Πριν περίπου έναν χρόνο, το Savoir Ville ανακάλυψε μια από τις πιο ταλαντούχες ανερχόμενες Ελληνίδες σχεδιάστριες σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό. Η Ελένα Καραβασίλη, τότε μόλις είχε λανσάρει την πρώτη της συλλογή βασισμένη σε στοιχεία άκρως “ελληνικά” χρησιμοποιώντας υλικά όπως το μάρμαρο και το δέρμα.

Ο τροπος που βλεπει την Αθηνα η Ελενα Καραβασιλη μεσα απο την Holo Collection

“Ολοκλήρωσα το BFA μου στον τομέα της μόδας στο Parsons School of Design ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Νέα Yόρκη, εργάστηκα στον τομέα του σχεδίου μόδας εξερευνώντας πολλούς ακόμα όπως το print design και visual merchandising”. Η επιλογή της να συνεχίσει στο σχέδιο τσαντών “Ήταν μια φυσική εξέλιξη η οποία προήλθε καθώς φοιτούσα στο Parsons School of Design. Το τελικό προϊόν κάθε εργασίας κατέληγε να είναι κάποιο αξεσουάρ, κι έτσι, αποφάσισα να ειδικευτώ στον σχεδιασμό τσάντας και να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Διαπίστωσα αμέσως ότι τα αξεσουάρ μπορούν να αποδοθούν ως επέκταση του ανθρώπινου σώματος και επικεντρώθηκα στις χρήσεις, τις τεχνικές και μεθόδους επεξεργασίας του δέρματος. Πάντα με γοήτευε η τέχνη και η μόδα, κυρίως λόγω των δυναμικών μηνυμάτων που εκπέμπουν και του τρόπου που αντανακλούν τα  κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα.”

“Εκεί βίωσα πώς η μόδα δημιουργεί και προωθεί όχι απλά ένα προϊόν αλλά ένα τρόπο ζωής. Γρήγορα γοητεύθηκα από τις τσάντες εξαιτίας της ιδιαίτερης – σχεδόν συναισθηματικής – σχέσης που κάθε γυναίκα μοιραία αναπτύσσει μαζί τους”.

Ο τροπος που βλεπει την Αθηνα η Ελενα Καραβασιλη μεσα απο την Holo Collection

Σήμερα, η Ελένα αφήνει λίγο την ιστορία της χώρας μας και επικεντρώνεται στην μοντέρνα Αθήνα. Με concept της Holo collection για το 2017  τον δυναμισμό της Αθήνας, ως μούσα της, μέσα από μια διαχρονική αλλά και μοντέρνα αισθητική. “Είναι το χαοτικό, εκείνο της σειρήνας και της τρέλας, με μερικές καλά κρυμμένες απολαύσεις. Μια συνεχόμενη πηγή επιρροής.” 

“Αγαπώ το πως κάθε περιοχή της Αθήνας, έχει τον δικό της χαρακτήρα και ύφος, είτε βρίσκεται στο κέντρο, είτε στο Νότο κοντά στην θάλασσα, όλα δένουν σε ένα τόσο εξευγενισμένο τοπίο. Αυτή είναι και η έννοια που προσπαθώ να μεταφέρω μέσα από κάθε συλλογή μου. Η συγκεκριμένη, έχει πάρει το όνομά της (Holo collection) μετά από μια ερμηνεία της λέξης ‘hollow’, η οποία σημαίνει ‘η δύναμη της απλότητας’.”

Ο τροπος που βλεπει την Αθηνα η Ελενα Καραβασιλη μεσα απο την Holo Collection

Για την ElenaKaravasili, και φυσικά την ίδια την σχεδιάστρια, πηγή έμπνευσης αποτελεί κυρίως ο κλασικισμός και ο μινιμαλισμός, με συχνές αναφορές σε γεωμετρικά σχήματα και απαλά χρώματα έτσι ώστε να καταφέρει να αναδείξει την ποιότητα των υλικών και την δεξιοτεχνία του κάθε κομματιού μεμονωμένα. “Χρησιμοποιώ λεπτομέρειες από τον αρχιτεκτονικό κλασικισμό όπως η κομψότητα, συμμετρία και μια συστηματική τάξη αναλογίων για να εκμοντερνίσω τα πιο κλασικά χαρακτηριστικά στα σχέδιά μου”.

Παρ’ όλα αυτά, δεν φτάνει μόνο η έμπνευση και το σχέδιο για να κάνουν μια συλλογή πανέμορφη και ποθητή. Ένα σημαντικό στοιχείο των προϊόντων ενός luxury good σαν τα ElenaKaravasili, είναι τα υλικά. “Τα δυο βασικά υλικά που χρησιμοποιώ είναι το nappa leather και nubuck leather, τα οποία προέρχονται από αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας πήγες. Οι εταιρίες δερμάτων με τις οποίες συνεργάζομαι έχουν έδρα στην Ισπανία και στην Ιταλία και έχουν πιστοποιημένους ορούς ποιότητας των δερμάτων που χρησιμοποιούν και των χημικών που προσθέτουν στην διαδικασία χρωματισμού τους. Αυτό είναι μέρος μιας προσπάθειάς τους να ελαχιστοποιήσουν τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο περιβάλλον”.

Ο τροπος που βλεπει την Αθηνα η Ελενα Καραβασιλη μεσα απο την Holo Collection

“Ανά την συλλογή προσπαθώ να συμπεριλαμβάνω κάποιο καινούριο δέρμα ή κάποια νέα τεχνική που δεν υπήρχε σε προηγούμενη”, και αυτό είναι κάτι που μπορείς να καταλάβεις από την όψη και φυσικά την υφή των δημιουργιών της.

“Το δέρμα είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήθει παντού. Για εμένα όμως, δέρμα και τσάντα είναι δυο αλληλένδετα στοιχεία. Αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι οι ανάγλυφες παραμορφώσεις που μπορείς να δημιουργήσεις με διάφορα ήδη δέρματος και ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπεται σε ένα πρακτικό αντικείμενο”.

Ο τροπος που βλεπει την Αθηνα η Ελενα Καραβασιλη μεσα απο την Holo Collection

Δεν ξέρω αν φταίει ο τρόπος παρουσίασης της Holo ή τα σχέδια της Ελένας, μα η φετινή συλλογή της θεωρώ πως ήδη έχει πάρει μια θέση στην ντουλάπα κάθε γυναίκας που αγαπά την κομψότητα και το ύφος μιας κλασικής και συνάμα μοντέρνας τσάντας. Από τα υλικά μέχρι η ιδέα και το concept της Holo, κάνουν για ακόμη μια φορά την διαφορά στην ελληνική αγορά και γενικότερα, στην βιομηχανία της μόδας. Εξ’ άλλου, δεν είναι τυχαίο που η δημιουργός τους, Ελένα Καραβασίλη, πιστεύει πως η μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα ρούχα και το στυλ. “Έχει να κάνει με τις ιδέες, το πως ζούμε, και το στυλ της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Πιστεύω πως το καλύτερο συναίσθημα έρχεται όταν μπορείς να καταλάβεις πράγματα για τον χαρακτήρα και την διάθεση μιας γυναίκας ρίχνοντας μόνο μια ματιά στο σύνολό της. Τα αξεσουάρ μπορούν να βοηθήσουν πάνω σ’ αυτό, μέσω της ευστροφίας τους και της ικανότητάς τους να μεταμορφώνουν ένα ολόκληρο look σε αυτό που θέλεις πραγματικά να είσαι.”

Ο τροπος που βλεπει την Αθηνα η Ελενα Καραβασιλη μεσα απο την Holo Collection

Τα ElenaKaravasili διατίθενται σε επιλεγμένες boutique όπως Wolf & Badger στο Λονδίνο, το i-D Concept Store και το Simple Character στην Αθήνα.