχωρίζοντας από κάθε άλλο κομήτη.

Ο κόσμος της αστρονομίας έχει παρατηρήσει πως οι πιο ψυχροί κομήτες συνήθως απομακρύνονται από μεγαλύτερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, με αποτέλεσμα αυτοί να περιπλανιούνται ανάμεσα στα αστέρια.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα ο κομήτης Borisov πλησίασε τον πλανήτη Δία με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble να παρατηρεί πως ξεκίνησε να σπάει. Αυτό σήμανε και την “επίσημη” επίσκεψη του στο ηλιακό σύστημα, αφού πλέον η μορφή του άλλαξε.

Ίσως αυτή η πληροφορία, να σου θυμίζει λίγο τη γήινη ζωή. Ίσως λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να σε αλλάξουν ή να σε προσαρμόσουν σε κάτι που δεν είσαι “σχεδιασμένος” να κάνεις. Ή αλλιώς, να σε απομακρύνουν από το (ηλιακό) σύστημα τους. Διαφορετικά όμως από τα ουράνια σώματα, εσύ μπορείς να συνεχίσεις να χαράζεις τη δική σου διαδρομή. Να συνεχίζεις να ξεχωρίζεις γι’ αυτό που είσαι κι ας μην πληροίς όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσεις κάτι ιδανικό ή συνηθισμένο.

featured photo: Ο κομήτης Borisov στο ηλιακό μας σύστημα το 2019 [O. HAINAUT / ESO]