Κάθε σχέση είναι μοναδική, διέπεται από τους δικούς της κανόνες και διαμορφώνεται με βάση τις ιδέες και τις αντιλήψεις των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή. Συνηθίζουμε, ωστόσο, να αποδεχόμαστε κάποιες κοινές αλήθειες, όπως για παράδειγμα ότι μια σχέση έχει αποκλειστικότητα και οποιαδήποτε ερωτική επαφή του ενός ή και των δύο συντρόφων με τρίτα πρόσωπα συνιστά απιστία.

Η απιστία έχει ταυτιστεί με τη σωματική έκφανση της έλξης των ανθρώπων, όπως το σεξ ή ένα φιλί. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όμως, υπάρχει κι άλλο είδος απιστίας, η συναισθηματική. Είναι περίπλοκο να οριστεί, καθώς τα όριά της δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο αυτά μιας σωματικής επαφής, είναι όμως ικανή να προκαλέσει ρήξη μεταξύ δύο συντρόφων, οδηγώντας ακόμη και στο χωρισμό.

Τι είναι η συναισθηματική απιστία;

Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας, Colleen Wenner, η συναισθηματική απιστία είναι «μια υπόθεση του μυαλού». Πρόκειται για μια πλατωνική επαφή με έναν άλλο άνθρωπο, η οποία ωστόσο αντλεί χρόνο, προσοχή και ενέργεια από το ταίρι σου. Είναι μια μορφή οικειότητας με ένα άτομο διαφορετικό από αυτό με το οποίο έχεις σχέση. «Η συναισθηματική απιστία ξεκινά να συμβαίνει όταν κάποιος αρχίζει να μοιράζεται προσωπικές σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες με κάποιον άλλο εκτός από το ταίρι του», λέει η κοινωνική λειτουργός, Joni Ogle.

Πολλοί πιστεύουν ότι μια τέτοια επικοινωνία είναι αθώα, όμως σύμφωνα με τη Dr. Wenner, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επιζήμια. «Η απάτη έχει να κάνει με την προδοσία και τη στιγμή που δίνεις ένα μέρος του εαυτού σου σε κάποιον άλλο εκτός από τον σύντροφό σου, τότε έχεις προδώσει την εμπιστοσύνη του», εξηγεί. Αυτή η παραβίαση της εμπιστοσύνης μπορεί συχνά να οδηγήσει σε συναισθήματα ζήλιας και ανασφάλειας, συμπληρώνει η Ogle.

Μια πράξη δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι ρομαντική ή σεξουαλική για να θεωρηθεί απιστία.

Αν ακόμη αναρωτιέσαι πώς είναι να απατάς συναισθηματικά τον άνθρωπό σου, σκέψου το εξής: Θα ένιωθες άνετα εάν το ταίρι σου διάβαζε τα μηνύματα που ανταλλάσσεις με ένα άλλο πρόσωπο ή θα προτιμούσες να τα κρατήσεις κρυφά;

Δεν στρέφεται πια σε σένα

«Αν ο άνθρωπός σου φαίνεται πιο αφοσιωμένος και ενθουσιώδης όταν μιλάει με κάποιον άλλο, είναι σημάδι ότι δένεται συναισθηματικά με αυτό το άτομο», λέει η Ogle.

Σε συγκρίνει με κάποιο συγκεκριμένο άλλο άτομο

Μπορεί να γίνεται διακριτικά ή και ξεκάθαρα. Εάν το ταίρι σου συνηθίζει να μιλάει με διθυράμβους για έναν άλλο άνθρωπο, μειώνοντας παράλληλα εσένα, τότε αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη συναισθηματικής απιστίας. Παρατήρησε πώς αντιδρά το ταίρι σου όταν του μιλάς για τις υποψίες που έχεις. Εάν είναι «αθώος», θα πρέπει να δείξει κατανόηση και να προσπαθήσει να υιοθετήσει μια συμπεριφορά που θα σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια. Το να σε αποφύγει με δικαιολογίες είναι red flag.

Σε «κρύβει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη του σήμερα για το αν κάποιος είναι σε σχέση ή όχι. Εάν παρατηρείς ότι ο άνθρωπός σου δεν σε «δείχνει» πλέον στους προσωπικούς του λογαριασμούς ή αφαιρεί τα ίχνη σου από αυτούς, αυτό σίγουρα θα πρέπει να σε υποψιάσει.

«Ακόμα κι αν δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν οτιδήποτε σωματικό με αυτό το άλλο άτομο, το γεγονός ότι είναι πρόθυμοι να κρύψουν στοιχεία της σχέσης σας τόσο εύκολα δείχνει ότι δεν είναι τόσο αφοσιωμένοι όσο θα έπρεπε», προειδοποιεί η Ogle.

Επενδύει λιγότερο στη σχέση

Αυτό σημαίνει ότι παύεις να είσαι προτεραιότητα και αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί, για παράδειγμα, να ενδιαφέρεται λιγότερο για το σεξ ή να θυμώνει πιο εύκολα, προκαλώντας καβγάδες. «Αν περνά λιγότερο χρόνο μαζί σας από ό,τι συνήθως, μπορεί να είναι σημάδι ότι αναζητά την προσοχή αλλού», λέει η Wenner.

Είναι μυστικοπαθής ή λέει ψέμματα

Εάν το ταίρι σου επικοινωνεί κρυφά με κάποιον, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί την πιο τρανταχτή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Ogle εξηγεί ότι, συχνά, οι άνθρωποι που απατούν συναισθηματικά, προσπαθούν να κρατήσουν μυστική τη συμπεριφορά τους. «Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν κρυφές τις υποθέσεις τους, όπως λέγοντας ψέματα για το πού ήταν ή τι έκαναν, διαγράφοντας μηνύματα, ακόμη και φτιάχνοντας ολόκληρες ιστορίες», λέει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ενοχή, την ντροπή ή απλά την επιθυμία να μην αποκαλυφθεί.

Τι να κάνεις εάν βιώνεις τη συναισθηματική απιστία

Εάν νιώθεις ότι μπορεί το ταίρι σου να σε απατά συναισθηματικά, οι ειδικοί προτείνουν ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις ανοιχτά με τον άνθρωπό σου. «Μιλήστε τους για αυτό που έχετε παρατηρήσει. Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με το πώς νιώθετε και γιατί πιστεύετε ότι απατούν, παρέχοντας μόνο τα γεγονότα», λέει η Wenner. Εστιάζοντας αποκλειστικά στα γεγονότα που σε έχουν θορυβήσει θα διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, αποφεύγοντας τον θυμό. Άλλωστε, σκοπός σου είναι να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με το άλλο άτομο, για να βρείτε από κοινού λύσεις.

Μπορείς να συγχωρήσεις τη συναισθηματική απιστία;

«Όταν αντιμετωπίζεις συναισθηματική εξαπάτηση, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η συγχώρεση δεν σημαίνει να ξεχνάς», λέει η Wenner, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν τρόποι να προχωρήσεις, χωρίς να διαλύσεις τη σχέση σου.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και στη συνέχεια θέσε όρια στο ταίρι σου. Μίλησέ του γι’ αυτό που εσύ θεωρείς ότι πληγώνει την εμπιστοσύνη σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι ενέργειες του άλλου δεν αντικατοπτρίζουν εσένα, γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεσαι άσχημα γι’ αυτό που σου συνέβη.

Σίγουρα πρόκειται για μια επίπονη συνειδητοποίηση, όμως μπορείς να το ξεπεράσεις, είτε χωρίζοντας είτε δουλεύοντας με το ταίρι σου για να βελτιώσετε τη σχέση σας.