0000dΠόσο οικεία είναι σε όλους μας η σκηνή, όπου κατά την προετοιμασία μας για την πολυπόθητη καλοκαιρινή ή χειμερινή μας άδεια, βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο με ανοιχτά όλα τα συρτάρια και τις πόρτες της ντουλάπας, με ρούχα διασκορπισμένα μέχρι και στο πάτωμα, προκειμένου να επιλέξουμε τα ακριβώς απαραίτητα και τα καταλληλότερα? Με συναισθήματα που ταλαντεύονται ανάμεσα στην αβεβαιότητα και την προνοητικότητα, στις περισσότερες εκδοχές το μέγεθος της βαλίτσας, παρουσιάζεται μικρότερο των απαιτήσεων! Τι κρύβεται άραγε πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία?

Η προφανέστερη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ίσως να εντοπίζεται στο προφανές γεγονός ότι ενώ για την καθημερινότητα μας είναι περισσότερο διαχειρίσιμο το τι θα χρειαστεί να φορέσουμε για την κάθε περίσταση, η περίοδος των διακοπών περικλείει πολύ περισσότερους παραμέτρους. Από μια απλή γνωριμία μέχρι και την πρόταση γάμου, από την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία στην 24ωρη ασταμάτητη διασκέδαση, από την περιπέτεια στη φύση και στα extreme sports στην επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Το φάσμα των πιθανοτήτων δεν ευνοεί μια πρόγνωση που θα μπορούσε να δώσει τις ζητούμενες απαντήσεις γύρω από σοβαρότατα ζητήματα και διλήμματα  όπως τακούνια ή πλατφόρμες, φούστα ή sorts, πόσες τσάντες και ποια μεγέθη, ολόσωμο μαγιό ή μπικίνι?

Ίσως φαντάζει αστείο αλλά πέρα από πραγματικότητα είναι ένα γεγονός που είτε σε μεγαλύτερη είτε σε μικρότερη ένταση, όλοι μας το ζούμε σαν ένα μικρής διάρκειας deja vu κάθε φορά που προετοιμαζόμαστε για διακοπές! Φταίει ίσως αυτό το ευχάριστο προαίσθημα όπου όλα παρουσιάζονται ως πιθανά και απολύτως εφικτά. Σε αυτές ακριβώς τις στιγμές απορείς αν είσαι άνδρας, πως ο James Βond μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να είναι το ίδιο cool πίνοντας το ποτό του στο beach bar του ξενοδοχείου όπου διαμένει και το βράδυ να φορά με την ίδια ακριβώς ευκολία το smoking του στο καζίνο. Η γυναικεία περίπτωση είναι λίγο πιο πολύπλοκη καθώς στο sex & the city οι πρωταγωνίστριες, έδειχναν την ίδια χαρακτηριστική άνεση μέσα από μια απίστευτη ποικιλία στα ντυσίματα τους, όχι μόνο στις διακοπές τους αλλά και κατά την καθημερινότητα τους!

Η αλήθεια είναι ότι απρόοπτα θα συμβαίνουν πάντα. Ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος που βρίσκεται η δουλειά σου ή τοποθεσία των διακοπών σου, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο να μην εντοπίζεται στη σωστή επιλογή των ρούχων, αλλά στον τρόπο που μπορούμε να προσαρμοστούμε σε κάθε απρόβλεπτη περίσταση. Σε αυτό το σημείο ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή να αναφέρουμε πως αυτό δεν καθορίζεται από το ύψος των τραπεζικών λογαριασμών που έχει κάποιος/α στη διάθεση του, ούτε από το κοινωνικό status και τη διασημότητα. Η ευκολία και η φυσικότητα του να δείχνεις το ίδιο άνετος/η φορώντας σαγιονάρες βερμούδα και ένα “λιωμένο” t-shirt μέχρι ένα φόρεμα που θα μπορούσες να σταθείς μπροστά από τους φωτογράφους των βραβείων Oscar, δεν έχει να κάνει με τίποτα περισσότερο από τις εμπειρίες που σε διαμορφώνουν σαν άνθρωπο.

Ποτέ κανένα ρούχο δεν θα μπορέσει να σε παρουσιάσει όπως “πρέπει” αν οι αναμνήσεις και οι μέχρι τώρα εμπειρίες σου, δεν σε οδηγήσουν αρχικά στο τι θα επιλέξεις και στη συνέχεια το πως θα το φορέσεις. Αυτή είναι ίσως η μαγεία που κρύβεται σε κάθε  χαρακτήρας που καθημερινά διαμορφώνεται μέσα από αυτά που ζει, ξεκαθαρίζοντας ολοένα και περισσότερο το know how.

Τα ρούχα και η μόδα είναι εδώ, για να χρωματίζουν τις στιγμές μας όπως εμείς επιλέξουμε να τις ζήσουμε. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ύφος τους, τα χρώματα τους και την επωνυμία τους, ποτέ δεν θα κατορθώσουν να πρωταγωνιστήσουν σε σχέση με τον άνθρωπο που τα φορά. Αν λοιπόν τα ρούχα που φορούσαμε ήταν οι εμπειρίες μας, τότε είναι σίγουρο πως πολλοί από εμάς θα ανακαλύπταμε πως η πρωταρχικότερη ανάγκη εντοπίζεται στο να ζούμε στο 100% την κάθε στιγμή που έχουμε μπροστά μας ακόμη και δεν έχουμε επιλέξει το κατάλληλο outfit για την περίσταση!