Ένα γράμμα για τις Πανελλήνιες Savoir Ville

Πόσο θα ήθελα να πέσει στα χέρια μου ένα ίδιο γράμμα 4 χρόνια πριν, όταν το στομάχι μου είχε δεθεί κόμπος εξαιτίας του εφιάλτη που ακούει στο όνομα Πανελλήνιες. Δεν ήθελα να διαβάσω άρθρα με συμβουλές για καθαρό μυαλό και τρόπους για καλύτερη απόδοση, αλλά αληθινές γραμμές από κάποιον που το έχει περάσει πριν από εμένα. Αυτό το γράμμα δεν έχει έναν και μοναδικό παραλήπτη, αφορά στους χιλιάδες μικρούς ενήλικες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που αύριο ξεκινούν τον δικό τους μαραθώνιο. Για να μην σε ταράξω λοιπόν με ένα ακόμη κατεβατό λέξεων μιας και ξέρω πως είναι να έχεις μάθει απέξω ντουζίνες κειμένων, σου παραθέτω όλα όσα έμαθα από τις Πανελλήνιες σε μια πιο ξεκούραστη μορφή.

  • Άγχος! Υπάρχει παντού γύρω σου, το βλέπεις, το μυρίζεις και το αισθάνεσαι συνεχώς. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να σε ελαφρύνει από αυτό το δύσκολο συναίσθημα, όμως μπορεί να σε βοηθήσει να το κουβαλήσετε μαζί. Σίγουρα εσύ και μόνο εσύ ξέρεις πόσο άγχος έχεις και τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου, όμως μην κλείνεις την πόρτα σε όσους θέλουν να σταθούν πλάι σου. Μίλα, κουβέντιασε και βγάλε από μέσα σου όλες τις σκέψεις που έχεις και τότε θα δείς πως το φορτίο θα γίνει πιο μικρό.
  • Καλή επιτυχία! Στο άκουσμα της συγκεκριμένης φράσης θέλεις να χτυπήσεις με δύναμη όποιον βρεις μπροστά σου. Ξέρω πόσο εκνευριστικό είναι να έχεις να κάνεις επανάληψη και να σε παίρνουν τηλέφωνο θείες και ξαδέρφια για να σου ευχηθούν.Τότε ήθέλα να τους κλείσω το τηλέφωνο στα μούτρα, τώρα όμως σκέφτομαι πως ίσως τελικά με βοήθησε να ξέρω πως η σκέψη τόσων ανθρώπων ήταν σε εμένα. Για αυτό λοιπόν ανταπόδωσε με ένα ευγενικό “Ευχαριστώ πολύ” και μην πετάς τόση θετική ενέργεια.
  • Το βράδυ πριν! Ναι ναι η ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι και ο ύπνος δεν λέει να σε επισκεφτεί. Το μυαλό σου κάνει τρελά σενάρια-κυρίως αποτυχίας- και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο παρά μόνο αυτό που πρόκειται να ξημερώσει. Τώρα δώσε βάση και άκου με προσεκτικά. Κλείσε όλα τα βιβλία νωρίς, ότι έθαθες έμαθες, δεν πρόκειται να σου έρθει η θεία φώτιση στις 12 το βράδυ. Δές την αγαπημένη σου σειρά και χαλάρωσε. Φάε παγωτό ή πίτσα και άκου μουσική. Ακόμη βγες και για ένα καφέ με τους φίλους σου. Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις βάλε στοπ στον εαυτό σου και μην αναφερθείς σε τίποτα σχετικό με την Πανελλήνιες. Θα κοιμηθείς σίγουρα πιο εύκολα αν οι τελευταίες ώρες της μέρας σου δεν έχουν σχέση με βιβλία.
  • Η κρίσημη μέρα! Αρχικά φάε. Εγώ έκανα το λάθος να μην τρώω πρωινό και το μόνο που σκεφτόμουν προς το τέλος της εξέτασης ήταν τι φαγητό έχουμε σπίτι γιατί η κοιλιά μου γουργούριζε. Την πρώτη αυτή μέρα λοιπόν κυριαρχούν ανάμεικτα συναισθήμτα. Αρχικά θες να κατουρηθείς επάνω σου από το άγχος για το άγνωστο που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια θα χαλαρώσεις γιατί μέχρι να έρθουν τα θέματα θα χαζολογάς με τους συμμαθητές σου και έπειτα θα πέσεις με τα μούτρα στο γραπτό ξεχνώντας τι συμβαίνει γύρω σου. Και κάπως έτσι εξανεμίζεται όλο το άγχος! Βγαίνοντας από την αίθουσα το μόνο που θα θέλεις θα είναι να βρίσεις-χωρίς να ξέρεις ποιον και γιατί- για το ανούσιο άγχος που σου δημιούργησαν. Αν μου έλεγες κάτι τέτοιο εκέινη την μέρα θα γέλαγα, όμως τώρα το επιβεβαιώνω.
  • Δεν πετυχαίνουν όλοι! Υπάρχει και αυτό το σενάριο δυστυχώς. Δεν πετυχαίνουν όλοι, με την πρώτη. Πάντα θα υπάρχει όμως δεύτερη και τρίτη προσπάθεια αν θές να πετύχεις τον στόχο σου. Μην απελπιστείς αν κάτι δεν πάει καλά γιατί σου προσφέρεται κι άλλη ευκαιρία. Όταν έδινα Πανελλήνιες μια πιθανή αποτυχία φάνταζε στα μάτια μου το τέλος του κόσμου, όμως 4 χρόνια μετά ξέρω πολύ καλά πως υπάρχουν περιπτώσεις στην ζωή μας που δεν θα μας δοθούν δεύτερες ευκαιρίες πόσο μάλλον τρίτες. Για αυτό λοιπόν βάλε στο μυαλό σου πως δεν τελειώνουν όλα αν δεν γράψεις τα μόρια που ήθελες.
  • Η παιδεία σου θα σε ξεχωρίσει! Τι κι αν μπείς πρώτος στη νομική ή στην ιατρική; Τι κι αν ξέρεις απέξω εισαγωγές αρχαίων και τύπους φυσικής; Μορφωμένος είσαι όταν έχεις παιδεία! Τι είναι παιδεία; Να μην υποτιμάς αυτόν που δεν πέρασε στην σχολή που ήθελε και να μην ελπίζεις να γράψεις καλύτερα από τον διπλανό σου. Πίστεψε με μόνο τότε θα δεις την πραγματική ουσία και θα τερματίσεις πρώτος. Ο μοναδικός ανταγωνιστής είναι ο κακός εαυτός μας και κανείς άλλος.
  • Αξίζει τον κόπο να βάλεις τα δυνατά σου! Η περίοδος για την οποία ετοιμαζόσουν τόσο καιρό έχει φτάσει και πίστεψέ με στο τέρμα της σε περιμένει μια νέα αρχή. Βάλε τα δυνατά σου γιατί αξίζει τον κόπο. Η ηθική ικανοποίηση που θα πάρεις είναι τόσο μεγάλη, γιατί θα είναι η πρώτη προσωπική σου νίκη. Το στοίχημα είναι δικό σου και μόνο έσυ είσαι ικανός να ανεβάσεις ή να ρίξεις τον εαυτό σου. Πίστευε λοιπόν σε εσένα και στις δυνάμεις σου.

Σήμερα είσαι ένα μικρό παπαγαλάκι. Σε λίγες μέρες όμως θα έχεις ανοίξει τα πολύχρωμα φτερά σου για να πετάξεις. Δεν θα ξαναχρειαστεί να πεις αυτά που άκουγες να λένε, γιατί πλέον θα επιλέγεις εσύ τι θέλεις να μάθεις και να πείς. Σε λίγες μέρες θα βρίσκεσαι σε κάποια παραλία, σε κάποια βεράντα πίνοντας παγωμένη λεμονάδα ή κάτω από τον ήλιο τρώγοντας παγωτό και η αυριανή μέρα θα φαντάζει μακρινή. Κράτα στο νου σου πως η ενήλικη ζωή είναι πιο απαιτητική από την αυριανή μέρα αλλά συνάμα και τόσο ωραία!Καλή αρχή λοιπόν!