Γυναίκες της χρονιάς και κάθε χρονιάς είναι η μητέρα μας που μας μεγάλωσε και ακόμα μας βοηθάει, οι επιστήμονες με τις μικρές και μεγάλες έρευνες και ανακαλύψεις τους, οι άπορες ή άστεγες που προσπαθούν τίμια να ορθοποδήσουν ξανά πουλώντας τη “Σχεδία”, οι πρόσφυγες μητέρες που φτάνουν στην Ευρώπη αγκαλιά με τα μικρά παιδιά τους ή ακόμα και έγκυες.

Αυτές οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν την “ανώνυμη” πλευρά της αφοσίωσης, της αριστείας, της δουλειάς, του κουράγιου, και τους “υποκλινόμαστε”. Υπάρχουν όμως και κάποιες “επώνυμες” Ελληνίδες τις οποίες για διάφορους λόγους θυμόμαστε περισσότερο εδώ στο Savoir Ville στην εκπνοή του 2015, και που μας εμπνέουν:

Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη

athinaraxiltsaggarisavoirville

Η ταινία της “Chevalier” απέσπασε το 2015 πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία και έβαλε για τα καλά την Ελληνίδα σκηνοθέτιδα στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη. Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενή της δουλειά, την ταινία επιστημονικής φαντασίας, “Duncharon”.

Έλενα Ακρίτα

akritasavoirville
Φωτογραφία: Κώστας Κατσιγιάννης

Την ξεχωρίζουμε όχι για την μεγάλη επιτυχία του πρώτου της αστυνομικού μυθιστορήματος “Φόνος 5 αστέρων”, αλλά για την επιλογή της να κυνηγήσει δικαστικά μια υπόθεση δυσφήμισής της. Η κα Ακρίτα δικαιώθηκε, και το μέσο που δημοσίευσε ψευδή στοιχεία εις βάρος της, τα οποία ανακυκλώθηκαν άκριτα σε διάφορα μέσα και στα social media, αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Στεκόμαστε σε αυτό λόγω της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει σήμερα για νηφαλιότητα, κριτική σκέψη και έλεγχο της σωρείας πληροφοριών που κυκλοφορούν στο ίντερνετ.

Βασιλική Θάνου

La présidente de la Cour suprême grecque, Vassiliki Thanou, a été nommé jeudi Premier ministre par intérim pour diriger le pays jusqu'aux élections législatives anticipées le mois prochain, après la démission d'Alexis Tsipras. /Photo prise le 27 août 2015/REUTERS/Alkis Konstantinidis
Φωτογραφία: Άλκης Κωνσταντινίδης

Μπορεί να την έχεις ξεχάσει κιόλας και να χρειάζεσαι φωτογραφία για να θυμηθείς ποια είναι, όμως η Ιστορία έγραψε το όνομά της ως της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ελλάδας, έστω ως “υπηρεσιακής”, για τις ανάγκες διενέργειας των τελευταίων εκλογών. Ας ευχηθούμε -και κυρίως ας δουλέψουμε και επιδιώξουμε- η πρωτιά αυτή της διακεκριμένης δικαστικού να μην ήταν “πυροτέχνημα” για το γυναικείο φύλο στην Ελλάδα, και να δημιουργούνται συνθήκες όχι μόνο “υπηρεσιακές” και συγκυριακές, αλλά λογικές, δίκαιες και αξιοκρατικές για την εμπλοκή και ανάδειξη περισσότερων ικανών γυναικών στην πολιτική και γενικότερα στις επιχειρήσεις και στην εργασία.

Μαρία Δεναξά

denaxassavoirville

Η ανταποκρίτρια εξωτερικού ρεπορτάζ έδωσε το 2015 πολλές δημοσιογραφικές “μάχες” προκειμένου να μεταφέρει μεταξύ άλλων όλα όσα διαδραματίζονταν σε κρίσιμα Eurogroup και συναντήσεις κορυφής σχετικά με την Ελλάδα, με ταχύτητα, εγκυρότητα, αλήθεια και αποκαλυπτικότητα, κερδίζοντας μάλιστα και τα αυθόρμητα “μπράβο” ξένων συναδέλφων της σε μια τολμηρή ερώτηση που απηύθυνε σε Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. Τα συγκλονιστικά γεγονότα με την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τη βρήκαν να δίνει ζωντανή ανταπόκριση από τη γαλλική πρωτεύουσα, την ώρα που αγωνιούσε για την τύχη μελών της οικογένειάς της. Υπόδειγμα επαγγελματισμού και ψυχραιμίας.

Mary Katrantzou

katrantzou

Φυσικά ως Savoir Ville δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά και σε μια Ελληνίδα που ξεχώρισε και έχει σχέση με το στυλ. Η Mary Katrantzou, που ζει στο Λονδίνο, έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια τον χώρο της μόδας, όμως φέτος πέρα από την προτίμηση που έδειξαν και πάλι στις δημιουργίες της πολλές celebrities, απέκτησε ένα ακόμα “παράσημο”, επίσημο αυτή τη φορά. Της απονεμήθηκε το βραβείο “New Establishment Award” στα British Fashion Awards, η κριτική επιτροπή των οποίων αποτελείται από top παράγοντες της μόδας: