_MG_6869b-7 (Custom)

Η Εμμανουέλα Κόκκαλη είναι μια γυναίκα με διάθεση μικρού κοριτσιού που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με το μπρίο και την τσαχπινιά της. Γράφει, παρουσιάζει, έχει ραδιοφωνική εκπομπή και γενικά ασχολείται με ότι αφορά στη μαγειρική. Λατρεύει το φαγητό και είναι ευτυχισμένη που κάνει επάγγελμα το πάθος της. Την συναντήσαμε στο Food & Wine στο Κολωνάκι και η συζήτηση μαζί της μας άνοιξε την όρεξη. Όταν μιλάει για την δουλειά της τα μάτια της λάμπουν και συνεχώς χαμογελάει, ενώ παράλληλα ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram και ανανεώνει την σελίδα της στο facebook. Το μόνο σίγουρο είναι πως η μαγειρική για την Εμμανουέλα Κόκκαλη είναι η ζωή της!

_MG_6819b-2 (Custom)

Πως μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου;

Η μαγειρική υπάρχει πάντα στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό  μου. Όλη μου η οικογένεια μαγειρεύει εκπληκτικά και ανέκαθεν είχα γευστικές αναμνήσεις. Βέβαια όσο έμενα με τους δικούς μου δεν χρειαζόταν να μαγειρέψω και μόνο όταν έμεινα μόνη μου στα 20, άρχισα να βελτιώνω τις ικανότητές μου, να δοκιμάζω νέα πράγματα και στην ουσία να μαγειρεύω μόνη μου. Όμως παρόλο που ζούσα σε μια οικογένεια με μαγειρικές ικανότητες, ποτέ κανείς δεν με πήρε από το χέρι να μου δείξει πως να μαγειρέψω. Έφτασα στο σημείο που είμαι με διάβασμα, δοκιμές και προσπάθεια και παρά το γεγονός ότι είμαι ευχαριστημένη από τον εαυτό μου έχω να μάθω κι άλλα πολλά ακόμη.

Έχεις κάποιες σπουδές στο αντικείμενο της μαγειρικής;

Η μαγειρική για εμένα είναι μάλλον κάτι έμφυτο ή φταίει το γονίδιο, για αυτό και δεν έχω σπουδάσει μαγειρική εκτός από ορισμένα σεμινάρια σε συγκεκριμένα είδη στα οποία ήθελα να έχω παραπάνω γνώσεις, όπως παραδείγματος χάριν οι σάλτσες.

Πότε και πως αποφάσισες να ασχοληθείς τελικά επαγγελματικά με τη μαγειρική;

Όταν το 2010 ξεκίνησα το blog μου, το eating around, ο κλάδος των blogs βρισκόταν σε άνθηση, οπότε μπήκα σε έναν διαφορετικό κόσμο και άρχισα να κάνω γνωριμίες που με επηρέασαν σημαντικά και με έκαναν να δω πόσο πολύ μου αρέσει η μαγειρική και πως θα μπορούσα να ασχοληθώ και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ξεκίνησα αναλαμβάνοντας catering για μικρά τραπέζια μέχρι 10 ατόμων και μαγείρευα για αυτούς στον δικό τους χώρο και την δική τους κουζίνα. Όμως επειδή είχα ακόμη την πρωινή μου δουλειά, το έκανα για μικρό χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης χρόνου. Παράλληλα όμως μέσα από το blog εξελίχθηκα στα γραπτά μου και συνειδητοποίησα ότι το να γράφω μου αρέσει εξίσου με την μαγειρική. Έγιναν λοιπόν κάποιες γνωριμίες με άλλα sites και blogs, στα οποία άρεσε η δουλειά μου και άρχισα να τους δίνω κείμενά μου και σιγά σιγά το ένα έφερε το άλλο.

_MG_6847b-6 (Custom)

Εδώ και 4 χρόνια λοιπόν λειτουργείς το δικό σου blog. Τι μπορεί να βρει κανείς στο eating around;

Το πρώτο καιρό που ξεκίνησα να λειτουργώ το eating around δεν ήξερα καθόλου πως δουλεύουν τα blogs, για αυτό και ανέβαζα μόνο 3 συνταγές τη μέρα με την σκέψη ότι πρέπει να “σερβίρω” στον κόσμο τρία γεύματα, πρωινό,μεσημεριανό και βραδινό. Με τα χρόνια αυξήθηκε η εμπειρία και σαφώς οι συνταγές. Πέρα όμως από τις συνταγές υπάρχουν οι προσωπικές μου απόψεις για εστιατόρια, προϊόντα και φαγητά. Με λίγα λόγια στο eating around βρίσκει κανείς άρθρα από δικές μου προσωπικές εμπειρίες που αφορούν όλες στο φαγητό, τη γεύση, τη μυρωδιά και ότι έχει να κάνει με μαγειρική. Η αλήθεια βέβαια είναι οτι παραμέλησα λίγο το blog μου, όταν έδινα αλλού τα άρθρα μου και εκεί ανέβαζα πιο πολύ τα νέα μου, όμως δεν εγκαταλείπω ποτέ το eating around.

Κάθε Σαββατοκύριακο σε βλέπουμε στο Joy TV. Πως προέκυψε η συνεργασία με τον ΣΚΑΙ;

Για άλλη μια φορά με βοήθησε ο κόσμος του food blogging για αυτό και λέω πως τον αγαπώ τόσο πολύ. Μέσα από το eating around με γνώρισε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου, η οποία είναι αρχισυντάκτρια του Joy TV και υπεύθυνη της εκπομπής και μου έκανε την πρόταση να συμμετέχω στο πρόγραμμα. Η ιδέα της ήταν να παρουσιάζουμε video χωρίς ομιλία για να επικεντρώνεται ο κόσμος στην εκτέλεση των συνταγών. Βρήκα την ιδέα αυτή πολύ ενδιαφέρουσα και έτσι ξεκίνησαν όλα. Στην αρχή ήμουν άσχετη βέβαια, αφού δεν ήξερα ούτε πως να στηθώ, ούτε πως λειτουργούν οι κάμερες και κατάλαβα πως είναι πολύ διαφορετικό να μαγειρεύεις στο σπίτι και στην τηλεόραση. Αισίως όμως έχουμε φτάσει στην τρίτη σεζόν του Joy TV  και βρίσκομαι ακόμη εδώ, παρουσιάζοντας πλέον video με ομιλία σε επίπεδο επαγγελματικής μαγειρικής όπως ο σεφ της εκπομπής.

Προτιμάς να γράφεις ή να παρουσιάζεις συνταγές;

Ζω και για τα δυο το ίδιο. Μου αρέσει ο συνδυασμός για αυτό και ανακατεύομαι με πολλά μαζί. Όταν δούλευα σε γραφείο, με συγκεκριμένο ωράριο και πρόγραμμα, έπληττα γι αυτό τώρα που είμαι σε έναν χώρο εντελώς αντίθετο, με γρήγορους ρυθμούς και άστατο ωράριο, παρά το γεγονός ότι είναι κουραστικός, είμαι ευτυχισμένη γιατί μπορώ να συνδυάζω πολλά μαζί. Μου αρέσει να καταπιάνομαι με ότι έχει σχέση με το φαγητό για αυτό και δεν ξεχωρίζω κανένα από τα δυο.

Τι είναι για εσένα η μαγειρική;

Σίγουρα η μαγειρική δεν είναι μόνο το μισάωρο που εκτελείς τη συνταγή. Για εμένα μαγειρική είναι όλη η διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα ψώνια στην αγορά, τα ερεθίσματα από τους δικούς σου, η αναζήτηση των υλικών, οι δοκιμές των προϊόντων ακόμη και οι συζητήσεις που ακούω στο λεωφορείο από αγνώστους όταν μιλούν μεταξύ τους για φαγητό, με τροφοδοτούν με ιδέες και όλα αυτά είναι για εμένα μαγειρική. Για αυτό το λόγο δεν ξεχωρίζω άλλωστε και την εκτέλεση μιας συνταγής από το αποτέλεσμα. Ζω από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδικασία, από το σερβίρισμα μέχρι τις αντιδράσεις εκείνου που θα δοκιμάσει το πιάτο. Βέβαια υπάρχουν και φαγητά τα οποία δεν μου αρέσει να μαγειρεύω ή στιγμές που βαριέμαι να μπω στην κουζίνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμη κι αν δεν συνεχίσω να ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό, η μαγειρική θα είναι πάντα στη ζωή μου.

_MG_6873b-8 (Custom)

Προτιμάς κάποιο συγκεκριμένο είδος κουζίνας;

Υποστηρίζω την ελληνική κουζίνα φανατικά. Προτιμώ να απολαμβάνω τις κοσμοπολίτικες κουζίνες από τους ειδικούς. Μου αρέσουν περισσότερο τα μαγειρευτά και να βάζω το φαγητό στο φούρνο. Λατρεύω να εμπλουτίζω τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με δικές μου τσαχπινιές.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Μου αρέσουν όλα τα φαγητά και δεν ξεχωρίζω κανένα. Αγαπώ όμως ότι έχει σχέση με κοτόπουλο και ζυμαρικά και έχω ως σίγουρη και εύκολη επιλογή τα γιουβαρλάκια, επειδή πάντα μου θυμίζουν το σπίτι και την μαμά μου, την οποία μάλιστα νομίζω έχω πλησιάσει αρκετά στη συγκεκριμένη συνταγή.

Καθημερινά ασχολείσαι με ότι αφορά στο φαγητό και μαγειρεύεις για τους άλλους. Η Εμμανουέλα προλαβαίνει να μαγειρέψει για τον εαυτό της μέσα στη μέρα;

Έχει τύχει να γυρίσω 4 συνταγές στην εκπομπή και να επιστρέψω στο σπίτι και να φάω σουβλάκι. Όταν μαγειρεύω στην τηλεόραση, δεν νιώθω οτι μαγειρεύω για να φάω γιατί υπάρχει το άγχος και η ευθύνη εκείνη τη στιγμή. Επειδή δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω για τον εαυτό μου, αποζημιώνομαι όταν θα φάω σε ένα καλό εστιατόριο ή όταν μου μαγειρεύει η μαμά και η γιαγιά μου.

Τι σου έχει προσφέρει συνολικά το blogging;

Υπέροχες γνωριμίες, μοναδικούς φίλους και μεγάλες συγκινήσεις. Όταν συμμετέχεις σε μια ομάδα με ανθρώπους που έχετε κοινούς στόχους, μοιράζεσαι χαρές, λύπες και ανησυχίες και ζεις μεγάλες εμπειρίες. Είμαι τυχερή που μπήκα στον κόσμο του blogging από τις πρώτες και έζησα την άνθηση και την εξέλιξή του.

Που μπορεί να σε βρει κανείς;

Λατρεύω τα social media και είμαι όλη μέρα online. Εκτός από το Facebook με βρίσκει κανείς μέσα από το eating around, μπορεί να με ακούσει κάθε Παρασκευή 10-12 το πρωί στο Amagi radio και να με παρακολουθήσει κάθε Σαββατοκύριακό στο Σκαι και το Joy TV. Συνήθως αναλαμβάνω projects με εταιρίες φαγητών, ντελικατέσεν εστιατόρια και προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι παντού και να έχω επικοινωνία σε ότι αφορά την μαγειρική, γιατί αυτή είναι η ζωή μου. Πρόσφατα μπήκα και στο χώρο του ποτού, καθώς άλλωστε φαγητό και ποτό πάνε μαζί. Εδώ και λίγο καιρό συνεργάζομαι με την εταιρία LKC η οποία έχει φέρει στην Ελλάδα τρία ποτά το Aspall Cyder, Edinburgh Gin και Sheep Dip Whisky, και έχω αναλάβει την προώθηση και την επικοινωνία της εταιρίας. Στόχος μου είναι να συνδεθώ με τα συγκεκριμένα ποτά και να τα κάνω talk of the town.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μοιραστείς με το Savoir Ville μια γρήγορη και εύκολη συνταγή.

Λατρεύω τα θαλασσινά και τώρα που ανοίγει ο καιρός νομίζω πως μια τέτοια συνταγή είναι ότι πρέπει. Θα βάλετε στη κατσαρόλα καλαμαράκια, ψιλοκομμένο χταποδάκι και γαρίδες και θα τα γιαχνίσετε για να μαλακώσουν. Θα τα αφήσετε να βράσουν και μετά θα προσθέσετε λαχανικά. Βάλτε ότι θέλετε, ντομάτες, πιπεριές, καρότα, κολοκυθάκια και θα τα αφήσετε στην κατσαρόλα όλα μαζί. Είναι πανεύκολη συνταγή και θα την ονόμαζα τουρλού θαλασσινών. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη ή να τη συνδυάσετε με πιλάφι. Μην ξεχάσετε το λευκό κρασί και την ευχάριστη διάθεση. Καλή απόλαυση!

_MG_6810b-1 (Custom)

_MG_6927b-11 (Custom)

_MG_6949b-12 (Custom)

photo: Ιωάννα Μαντζουράνη (Fudu Team)

make up/hair: Γιάννης Μιχαλέλης

dress:BO2