Φέτος το καλοκαίρι μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου καταλήξαμε πως ο εθελοντισμός μπορεί να μην είναι πάντοτε μέρος της καθημερινότητας μας , αλλά μπορεί να την κάνει πολύ πολύ καλύτερη. Πέρα από ίαση τις δύσκολες στιγμές , ο εθελοντισμός μπορεί να χορηγήσει μικρές δόσεις ευτυχίας αν τον επιλέξουμε ως στάση ζωής.

Η συλλογικότητα σίγουρα μπορεί να αλλάξει το πώς ζούμε και συνυπάρχουμε, μπορεί να μας εξασφαλίσει αρμονία και μια πιο ήρεμη ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε πως μοιραζόμαστε το είναι μας, την ψυχή μας και το όραμά μας. Πάντοτε όταν μας ενώνουν στόχοι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Την ίδια ακριβώς σπίθα μοιράζονται και οι εθελοντές, καθώς τους ενώνει η θέληση να βοηθήσουν, να προσφέρουν και να δώσουν λίγο νόημα στη ζωή τους. Ο χρόνος μπορεί να είναι χρήμα , αλλά λίγος χρόνος για εθελοντισμό μπορεί να προσθέσει λίγη ακόμα ζωντάνια στη ζωή μας. Δε χρειάζεται να το κάνουμε κάθε μέρα, μία φορά τη βδομάδα ή το μήνα αρκεί.

Ένα graffiti για τη ζωή και την προσφορά στο Λονδίνο

Όλες αυτές οι σκέψεις προέκυψαν με αφορμή ένα graffiti –αλλιώτικο από τα άλλα- στο Λονδίνο. Ένα γκράφιτι, λοιπόν, στην οδό Ebor -στο Shoreditch του Λονδίνου- και έχει ύψος 5 ολόκληρα μέτρα απεικονίζει την ουσία του εθελοντισμού και δεν περνάει απαρατήρητο! Το έργο γεννήθηκε από τους Graffiti Life και την Poppy Chancellon, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να περάσουν ένα ιερό μήνυμα. Το γκράφιτι αυτό, ως γνήσιος εκπρόσωπος του street art, που εμπνέεται από τους ανθρώπους του δρόμου, τις ιστορίες και τις ζωές τους, προβληματίζει και μας ωθεί «να το κάνουμε μαζί».

Στην ερώτηση γιατί ξεχώρισαν την Poppy Cancellor απαντάνε, «Η συνεργασία με τη Poppy προέκυψε αφενός από το ότι θέλαμε να είναι μία συλλογική προσπάθεια, και αφετέρου από το θαυμασμό για τα έργα της που ξεχειλίζουν από θετική σκέψη, χαρά και αγάπη … έτσι ακριβώς θέλαμε να απεικονιστεί ο εθελοντισμός». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι Graffiti Life παρακολουθούσαν την Poppy στο Instagram, επομένως αποτελούσε κι ένα προσωπικό στοίχημα αυτή η συνεργασία. Με βασικό γνώμονα την ψυχαγωγία μέσα από την προσφορά, οι καλλιτέχνες συνδημιούργησαν με μεγάλη ευκολία. Το 5 μέτρα σχέδιο απεικονίζει τέσσερις γυναίκες, οι δύο εκ των οποίων σηκώνουν τις άλλες δύο στις πλάτες τους και φαίνονται να δρουν όλες μαζί.

“Ο εθελοντισμός είναι μία εμπειρία που αλλάζει τη ζωή, όχι μόνο γιατί προσφέρεις ενεργά στην κοινότητα, αλλά και γιατί αλλάζει και βελτιώνει άμεσα την ποιότητα των ζωών μας. Δε γνωρίζουμε άλλο τρόπο να συνδράμουμε. Θέλουμε να εμπνεύσουμε ανθρώπους που δεν έχουν γίνει εθελοντές ποτέ! Θέλουμε επίσης αυτό το δημιούργημα να εκκινήσουμε μία εκστρατεία που θα παρουσιάσει τον εθελοντισμό ως μία διασκεδαστική διαδικασία που κινητοποιεί τους ανθρώπους και ενθαρρύνει τις μεταξύ τους σχέσεις”.

«Μετακόμισα στο Λονδίνο πριν από δύο χρόνια και πραγματικά έχω ζήσει πολλές ευχάριστες εμπειρίες σ΄ αυτήν την πόλη, αλλά δεν αισθάνομαι ακόμα πλήρως ενταγμένη στην κοινωνία, έτσι για να ενταχθώ καλύτερα ξεκίνησα να ψάχνω για εθελοντικούς οργανισμούς και ανακάλυψα την τράπεζα τροφίμων ‘The Trussel Trust Food Bank in Highbury’. Εκεί είμαι εδώ και οκτώ μήνες και τώρα πραγματικά το αγαπώ αυτό που κάνω. Είναι ωραίο πράγμα να αισθάνεσαι πως βοηθάς κάποιον, ακόμα και με κάτι τόσο απλό όπως το να αφήνεις ένα πακέτο φαγητό. Εκεί συνάντησα πολλούς ανθρώπους που βοηθάνε ή έχουν ανάγκη, τους οποίους υπό άλλες συνθήκες δε θα γνώριζα ποτέ και δε θα μοιραζόμασταν τις διαδρομές μας», διαβάζουμε στη σελίδα graffitilife.co.uk.

Εγώ είμαι πεπεισμένη πως η κάθε μικρή κίνηση να ομορφύνει τη ζωή μας τελικά πιάνει τόπο, πως ο ένας είναι παρηγοριά για τον άλλον και πως οι περαστικοί που περνάνε από εκείνο το σημείο κάθε φορά ρίχνουν ένα χαμόγελο.


photos: graffitilife.co.uk