Στην ατελείωτη αναζήτηση για το ιδανικό υγιεινό σνακ, οι μαύρες ελιές συχνά μένουν στη σκιά άλλων πιο «διάσημων» επιλογών. Κι όμως, αυτό το παραδοσιακό μεσογειακό έδεσμα είναι μια διατροφική βόμβα με εκπληκτικά οφέλη, ειδικά για τις γυναίκες που διανύουν την περίοδο της προεμμηνόπαυσης.

Περιέχουν υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά—κυρίως ελαϊκό οξύ—που μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει την καρδιά. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυτικές ίνες, και ξεχωρίζουν για τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις όπως η ελευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη, με ισχυρή νευροπροστατευτική και αντιγηραντική δράση.

Το πιο εντυπωσιακό; Οι πολυφαινόλες που περιέχουν φαίνεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, μια περίοδο που το γυναικείο σώμα βιώνει αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδεις αλλαγές και μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ισορροπία.

Γιατί τις μαύρες;

Σύμφωνα με το Interaceituna, τον ισπανικό οργανισμό επιτραπέζιων ελιών, υπάρχουν πάνω από 200 ποικιλίες ελιών. Η βασική διαφορά στο χρώμα οφείλεται στον χρόνο συγκομιδής: οι μαύρες ελιές μαζεύονται όταν έχουν ωριμάσει πλήρως και αποκτούν το βαθύ χρώμα τους κατά την επεξεργασία.

Πλούσιες σε σίδηρο: 100 γραμμάρια μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 3,3 mg σιδήρου—ιδανικό για γυναίκες με τάση προς αναιμία ή χρόνια κόπωση.

Αντιοξειδωτική δύναμη: Περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης, ένα από τα πιο βιοδιαθέσιμα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν.

Ισορροπούν το ζάχαρο: Έρευνα του 2024 από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας έδειξε ότι η β-ρεσορκιλικό οξύ στις μαύρες ελιές μειώνει το σωματικό λίπος, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και υποστηρίζει τον μεταβολισμό.

Προστατεύουν το έντερο: Συστατικά της φλούδας της ελιάς μειώνουν τον σχηματισμό πολυπόδων στο έντερο έως και 45%, υποδεικνύοντας πιθανό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Χοληστερίνη & προβιοτικά: Το ελαϊκό οξύ διατηρεί τα επίπεδα χοληστερόλης σταθερά, ενώ οι φυσικά ζυμωμένες ελιές παρέχουν προβιοτικά που ενισχύουν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό.

Πόσες να φάω;

Η γενική σύσταση είναι περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα—περίπου επτά ελιές. Αυτό αντιστοιχεί στο διατροφικό προφίλ μιας κουταλιάς έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και είναι μια ασφαλής, γευστική και ωφέλιμη δόση, ειδικά αν προτιμάτε φυσικά ζυμωμένες ελιές χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Συμπέρασμα; Οι μαύρες ελιές δεν είναι απλώς μια ακόμα επιλογή σνακ. Είναι ένα μικρό, θεραπευτικό «όπλο» που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το σώμα μας να παραμείνει υγιές και ισορροπημένο σε μια απαιτητική φάση ζωής. Και επιπλέον… είναι πεντανόστιμες.

3 ιδέες για να απολαύσεις τις μαύρες ελιές αλλιώς:

Πολτοποίησε μαύρες ελιές με κάπαρη, σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Σέρβιρε σε ψωμί ή σαν ντιπ με λαχανικά.

Πρόσθεσε μαύρες ελιές σε σαλάτες με κινόα, φρέσκα μυρωδικά και λεμόνι για μια extra δόση umami.

Συνδύασε μαύρες ελιές με αμύγδαλα ή καρύδια για ένα χορταστικό και ισορροπημένο snack-on-the-go.