Τώρα που επίσημα κλείσαμε ένα χρόνο από την ανακοίνωση του πρώτου lockdown, είναι μία καλή στιγμή να κάνουμε μία ανασκόπηση για να δούμε τι άφησε πίσω της η χρονιά που πέρασε. Αναπόφευκτα, θα πρέπει να κοιτάξουμε στα social media. Αυτά ήταν που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας για πολύ περισσότερο χρόνο απ’όσο περιμέναμε. Τo screen time στα κινητά μας πάτησε το κόκκινο και τα trends ήταν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Παρακάτω θα βρεις μερικά highlights που σε λίγα χρόνια ίσως και να θέλουμε να ξεχάσουμε, αλλά δε θα μπορούμε.

Η εμμονή με τα Zoom backgrounds

Η εμμονή με το Zoom ήταν το πρώτο βήμα. Όταν όμως όλοι αντιληφθήκαμε ότι το Zoom είναι όντως η “νέα πραγματικότητα” και δεν μας κάνουν πλάκα, τότε τα Zoom backgrounds ήρθαν στο επίκεντρο. Σαν να υπήρχε κάποιος κρυφός κανόνας, όλοι φρόντισαν να σταθούν μπροστά στις βιβλιοθήκες τους για τα επερχόμενα meetings. Το αποτέλεσμα; Να καθόμαστε να χαζεύουμε τους τίτλους βιβλίων από πίσω τους και όχι όσα έλεγαν στο meeting. Βέβαια, υπήρχε πάντα κι εκείνος ο συνάδελφος που επειδή μάλλον δεν είχε βιβλιοθήκη στο σπίτι, φρόντισε να βάλει ένα φόντο με μία παραλία. Εκεί δεν θέλαμε ούτε καν να κοιτάξουμε.

To Imagine των celebrities

Όταν όλοι ξαφνικά αισθανθήκαμε διαιρεμένοι στο πρώτο lockdown, ήρθε ένα τράγουδι να μας θυμίσει πόσο ενωμένοι είμαστε. Η Gal Gadot συγκέντρωσε βίντεο από φίλους και γνωστούς celebrities φτιάχνοντας μία viral εκδοχή του Imagine του John Lennon. Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως το παρακολούθησαν δεκάδες φορές και το μοιράστηκαν με τους αγαπημένους άλλες τόσες. Μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του, το Imagine έμελλε να ξαναγίνει το τραγούδι που θα μας έκανε να νιώθουμε τόσο κοντά και μακριά ταυτόχρονα.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot)

To banana bread

Γενικότερα η ζαχαροπλαστική και ειδικότερα το banana bread ήταν από αυτά τα πράγματα που έδειχναν πόσο καλά ξέρει κανείς να περνά την καραντίνα. Η επιτυχία δε του banana bread και οι νέες παραλλαγές που συνεχώς προέκυπταν, έδειχναν πόσο σοβαρά το είχε πάρει ο κόσμος. Με κομμάτια σοκολάτας, με αλεύρι ολικής, χωρίς γλουτένη, vegan, με ξηρούς καρπούς, το banana bread έγινε το ευέλικτο σνακ για το κάθε σπίτι.

To χειροκρότημα στα μπαλκόνια

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή η Ιταλία ζούσε καθημερινά τον τρόμο του covid και την πίεση που αυτός ασκούσε στα νοσοκομεία, όλοι ευχόμασταν να μη γίνουμε Ιταλία. Επειδή, όμως, οι κάτοικοι εκεί δεν είχαν λύση παρά να μείνουν σπίτι, βρήκαν έναν τρόπο να στηρίξουν τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Έβγαιναν, λοιπόν, οργανωμένα στα μπαλκόνια κάθε μέρα και χειροκροτούσαν για λίγη ώρα το ιατρικό προσωπικό. Πολύ γρήγορα, το κάναμε κι εδώ στην Ελλάδα και η αλήθεια είναι πως κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος εκείνη τη στιγμή.

Η αλυσίδα του Connell στο Normal People

Επειδή η ποπ κουλτούρα και το binge-watching είχαν την τιμητική τους, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτή τη στιγμή. Το Normal People άθελά του είχε το καλύτερο timing στην κυκλοφορία του. Ενώ η πλοκή ήταν ήδη αρκετή για να το θεωρήσουμε παγκόσμιο φαινόμενο, τα social media είχαν άλλη άποψη. Η αλυσίδα του Connell στη σειρά έγινε το αντικείμενο συζήτησης και πολλών memes. Τέθηκε μάλιστα και το δίλημμα ανάμεσα στην αλυσίδα του και το collar του hot priest από τη Fleabag. Ένα δίλημμα στο οποίο δεν καταφέραμε ποτέ να πάρουμε θέση τελικά.

featured image: @katiekhromova